gphaber

CHP'de kavga erken başladı

SİYASET

CHP'nin 2014 yerel seçimlerinde Mustafa Sarıgül ile İstanbul'un 5 ilçesi için pazarlığa oturduğu haberi parti kulislerini karıştırdı. Dün Yeni Şafak'ın yayımladığı haberi yalanlamayı tercih eden CHP'de 'İstanbul Savaşları' tüm hızıyla sürüyor.

 Yaptırdığı anketlerde "CHP İstanbul'u hangi adayla alır?" sorusunu sorduran Kılıçradoğlu, vatandaştan ağırlıklı olarak 'Sarıgül' yanıtını aldı. Seçimlerde birinci hedefi "İstanbul'u AK Parti'den almak" olan CHP liderinin, adaylık için Sarıgül'de ısrar edeceği belirtiliyor.

Kılıçdaroğlu'nun önündeki en büyük engel ise Sarıgül'ün '5 ilçe şartı'ndan vazgeçmemesi. İstanbul'daki ağırlığını Sarıgül'e kaptırmak istemeyen Gürsel Tekin ise "Adaylıkta ben de varım" mesajı veriyor. TÜSİAD eski Başkanı Ümit Boyner'in de İstanbul için adı geçiyor.

2014 yerel seçimleri yaklaşırken CHP kulislerinde sular ısınmaya başladı. CHP'den İstanbul Belediye Başkanı adayının kim olacağı merakla beklenirken, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül en çok öne çıkan isim olarak göze çarpıyor. CHP'nin, İstanbul için düşünülen Sarıgül ile '5 ilçe' üzerinden pazarlık yaptığı haberi ortalığı karıştırdı. Haberi 'asılsız' olarak nitelemeyi tercih eden CHP yönetiminin dışında, Sarıgül'ün iddiayı yalanlamaması dikkat çekti. Alınan bilgilere göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sarıgül'ün partiye katılımını sağlamak için Genel Başkan Yardımcıları Nihat Matkap ve Erdoğan Toprak ile İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın ve İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı'yı görevlendirdi. Görüşmeler olumlu geçti. Ancak Sarıgül, partiye katılımı ve İstanbul adaylığı karşılığında, CHP'den 'Şişli, Beşiktaş, Kadıköy, Bakırköy ve Beyoğlu' ilçeleri için göste-rilecek adayları kendisinin belirlemesini istedi. Bu isteğin, süreci kesintiye uğrattığı belirtildi.

CHP KULİSLERİ KARIŞTI

CHP Genel Merkezi, Yeni Şafak'ta yayınlanan haberi, "Gazetenin haberinde belirtildiği gibi Genel Başkan Sayın Kılıçdaroğlu'nun bilgisi doğrultusunda CHP Genel Başkan Yardımcıları Sayın Erdoğan Toprak, Sayın Nihat Matkap ve CHP Milletvekili Sayın Aydın Ayaydın'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için Sayın Mustafa Sarıgül ile görüştükleri, pazarlık yaptıkları iddiası asılsızdır" açıklaması yaptı.

KEMAL BEYİN İLK CİDDİ SINAVI

Genel seçimler öncesi Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun ilk ciddi sınavı yerel seçimler olacak. Bu yüzden Kılıçdaroğlu başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Trabzon, Antalya'ya özel önem veriyor. En büyük hedefi ise İstanbul'u alarak AK Parti'ye karşı ilk zaferini kazanmak. Bunun için İstanbul'da çalışmalar başladı. Yerel seçimlerin altı ay erkene alınması ihtimali üzerine hem CHP Genel Merkezi hem de İstanbul İl Örgütü Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında "CHP İstanbul'u hangi adayla alır?" anketleri yaptı. Yapılan bu anketlerin hepsinde ilk sırada Mustafa Sarıgül ismi çıktı.

Mustafa Sarıgül'ün şansını artıran bir diğer gelişme de geçtiğimiz ay Büyükşehir Yasası kapsamında Ayazağa'da iki mahallenin Şişli'den alınıp Sarıyer'e bağlanması oldu. Bu gelişme Mustafa Sarıgül'ü kamuoyu nezdinde 'mağdur' pozisyona soktuğu için muhtemel bir adaylıkta elinin daha da güçlendiği izlenimi oluştu.

EN ŞANSLI ADAY SARIGÜL

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Mustafa Sarıgül'ün, CHP'nin teklifine soğuk olmadığı ifade ediliyor. Sarıgül, 2010 yılında Deniz Baykal istifa edince, başkanı olduğu Türkiye Değişim Hareketi'nin (TDH) partileşme sürecini "CHP'ye şans vermek" için askıya almıştı. Bu süreçte TDH'nden Faik Tünay gibi bazı isimler CHP'de PM'ye girdi. Yakın çevresinden aldığımız bilgilere göre Sarıgül'ün adaylığa evet demesinin iki şartı var; ilki yerel seçimlere daha et-kili girebilmek için bazı ilçelerin adaylarının belirlenmesine inisiyatif almak. İkincisi AK Parti'nin göstereceği aday.



GÜRSEL TEKiN'iN HEDEFi KADIKÖY

2014 Yerel Seçimleri için diğer aday ise Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin. Gürsel Tekin, yerel seçimlerin erkene alınması ihtimali üzerine Karaköy'de bir ofis tutup çalışmaya bile başladı. Ancak seçimlerin zamanda yapılacağı belli olunca ofis çalışmalarını rölantiye aldı. Gürsel Tekin, İstanbul'u eskiden bu yana istiyor. Son aylarda katıldığı TV programlarında ve verdiği röportajlarda sürekli olarak söylediği şu cümleler dikkati çekiyor; "İstanbul adayını ve ilçe adaylarını 2009 yerel seçimlerinde de il başkanlığı olarak biz belirleseydik İstanbul'u alabilirdik. Bu iddiam 2014 için de geçerli. 2014 Yerel Seçimleri için de İstanbul ve ilçe adaylarını ben belirleyeyim, İstanbul'u kesin alırız". Gürsel Tekin'in elini zayıflatan nokta ise genel merkez olarak yaptırdıkları anketlerde Sarıgül'ün çıkması. Tekin gazetemizde verdiği söyleşide; "İstanbul adayını, anketler belirleyecek. Anketlerde öne çıkan ismi Genel Merkez olarak aday göstereceğiz" demiştir. İstanbul adaylığı zor görülen Tekin'in hedefi olabildiği ölçüde ilçede adayların belirlenmesinde söz sahibi olmak. Anadolu yakasında Kadıköy, Ataşehir, Sancaktepe, Maltepe, Kartal, Üsküdar, Beykoz ve Sultanbeyli gibi ilçelerin adaylarını belirlemek. Kulislerde konuşulan bir başka senaryo da; Tekin'in İstanbul pazarlığı yaparak Kadıköy Belediye Başkanlığı'na aday olacağı.



SÜRPRİZ İSİM BOYNER Mİ ?

CHP kulislerinden konuşulanlar sadece bunlar değil. Sarıgül ve Tekin dışında İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, parti sözcüsü Haluk Koç'un isimleri de başkan adayı olarak geçiyor. Adaylardan Akif Hamzaçebi Ramazan ayı boyunca tüm ilçeleri ziyaret etti ve bazı iftar programları düzenledi. Bunun yanında Kılıçdaroğlu'nun bütün isimleri bir yana itip, TÜSİAD eski Başkanı Ümit Boyner'i de İstanbul'a belediye başkanı adayı olarak gösterebileceği konuşuluyor. Boyner'in ismi, CHP'ye genel başkan adayları arasında da sıkça telaffuz edilmişti.Yeni Şafak 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.