banner171

Arnavutköy Belediyesi’nden Hollanda’ya Çıkarma

Arnavutköy ilçesi ‘‘Sürdürülebilir Kentleşme’’ projesiyle 5. Uluslararası Rotterdam Mimarlık Bienali’nin 3 çalışma alanından birisi olarak Hollanda’da sergilendi.

Arnavutköy Belediyesi’nden Hollanda’ya Çıkarma
5. Uluslararası Rotterdam Mimarlık Bienali’nin 3 çalışma alanından birisi olarak Hollanda’da sergilendi. 5. Bienal “Making City/Kent Yapmak” başlığını taşıyan ve dünyanın dört bir yanından davet edilen 30’u aşkın projenin yanı sıra serginin merkezinde İstanbul, Rotterdam ve São Paulo kentlerinde son iki senedir nasıl daha iyi kent yapılabilir sorusu etrafında yürütülen proje sonuçları yer aldı.

Rotterdam’da açılan 5. Uluslararası Rotterdam Mimarlık Bienali sergisine, Arnavutköy Belediyesi 40 kişilik heyetle katıldı.

Hollanda da gerçekleştirilen bienale Arnavutköy Belediyesi’nden; Arnavutköy Belediye Başkanı A.Haşim Baltacı, Belediye Başkan Yardımcıları Arnavutköy Belediyesi Meclis Üyeleri ve Arnavutköy Belediyesi Müdürleri, Hollanda’dan ise; Hollanda Alt Yapı ve Çevre Bakanı Melanie Schutz van Heagen Rotterdam Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aboutaleb Feijenoord Belediye Başkanı Seyid Yeyden, Rotterdam Meclis Üyeleri Zeki Baran ve Tunahan Kuzu ile çok sayıda hollandalı yönetici katıldı.

Yeni Yüzyılın Şehir ve Çevre Anlayışı

İstanbul Arnavutköy Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü, IABR, 5.IABR İstanbul projesi küratörü Asu Aksoy, proje ofisleri H+N+S Peyzaj Mimarları, AWB Brüksel Mimarlık Atölyesi ve 51N4E ortaklığında gerçekleştirilen Arnavutköy Stratejik Vizyon Projesinin sunumunda sürdürülebilir kent yapmak temasından yola çıkarak İstanbul kentinin sorunları üzerinden örnek çözüm çalışması olarak Arnavutköy ilçesi değerlendirildi.

Arnavutköy Belediye Başkanı A.Haşim Baltacı Rotterdam Mimarlık Bienali sergisinde gazetecilerle yaptığı röporjda; “2010 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi’yle beraber başladığımız; Mekânsal Gelişim Stratejik Vizyonu ve Eylem Planı çalışmasını, 2 yıldır yürütmekteyiz.

Yaptığımız bu çalışma, Arnavutköy’ün kendi coğrafi konumuna uygun olarak kısıtlı alanlarda yapıldı. Arnavutköy; tarım alanlarının, otlak alanlarının, içme su Havzalarının içerisinde bulunduğu bir bölge olduğundan, ‘‘Sürdürülebilir Kentleşme’’ projesi, kullanılabilir tarım alanlarına ve içme su havzalarına zarar vermeden en verimli bir şekilde kullanılarak ekonomiye kazandırılması içeren bir çalışma. Bu çalışmanın 2 yılda ana ilkeleri belirlendi ve proje haline getirildi. Şuanda bu projenin sunumu yapılıyor. Ekim Ayı’nda bu projenin sunumu İstanbul’ da devam edecek.”Diye konuştu

Hollanda Mimari Enstitüsü(NAİ)’nin Rotterdam merkezinde sergide konuşan Başkan M. Schultz van Haegen, çevreye zarar vermeden, sürdürebilir şehircilik anlayışının son derece önemli olduğunu belirtti. Haegen, doğal kaynakları yok etmeden uzun yıllar kullanılması gerektiğini söyledi.

Arnavutköy 12 Ağustos’a Kadar Sergilenecek

Mega kentleşen İstanbul’un bu doğal kaynaklarını koruyarak dengeli bir şekilde büyümesinin nasıl gerçekleştirilebileceği sorusunun uygulama alanında bulunan Arnavutköy İlçesi 5.IABR için Mekânsal Gelişim Stratejik Vizyonu ve Eylem Planı çalışmasını 2010’dan bu yana yürütmekte. Günümüzde 17.000.000’luk nüfusa sahip İstanbul’un gıda temininin nasıl yapıldığı, 12 Ağustos’a kadar Rotterdam’da bulunan Hollanda Mimarlık Vakfı (NAI) merkezinde yapılan sergide gezilebilecek. Sergide, Arnavutköy projesi sonuçlarının tüm İstanbul’un ve Marmara Bölgesi’nin sürdürülebilirliği için nasıl değerlendirilebileceği yönünde stratejik bir vizyon ortaya koyacak.

5.IABR kapsamında, ayrıca 29 Mayıs tarihinde Rotterdam NAI’de Türkiye’den gelecek 4 konuşmacının katılacağı “Sürdürülebilir Kentleşme için Mimarlık: Türkiye’den Yaklaşımlar” başlıklı bir konferans gerçekleşecek. Ekim sonunda ise IABR Rotterdam Bienal Sergisi’nin İstanbul ayağı Taksim Maksem Cumhuriyet Galerisi’nde gerçekleşecek. Sergide Rotterdam Bienal sergisinde yer alan sunumun yanı sıra Arnavutköy Mekansal Gelişim Stratejik Vizyonu ve Eylem Planı çerçevesinde IABR ile ortaklaşa geliştirilen uygulama projelerinin çıktıları da yer alacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153