banner171

'En Yoğun Çalışan Merkezlerin Başında Bayrampaşa Geliyor'

Bayrampaşa 1 No'lu 112 istasyonu megakentteki en yoğun çalışan merkezlerin başında geliyor.

'En Yoğun Çalışan Merkezlerin Başında Bayrampaşa Geliyor'

Cihan Haber Ajansı ekibi iki gün boyunca İstanbul'daki 112 acil sağlık ekipleriyle mesai yaptı. Cihan ekibi, sağlık çalışanlarının zamana karşı yarışlarını; gece gündüz demeden insan hayatı için verdikleri özverili çabaları ve karşılaştıkları zorlukları yakından takip etti.

İstanbul'daki 112 acil ekipleri, mesleklerini ölüm ile yaşam arasındaki o ince çizginin tam da üzerinde icra ediyor. Ellerinin arasında kayıp giden yüzlerce hayat olduğu gibi tam 'gitti' dedikleri anda uzun süren bir kalp masajı ile nabzın atışına da şahit oluyorlar. Ambulans Doktoru Deniz Aytaç o anı şu cümle ile özetliyor: "Hasta geri dönünce bütün yorgunluğumuz gidiyor…"

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı 246 ambulans ekibi günde bin 500 vakaya müdahale ediyor. Dokunaklı siren sesleriyle yollarda hızla seyreden ambulanslarda kimi zaman hüzünlü kimi zaman da mutlu biten birbirinden ilginç insan hikayeleri yaşanıyor.

Bayrampaşa 1 No'lu 112 istasyonu megakentteki en yoğun çalışan merkezlerin başında geliyor. İstasyondaki sağlık ekipleri günde ortalama 15 vakaya bakıyor. Bayrampaşa Semt Polikliniği içinde bulunan istasyonda 7 gün 24 saat aralıksız mesai yapılıyor. İstasyonda doktor ve şoförle birlikte üç personel görev yapıyor. Bir ekip 24 saat çalışıp, 72 saat dinleniyor. Komuta merkezinden bildirilen vakalara bakıldığı gibi, protokol görevleri de bu istasyona veriliyor.

Mesleğinde onuncu yılını dolduran Dr. Deniz Aytaç, sabah 08.00'de mesaiye başlıyor. Ekipte daireye ilk gelen Deniz doktorun gelir gelmez ilk işi çayın suyunu koymak. "112" yazılı sarı yelekler giyildikten sonra buzdolabından zeytin ve peyniri çıkarıyor. Bu sırada içeri iki yıldır istasyonda görev yapan Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Selim Baykal giriyor. Ellerinde bir poşet ve içinde fırından yeni çıkmış taze simitler... Dairede üç kanepe, bir televizyon ve bilgisayar var. Ortada ise yemek masası. Kahvaltı için hazırlıklar bu masada yapılıyor. Çay demlenirken bir taraftan da önceki ekip ile vardiya değişimi yapılıyor. 16 yıllık ambulans şoförü Erdinç Kilyos, aracı teslim alırken ATT Selim Baykal ile bütün teçhizatları tek tek kontrol ediyor. Eksik var mı yok mu? Her şeye bakılıyor. Ambulans sağ salim teslim alındıktan sonra Dr. Deniz hanım telsizi eline alıyor ve komuta merkezine personel durumu, araç durumu hakkında bilgi veriyor. Şimdi kahvaltı zamanı. Herkes masanın etrafına toplanıyor ve doktor hanımın demlediği çay ve Selim beyin aldığı simitlerle kahvaltıya başlanıyor. Ama ekip çoğu zaman kahvaltı yapmaya fırsat bulamıyor. Tam kahvaltıya başlayacakları anda bir vaka ihbarı istasyonu birden hareketlendiriyor. Masadaki her şeyi bırakan ekip koşar adım ambulansa yöneliyor. İlk vaka Bayrampaşa'dan. Yatalak bir hastanın fenalaştığı bilgisini alan ekip, ortalama 8 dakikada olay yerine ulaşıyor.

Noktaya geri dönen ekip yarım kalan kahvaltısına devam ediyor. Bir bardak çay bitmeden bir vaka ihbarı daha… Bu vaka öncekiden daha önemli olmalı. Ekibin yüz ifadesi değişiyor; kalp krizi ihbarı yapıldığını öğreniyoruz. Yine Deniz hanım önde ekip hızlıca çıkıyor istasyondan. Bu kez adres Eyüp. Bir zamanlar harita ile vaka adresini bulmaya çalışan 112 ekibinin işini navigasyon hayli kolaylaştırmışa benziyor. Erdinç kaptan çok hızlı bir şoför. "Hele bir de vaka kalp krizi, trafik kazası gibi önem arz ediyorsa onu kimse durduramıyor." diyor ekip arkadaşları.

İSTANBUL TRAFİĞİNDE ZAMANA KARŞI YARIŞ

Acı acı çalan siren seslerinin arasına Erdinç kaptanın megafondan 'yolu açın' anonsları karışıyor. Vaka adresine ulaşan ekip, ilk müdahaleyi yapar yapmaz hastayı Haseki Eğitim Araştırma Hastanesi'ne sevk ediyor. Hastanın kalp krizi şüphesiyle hastaneye nakli sağlanıyor. Ekip ikinci işini de sorunsuz bir şekilde yapmanın verdiği rahatlık ile noktaya geri dönüyor.www.cihan.com.tr/


Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2012, 14:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153