Hükümetin nasıl kurulacağına ilişkin belirsizlikler, piyasaların 2002'den bu yana unuttuğu 'siyasi istikrarsızlık' kâbusunu tekrar canlandırırken, kısa vadede dalgalanmanın devam etmesi bekleniyor.
BORSA AÇILIŞTA ÇAKILDI
Seçim sonuçlarının ardından ilk işlem gününde borsa güne yüzde 8.2'lik düşüşle 75 bin 268 puandan başladı. İkinci seansta kayıpların bir kısmını telafi eden borsa, günü yüzde 5'lik düşüşle 77 bin 805 puandan kapattı. Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin cuma günü 585.3 milyar TL olan piyasa değeri, bir günde 32 milyar lira azalarak 553.3 milyar liraya geriledi.
DOLAR VE EURO UÇUŞA GEÇTİ
Koalisyon hükümetine en sert tepkiyi döviz verdi. Cuma günü 2.6615 TL olan dolar güne yüzde 5.5'lik yükselişle 2.8094 TL ile tarihi zirveden başladı. TL, dolar karşısında Ekim 2008'den bu yana en sert günlük değer kaybını yaşarken, euro da 3.1148 TL ile tarihi zirveye çıktı. Dolardaki bir günlük artışın reel sektöre, bankalara ve kamuya faturası ise yaklaşık 41 milyar TL oldu. TL'nin 7 yılın en büyük düşüşünü yaşaması üzerine Merkez Bankası'ndan sembolik de olsa ilk adım geldi. Merkez Bankası, bankaların alabilecekleri bir hafta vadeli döviz depo faiz oranlarını düşürdü. Merkez Bankası'nın bu adımı ve gelişmekte olan ülke para birimlerindeki seyirle birlikte dolar günün ikinci yarısında 2.75 TL'nin altına indi. Siyasi belirsizliğin etkisi kendini faizde de gösterdi. İki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilde cuma günü yüzde 9.88 olan faiz dün 10.43'e çıktı.
YERLİLER PANİKTE YABANCI PUSUDA
Analistler, kısa vadede yeni hükümetin kurulması sürecine dair belirsizlikle dalgalanmanın süreceğini öngörüyor. Özellikle yerli yatırımcıların borsada seçim sonuçlarına aşırı tepki verdiği, yabancıların ise bu sonucu son iki haftadır fiyatladığına işaret eden analistler, piyasalar için en kötü sonucun erken seçim olacağı görüşünde. Döviz kurunda yaşanan yükselişin makro dengelere yansıma riskine dikkat çeken uzmanlar, yüzde 3.5 olan büyüme beklentisinin yüzde 2'ye, yüzde 7 olan enflasyon beklentisinin ise 8-8.5 bandına çekilebileceğinin altını çiziyor. Kur ve faizde revizyonların olabileceği bu dönemde, küresel koşullar da dikkate alındığında, Türkiye ekonomisinin daha zorlu bir sürece girebileceği ifade ediliyor.
S&P: KREDİ NOTUNA ANİ BİR ETKİSİ OLMAZ
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), genel seçim sonucunun Türkiye'nin kredi notuna ani bir etkisinin bulunmadığını bildirdi. S&P'den yapılan açıklamada, "Son hükümet tarafından ortaya konan hedeflerin uygulanması, kabinedeki kilit görevlendirmelere ve AK Parti'nin koalisyon ya da azınlık hükümeti kurmayı tercih etmesine bağlı olacak" denildi. S&P, Türkiye'nin büyümesinin dış borçlanmaya bağımlılığının azalması ve yeniden dengelenmesi durumunda, görünümün durağana çevrilebileceği belirtildi.
Kaynak : Sabah