gphaber

Sultangazili Kot Taşlama İşçisi, 8 Yıllık Yaşam Mücadelesini Kaybetti

SULTANGAZİ

İstanbul'da, kot taşlama atölyesinde çalışırken akciğer solunum hastalığı Silikozis’e yakalanan ve 8 yıldır sürdürdüğü yaşam mücadelesini kaybeden 3 çocuk babası Murat Sevgial (28), son yolculuğuna gözyaşlarıyla uğurlandı.

 İstanbul'da, kot taşlama atölyesinde çalışırken akciğer solunum hastalığı Silikozis’e yakalanan ve 8 yıldır sürdürdüğü yaşam mücadelesini kaybeden 3 çocuk babası Murat Sevgial (28), son yolculuğuna gözyaşlarıyla uğurlandı. Kendisi de Silikozis hastası olan Sevgial’ın arkadaşı, “Bizim bu devletten beklentimiz; artık bu ölümlere dur desinler.” diye seslendi.
Sultangazi Abdulkadir Geylani Camii’nde kılınan cenaze namazına; Murat Sevgial’ın çocukları, ağabeyi Ergül Sevgial, akrabaları ve arkadaşları katıldı. Üç çocuğu olan Sevgial’ın cenazesinde yakınları gözyaşlarını tutamadı. 

Yetkililere seslenen ağabey Ergül Sevgial, “Acımız büyük. Bu kaybettiğim Silikozis hastası kardeşimin dışında iki tane daha aynı hastalığa yakalanan kardeşim var. Aynı meslek grubunda çalışan kardeşlerimiz var. Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, Sağlık Bakanımızın burada bilmesi gereken konular var. Komite adı altında kurulan kot kumlama işçileri olarak bilinen Silikozis hastası tanısı olan, akciğer solunum sıkıntısı yaşayan ve kaderine mahkum olan kardeşlerimiz. Birçoğu benim kardeşim gibi solunum cihazıyla yaşamını sürdüren kardeşlerimiz. Bunlara lütfen duyarlı olup el atsınlar.” diye konuştu.

Kot taşlama işinde çalışan ve şu an Silikozis hastası olan Faruk Kaya da, “Rahatsızlığımız var. Biz çekiyoruz. Biz bu işe girmeden önce çok sağlıklıydık, yürüyorduk, top oynuyorduk, koşardık ama şimdi ise iki adım gidiyoruz üçüncü adımda tıkanıyoruz, gidemiyoruz. Bizim de burada yatan kardeşimiz gibi olacak sonumuz. Biz de o şekil olacağız. Bizim bu devletten beklentimiz; artık bu ölümlere dur desinler.” ifadelerini kullandı.

Murat Sevgial’ın cenazesi, Habipler Yayla Mezarlığı’nda toprağa verildi.

AVRUPA’DA ‘SİLİKA’ KULLANIMI YASAK

Kotların beyazlatılması ve eskitilmiş görünüm verilmesi için kumun kuru hava kompresörleriyle kotların yüzeyine tutularak aşındırılması işlemine ‘Kot kumlama’ ismi veriliyor. Bu uygulama sırasında solunan ve Silika (SiO2) adı verilen maddenin akciğere ulaşması, hastalığa yol açıyor. Nefes darlığı ve yorgunluk gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Maden işçileri, kot taşlama işçileri, oto boya çalışanları, çimento fabrikası çalışanları, cam endüstrisi çalışanları başlıca risk grubunu oluşturuyor. 

Tedavisi olmayan hastalıktan korunma tedbirleri arasında; ileri havalandırma ve lokal vakum teknikleri, işlemin tamamen kapalı sistemler içerisinde sürdürülmesi, ıslak temizleme teknikleri, kişisel korunma (uygun maske seçimi) ve mümkünse silikadan daha az tehlikeli maddelerin kullanımı yer alıyor. En iyi şartlarda bile hastalığın ortaya çıkabileceğini kaydeden uzmanlar, Avrupa ülkelerinde Silika kullanımının tamamen yasaklandığını vurguluyor. 

Cihan
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.