İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Sultangazi Belediyesi ve TEMA Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Okullar Hayat Olsun Projesi” kapsamında, betonlaşmış okul bahçelerinin yeşillendirilmesini amaçlayan “Doğa Bahçeleri” örnek uygulaması başladı. “Doğa Bahçeleri” ilk pilot uygulaması Orhangazi İlköğretim Okulu’nda hayata geçirildi. Bu proje ile okul bahçesinde, öğretmenlerin, çocukların ve velilerin hep birlikte doğayla bütünleşecekleri sürekli eğitim merkezi haline gelmesi amaçlanıyor. Proje ilçedeki diğer okullarda da hayata geçirilmeye başladı.
DOĞA BAHÇELERİ
Permakültür ilkelerini esas alan “Doğa Bahçeleri”nde okul bahçesinin uygunluğuna göre; toprak kesiti, kompost, yağmur suyu toplama, serbest oyun, nilüfer havuzu, ağaçlandırma, çim, sebze bahçesi, okuma alanları, fitness alanları, toprak oyun havuzu, perdeleme bitkileri, meyve ağaçları gibi uygulamalar yer alıyor.
Öğrenciler, yıl boyunca bu uygulamaları destekleyen Minik TEMA programını ve Yavru TEMA etkinliklerini uygulayarak toprağa, havaya ve suya temas edecek ve sınıfından dışarı çıkarak okul bahçesinde doğayla buluşacak.
HAYDİ VELİLER OKULA
Öte yandan okulların kapısı hafta sonu ve tatillerde açık kalacak. Derslik ve spor salonlarında dil kursları, müzik kursları, ebru kursları gibi çeşitli alanlarda kurslar verilebilecek. Bilgisayar sınıfları 21.00'a kadar veli ve öğrencilere açık olacak. Veliler çocuklarıyla birlikte doğa bahçelerinde yeşille iç içe olacaklar.
Z-KÜTÜPHANE (ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ KÜTÜPHANE)
Orhangazi İlköğretim Okulu’na okuma kültürünün geliştirilmesi için bilgisayardan elektronik eğitim materyallerine, internetten zekâ oyunlarına kadar birçok materyallerin bulunduğu, hafta sonları da açık olacak z-kütüphane kuruldu. Bu kütüphane Milli Eğitim Bakanlığı ve iş adamlarından oluşan Merter Platformu arasında ''Z (Zenginleştirilmiş) Kütüphanelerin Kurulması ve Okuma Kültürünün Geliştirilmesi'' protokolü kapsamında hayata geçirildi.
OYUN ÇİZGİLERİ
Milli Eğitim Bakanlığı ve NT firması işbirliğinde gerçekleştirilen çalışma ile unutulmaya yüz tutmuş sokak oyunları yeniden hayat buluyor. Okul bahçesinin bazı bölümleri oyun sahasına dönüştürülerek teneffüslerde çocukların düzenli bir şekilde oyun oynamaları sağlanacak. Satranç, sek sek, köşe kapmaca gibi oyun alanlarının oluşturulacağı çalışma ile çocuklara, dikkatli olma, hızlı ve doğru karar verme, vücut dilini kullanma yetenekleri kazandırılması amaçlanıyor. Proje ile unutulmaya yüz tutmuş sokak oyunlarını da canlılık kazandırılması hedeflenirken İngilizce figürler, sayı ve renkler yazılarak İngilizce dilinin daha kolay öğrenilmesi amaçlanıyor.