gphaber

Ve füze 'menzilde'

SİYASET

2013 yılında başlayan uzun menzilli füze pazarlıklarında önemli mesafe kat edildiğini belirten Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, "Artık karar noktasına geliyoruz" dedi.

 Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından düzenlenen Stratejik Hava Savunma Sistemleri ve Türkiye'nin Yol Haritası Paneli'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin uzun menzilli hava savunma sisteminin geliştirilmesi konusunda, "Artık ülkemizdeki ihtiyaçları göz önüne alarak sonuçlandırılmasıyla ilgili herkeste bir mutabakat var. Tartışmalar artık belli bir yere oturduğu için, kiminle nereden nereye gelebileceğimizi az çok anladığımız için karar noktasına doğru gidiyoruz" dedi. Sürecin uzamasının teknik detaylardan kaynakladığını belirten Demir, konuyla ilgili bir oyalama ya da dönüşün söz konusu olmadığını sözlerine ekledi.
Batı ayağa kalkmıştı

Türkiye 2013 yılının sonbaharında ilk uzun menzilli füze projesinde Çin ile sözleşme görüşmelerine başlamış, projede teklif veren Fransa-İtalya ortaklığı ve ABD ikinci ve üçüncü sıralarda yer almıştı. Türkiye'nin bu kritik projede Çin ile müzakerelere başlaması özellikle NATO ve ABD'nin tepkisine yol açmıştı; ancak Çin ile teknoloji transferi gibi konularda yaşanan pürüzler nedeniyle müzakerelerde nihai bir karar henüz alınamadı. 

Rusya ile görüşme yok

Uzun menzilli hava savunma füzesi ihalesinde Rusya ile yeni bir görüşme olup olmadığı yönündeki soruya Demir, "S-300 teklifinin yeniden gündeme getirilmesi söz konusu değil. Bir görüşmemiz olmadı" yanıtını verdi.

Uçak için henüz karar vermedik

Demir, Milli Muharip Uçak Projesi'nin ne zaman hayata geçirileceğine yönelik soru üzerine, "Kavramsal tasarımla oluşturulan 3 model içerisinde 'şunu seçtik' demedik henüz" ifadelerini kullandı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.