gphaber

Sultan Abdülhamid Sultangazi'de anıldı

SULTANGAZİ

Sultangazi Belediyesi 50. Yıl Kültür Merkezi'nde düzenlenen programla, vefatının 95. yılında Sultan Abdülhamid Han anıldı.

Başbakanlık Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan'nın konuşmacı olarak katıldığı programda Sultan Abdülhamid'in hayatının tüm yönleri ele alındı.

Sultangazi Belediyesi Gençlik Merkezi tarafından düzenlenen gecede Abdulhamid Han vefatının 95. yılında anıldı. 50. Yıl Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa Sultangazili gençlerin ilgisi büyüktü. Salona sığmayan gençler programı, fuaye salonunda kurulan ekrandan izleme imkanı buldu.

Programa konuşmacı olarak katılan Başbakanlık Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, büyük sultanın hayatının tüm yönlerini ele aldı. Beyhan konuşmasının ilk bölümünde Abdülmahid Han'ın tahta çıkış sürecini ve yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Beyhan her hükümdarın yaşadığı çağa göre değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sultan Abdülhamid Han, Osmanlı Padişahları arasında en uzun süre tahtta kalanlardan birisi. İlk defa elektriği, gazı getiren, ilk modern eczanemizi açtıran, ilk otomobili Osmanlı topraklarıyla tanıştıran isim. Dünyanın ilk metrosunu Karaköy-Taksim arasına yaptıran, atlı ve elektrikli tramvaylar kuran, İstanbul-Hicaz demir yollarını yaptıran Sultan Abdülhamid Han, kuduz aşısının bulunmasından sonra ülkemizin ilk Kuduz Hastanesi (İst. Darü’l-Kelb Tedavihanesi)’ni yaptıran kişi.
Bazı çevreler tarafından haksız olarak Abdülhamid'in baskıcı bir hükümdar olarak değerlendirilmesini ise şu cümlelerle özetledi; "Sultan Abdülhamid'i baskıcı bir hükümdar olarak görenler var. Bunun nedeni devletin dış mihraklarca parçalanmak istenmesine karşı, Sultan Abdülhamid'in devletin dizginlerini elinde tutma çabası var. Benim nazarımda ise baskıcı bir hükümdar asla değildir" ifadesini kullandı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.