banner171

BAYRAMPAŞA'DA EKMEK İSRAFINA ‘KAMPANYA’ ÖNLEMİ

Bayrampaşa Belediyesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in katılımıyla Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’nı Bayrampaşa’da başlattı.

BAYRAMPAŞA'DA EKMEK İSRAFINA ‘KAMPANYA’ ÖNLEMİ
 Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner’in ev sahipliğinde düzenlenen programa, Bakan Mehdi Eker’in yanı sıra, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’da katıldı.

Bayrampaşa Belediyesi, ekmek israfına dikkat çekmek ve bayat ekmekleri değerlendirmek amacıyla yeni bir sosyal sorumluluk kampanyası daha başlattı. Kampanya kapsamında, ilçedeki fırınlarla, lokantalarla, okullarla ve halkla işbirliği yapılarak ekmek israfının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası Bayrampaşa Belediyesi önündeki Atatürk Parkı’nda düzenlenen programla start aldı. Başkan Atila Aydıner’in ev sahipliğinde düzenlenen programa Bakan Eker’in yanı sıra İstanbul Valisi Mutlu’da katıldı.

Programda, Bakan Eker, Vali Mutlu ve Başkan Aydıner ile birlikte bayat ekmeklerden yapılan yemek standını gezdi. Bayat ekmeklerden nasıl yemek yapılacağını uygulamalı olarak gösteren Eker, “İsraf edilen ekmeğin parasal değeri, ihraç ettiğimiz buğdayın parasal değerinden daha yüksek. Başta ekmek olmak üzere her alanda israfa son verelim. İsraf edilen ekmeklerle ülkemizde yüzlerce okul, yüzlerce hastane, yüzlerce kilometre yol yapmak mümkün. Soframıza gelen her ekmekte çiftçinin, işçinin emeği var. Biz yokluğu ve yoksulluğu bilen bir milletiz. İsrafa son verelim, ekonomimize can verelim” şeklinde konuştu.

‘BAYRAMPAŞA’YI SEVİYORUM EKMEĞİMİ İSRAF ETMİYORUM’

‘Bayrampaşa’yı seviyorum, ekmeğimi israf etmiyorum’ sloganıyla yeni bir kampanya başlattıklarını belirten Başkan Aydıner de konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Aziz milletimiz farklı tarihlerde birçok kez savaşla ve kuraklıkla yüz yüze gelmiştir. Savaş yıllarında toprak ekilememiş, kuraklık yıllarında toprak başak vermemiş ve insanımız bir dilim ekmeğe muhtaç olmuştur. Geçmişimizi hatırlamazsak yazgımızda geçmişi yeniden yaşamak olur.”

“Asırlardır sofralarımızın değişmeyen lezzeti, toplumumuzun kutsal değeri olan ekmek, günümüzde fazla miktarda üretilmekte ve tüketilmektedir. Ancak, ne yazık ki aynı oranda da israf edilmektedir.”

“İsraf edilen ekmeklerle birlikte, binbir aşamadan geçerek soframıza gelen ekmek için harcanan emek, sermaye ve üreticinin alın teri heba olup gitmektedir.”

“Tok olan, cümle cihanı tok sanır. Aç olan âlemde ekmek yok sanır.”

“Dünyanın çeşitli bölgelerinde milyonlar aç yatıp aç kalkarken, açlıktan toprağa düşen canlar varken kıymetini bilmeyerek ekmeğimizi israf etmemiz oldukça üzüntü vericidir.”

“Dinimiz İslam israfı kesin bir dille reddetmiş, Yüce Allah Araf Suresi’nin 31. Ayeti’nde ‘Ey Âdemoğulları! Her mescide güzel elbiselerinizi giyinerek gidin. Yiyin, için, fakat israf etmeyin. Çünkü Allah, israf edenleri sevmez.’ buyurmuştur.”

“Buradan lokantalara, bakkallara,  ev hanımlarına sesleniyorum. Satacağımız ve tüketeceğimiz kadar alalım. Soframızın baş tacı, midemizin ilacı olan ekmeği israf etmeyelim.”

