Vatandaş komplonun farkında
Siyaseti hedef alan ve emniyet destekli yargı darbesi girişimine dönüşen 17 Aralık operasyonundan sonra yapılan kapsamlı saha araştırmasından çok çarpıcı sonuçlar çıktı.
Denge Araştırma'nın 4-8 Ocak 2014 tarihleri arasında 25 ilde 3 bin 738 kişiyle yüz yüze görüşerek yaptığı ankete göre, halkın yüzde 53'ü 17 Aralık süreci ve sonrasında yaşananların arkasında Gülen Hareketi'nin olduğu görüşünde. Yüzde 44,4 operasyonların AK Parti hükümetine karşı dış destekli bir komplo olduğunu düşünüyor. Araştırmaya göre, devletin birçok kademesine sızmış olan 'paralel yapı' da halkın gündeminde. Ankete katılanların yüzde 68,6'sı devlet içinde 'paralel devlet' kurulmaya çalışıldığına inanıyor.
BEDDUAYA TEPKİ
Ankete katılanların yüzde 80'i 'olumsuz' bir davranış olarak buldu. Gülen'in bedduasına destek verenler ise yüzde 12,5 oranında.
17 Aralık sürecinden sonra polis teşkilatında emniyet müdür ve şube müdürlerinin görev yerlerinin değiştirilmesine ise büyük oranda destek var. Polis teşkilatındaki görevden alma ve atamaları doğru bulanlar yüzde 51, yanlış bulanlar ise yüzde 29 oranında. Operasyonlar, dershaneler kapatılacağı için yapıldı görüşü ise halkı ikiye bölmüş durumda. Bu görüşe katılanlar yüzde 45,4, katılmayanlar ise yüzde 46,2 oranında.
EKONOMİ ZARAR GÖRDÜ
Ankete katılanlara, 17 Aralık polis-yargı darbe girişiminin Türkiye ekonomisine zarar verip vermediği de soruldu. Halkın yüzde 51,7'si '17 Aralık ülke ekonomisine zarar verdi' derken, yüzde 34,'ü 'az zarar verdi', yüzde 6,1'i ise 'hiç zarar vermedi' düşüncesinde. Araştırmaya göre halkın yüzde 54,7'si de sürecin aile ekonomilerinin olumsuz yönde etkileyeceği endişesini taşıyor.
17 Aralık'ın ekonomiye zarar vermesinde sorumlu tutulan başlıca aktör ise yüzde 21,6 oranı ile dış güçler. Halkın yüzde 15,7's, soruşturmalarda adı geçenleri, yüzde 14,9'u ise Gülen Hareketi'ni işaret ediyor. Hükümeti sorumlu tutanlar ise yüzde 10,6. Halkın yüzde 65'i 'yaşananlar Türkiye siyasetine zarar verdi' yorumunu yaparken, 'fayda sağlamıştır' diyenlerin oranı ise yüzde 14,3 çıktı.
25 ilde yapıldı
04 - 08 Ocak 2014 tarihleri arasında Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Van ve Zonguldak illerinde yapılan araştırmaya 3 bin 738 kişi katıldı. Yüz yüze yapılan görüşmede deneklerden; 17 Aralık süreci ve siyasetteki yansımaları, olası milletvekili seçimleri, 30 Mart yerel seçimleri, Başbakan ve hükümetin başarı profili, Türkiye'nin ekonomik durumu ve Türkiye'nin en önemli sorunlarını ele almaları istendi.
YERELDE FARK 18,5 PUAN
Yaklaşık 80 gün sonra yapılacak 30 Mart yerel seçimlerinde halkın desteği yine AK Parti'den yana. Denge'nin araştırmasına göre, 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde yüzde 38,8 oy alan AK Parti'nin oyları yüzde 47,5'e yükselmiş durumda. 2009'da yüzde 23 alan CHP'nin oyları da yüzde 28,9'a yükselmiş görünüyor. MHP'nin oyları ise yüzde 16'dan yüzde 12,7'e düşmüş durumda. BDP'nin oyu ise yüzde 7.
AK PARTİ YİNE BİRİNCİ
Ankete katılanlar, olası erken genel seçimde hangi partiye oy vereceklerini de yanıtladı. Araştırmaya göre 2015'in Haziran ayında yapılması planlanan seçimler erkene alınırsa, kararsızlar dağıtıldıktan sonra AK Parti yüzde 48,6 ile yine birinci parti oluyor. CHP yüzde 25,5, MHP ise 14,3 alıyor. BDP'nin oy oranı ise yüzde 7.
Erdoğan ve hükümete not
Ankete katılanlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti hükümetinin performansını da değerlendirdi. Vatandaşların yüzde 51,3'ü Başbakan Erdoğan'ı 'başarılı' bulurken, yüzde 41,2'is de 'başarısız' olduğu görüşünde. Genel olarak AK Parti Hükümeti'ni başarılı bulanların oranı ise yüzde 50 çıkarken, yüzde 40'ı da iktidarı başarısız buluyor. (Yeni Şafak Gazetesi)