gphaber

'Ülkeler değil şehirler yarışıyor'

SULTANGAZİ

2012 yerel yönetimler forumu yapıldı.

KEYİAD tarafından düzenlenen 2012 Yerel Yönetimler Forumu’nda konuşan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, “Dünyada ülkeler değil; artık şehirler yarışıyor” dedi.

Keşanlı Yönetici ve İş Adamları Derneği (KEYİAD) ''2012 Yerel Yönetimler Forumu''na ev sahipliği yaptı. The PEAK Hotel’de düzenlenen forumda konuşmacı olarak eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan ve Prof. Dr. Murat Ferman katıldı.

Açılış konuşmasını KEYİAD Başkanı Ahmet Eler yaptı. Eler, yerel yönetimlerin yürüttüğü hizmetler, günlük hayatımızın çeşitli yönlerini kapsadığına dikkat çekerek, “Bir belde içinde yaşayan veya büyük bir metropolde ikamet eden bireyler, merkezi yönetimden önce yerel yönetim kuruluşları ile temas halindedir. Ayrıca yerel yönetimler, demokrasi pratiklerinin ve yerel siyasetin geliştiği yegane kuruluşlardır” dedi.

Son yıllarda küreselleşme, yerelleşme, yönetişim, hesap verebilirlik ve hizmet kalitesi gibi kavramlar, yerel yönetimlerin önemini bir kat daha artırdığına işaret eden Eler,
Türkiye’de genel kamu yönetimi olduğu kadar yerel yönetimlerde de yeniden yapılanma sürecini ortaya çıkardığını belirtti.

Prof. Dr. Murat Ferman’ın moderatörlüğünü yaptığı forumda ilk sözü eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna aldı. Gürtuna, kendi belediye başkanlığı döneminde yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. 2023 İstanbul konseptini oluşturduğunu ifade eden Gürtuna şunları söyledi:

“Medeniyetlerin merkezi, kültürlerin buluşma noktası, zerafetin, estetiğin ve güzelliğin hakimiyetini sürdürdüğü yegane dünya kenti İstanbul’dur. Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümünü esas alarak 2023 İstanbul konseptini ortaya koyduk. Bu konsept dahilinde projeleri hayata geçirmeye çalıştık. İstanbul’da yeniden su ve yeşil medeniyetini kurduk. Tarihi yeniden canlandırmaya ve İstanbul’u yeniden bir dünya kenti olarak imar etmeye gayret ettik.“

Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, “Dünya da ülkeler değil artık şehirler yarışıyor” sözleriyle başladığı konuşmasında İstanbul’un önemine dikkat çekti. “İstanbul bize Fatih Sultan Mehmed Han’ın emanetidir” diyen Başkan Altunay şunları söyledi:

“1960’lı yıllardan sonra köyden kente göçlerle birlikte yerel yönetimlerde yeni bir yapılanmayı ve reformu gündeme getirdi. Belediyeleri daha etkin bir yerel yönetim birimi haline getirmek amacıyla hazırlanan 5393 sayılı Belediye Kanunu, küresel gelişmeler, AB etkisi ve yeni kamu yönetimi anlayışı doğrultusunda hazırlanmış ve belediyelerde yapısal ve işlevsel olarak bazı değişiklikler öngörmüştür. Yeni yasal düzenlemelerle, sosyal refah politikaları geliştirme görevinin de belediyelere geçtiği söylenebilir. Belediyelerin yönetim ve örgüt yapılanmasında genişleyen ve artan görevlerinin gerektirdiği yapılanmalara gidebilmesi için ihtiyaca göre birimlerin oluşturulabilmesi esnek bir yönetim yapısını ortaya koymaktadır. Küreselleşme sürecinde hızlı gelişen değişen koşulların gerektirdiği örgütsel yapılanmalara belediyelerin uyum sağlaması bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Belediye kanununda halkın yönetime katılımı konusunda yeni açılımlar getirilmektedir. “

Başkan Altunay konuşmasında Sultangazi Belediyesi olarak yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan ise yerel yönetimlerin önemine vurgu yaptı ve Keşan Belediyesi’nin çalışmaları hakkında bilgi verdi


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.