Programda kısa bir konuşma yapan Vali Mutlu da “Geçmişte kıtlık ve yokluk yıllarını yaşayan ülkemiz, bugün bolluk yıllarını yaşıyor. Allah bu millette bir daha açlığı ve yokluğu göstermesin. En önemli besin kaynağımız olan ekmeği ihtiyacımız kadar alalım. İsraftan kaçınalım” dedi.

BİR YILDA 6 MİLYON EKMEK ÇÖPE ATILIYOR

Yapılan araştırmalar ekmek israfıyla ilgili çarpıcı rakamlar ortaya koyuyor.

Ülkemizde çöpe atılan ekmekler yılda 542 bin ton buğday israfına neden olurken, bir yılda çöpe atılan 2.1 milyar ekmeğin parasal değeri ise 1.5 milyar TL’yi buluyor. Bu parayla yüzlerce okul, yüzlerce yurt, yüzlerce hastane ya da yüzlerce kilometre yol yapmak mümkün.

Türkiye'de günde 101 milyon ekmek üretiliyor. Bunun 95 milyonu tüketilirken, 6 milyon ekmek çöpe atılıyor. Çöpe atılan ekmeklerle on binlerce konut, on binlerce köprü yapılabiliyor.

EKMEK EVDE NASIL SAKLANMALIDIR?

Ekmek buzdolabında veya dondurucuda kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır. Birkaç gün içinde tüketilecek ekmeğin buzdolabında saklanması ekmeğin küflenmesini önler. Ekmek dondurucuda çok daha uzun süre saklanabilir. Dondurucudan çıkarıldıktan sonra çözünen ekmekler, dondurulmadan saklanan ekmeklere göre daha yumuşak ve tüketilebilir özelliktedir.

Gün içerisinde tüketilecek olan ekmek, taze ve yumuşak kalabilmesi için, kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanmalıdır.

Ekmek sıcak iken poşete konulduğunda nemlenir. Bu da ekmeğin küflenmesine neden olur. Bu yüzden sıcak ekmek soğutulduktan sonra fazla kurumadan poşete konularak saklanmalıdır.

Sıcak havalarda ekmeğin küflenmesini önlemek için buzdolabında saklanması tercih edilebilir. Fakat kullanmadan bir saat kadar önce ekmek, buzdolabından çıkarılarak oda koşullarına getirilmeli ve az da olsa yumuşaması sağlanmalıdır

Ambalajlı ekmeklerden birkaç dilim alındıktan sonra kalan dilimlerin ambalajı tekrar kapatılarak saklanmasına dikkat edilmelidir.

Gereğinden fazla satın alınan ekmekler bayatlamamaları için tercihen alındığı gün dondurucuya konulmalıdır.

Donmuş ekmekler lezzet kaybına uğramaması için 3 ay içinde tüketilmelidir.

Ekmeğin muhafaza edildiği kutunun veya gıda dolabının düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir.

Çeşitli nedenlerle ekmeğin içerdiği suyun buharlaşarak saklandığı poşet içerisinde birikmesi küflenmeyi hızlandırabilir. Bu durumda ekmeğin saklandığı poşet değiştirilmeli ya da ekmek temiz bir kâğıt havluya sarılarak saklanmalıdır.

EKMEK İSRAFINI ÖNLEMEK İÇİN EVDE NELER YAPILABİLİR?

Ekmek almadan önce tüketecek kişi sayısı, tüketilecek yemek ve evde bulunan ekmek miktarı gibi unsurlar dikkate alınarak tam olarak ne kadar ekmeğe ihtiyaç duyulduğu tespit edilmelidir.

Ekmeğin dilimlenerek tüketilmesi israfın azaltılmasını sağlayacaktır.

Kurumuş ekmekler; fırında, ekmek kızartma makinesinde veya kaynamakta olan tencerenin üzerinde süzgece yerleştirerek tüketime uygun hale getirilebilir.
Bayat ekmekler, galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde, uygun yemeklerde kullanılabilir.

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2013, 10:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153