banner171

150 milyon liralık şah-mat ekonomisi

7 yıldır Türkiye Satranç Federasyonu’na sponsor olan İş Bankası, Türkiye genelinde 6 bine ulaşan satranç sınıfı sayısını bu yıl 9 bine çıkarmayı hedefliyor. Federasyon Başkanı Yazıcı, yıllık 150 milyon liralık bir ekonomi yarattıklarını ifade etti.

150 milyon liralık şah-mat ekonomisi

2005 yılından beri Türkiye Satranç Federasyonu’nun ana sponsorluğunu üstlenen İş Bankası, 81 ildeki ilköğretim okullarında 6 bine ulaşan satranç sınıfı sayısını bu yıl 9 bine çıkarmayı hedefliyor. 2 milyon 250 bin öğrencinin seçmeli ders olarak satrancı tercih etmesine katkıda bulunduklarına inandıklarını bildiren İş Bankası, Türkiye’deki 39 bin okulda satranç sınıfı açmayı planlıyor. Türkiye Küçükler Satranç Şampiyonası nedeniyle Antalya Kemer’de gazetecilerle bir araya gelen Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı “2000 yılında 50 bin lira olan federasyon bütçesi, geçen yıl 8 milyon liraya ulaştı. Federasyon olarak artık spor turizmine başladık. Bugüne kadar 150’ye yakın uluslararası organizasyon düzenledik. Türkiye ve dünyada yapamayacağımız organizasyon yok. Bu yıl ikinci kez İstanbul’da 27 Ağustos-10 Eylül arasında Dünya Satranç Olimpiyatları’nı düzenleyeceğiz. 180 ülkeden 2 bin 200 sporcuyu misafir edeceğiz” dedi. Yazıcı, organizasyonlarla birlikte yıllık 150 milyon liralık bir ekonomi yarattıklarını ifade ederek bu yıl satranç akademisi kuracaklarını belirtti.

AKTİF SPORCU SAYISI 204 BİNE ÇIKTI
İş Bankası Kurumsal İletişim Bölüm Müdürü Suat Sözen de, bu yıl 7’nci yaşına giren sponsorluk kapsamında Türkiye’deki aktif satranç sporcusu sayısının 300’den 204 bine çıktığını söyledi. Sözen “Uluslararası turnuvalarda kazanılan madalya sayısı ise 147’ye yükseldi. Bu dönemde Türkiye satranç milli takımının 2 başarılı sporcusu Betül Cemre Yıldız ve Kübra Öztürk uluslararası turnuvalarda elde ettikleri derecelerle Türkiye’nin ilk kadın büyük ustaları olmaya hak kazandı. İş Bankası olarak hedefimiz, bu yıl 3 bin okulu daha satrançla tanıştırmak” dedi.

BÜYÜK USTA MÜHENDİSTEN FAZLA MAAŞ ALIYOR
Türkiye’nin ilk kadın büyük ustalarından 23 yaşındaki Betül Cemre Yıldız, bu yıl avukatlık ruhsatı aldığını belirterek “Satranca 9 yaşında başladım. O günden bu yana ailemden harçlık almıyorum. Yaklaşık 3 bin lira aylık gelirim var. Arabamı da kendi paramla aldım” dedi. Yıldız’ın İzmir Balçova'da bir satranç merkezi var. Başkan Yazıcı “Betül burada ders verseydi, aylık 5-6 bin lira kazanırdı. Büyük usta mühendisten çok kazanıyor” dedi.

GECEKONDUDA OTURAN AİLESİNE EV ALDI
Kübra Öztürk ise satrançtan kazandığı para ile gecekonduda yaşayan ailesine ev almış. Hacettepe Üniversitesi Spor Akademisi öğrencisi olan Öztürk “Amacım, spor akademisyeni olarak satrancı zorunlu ders haline getirmek” dedi. Aylık 3 bin TL geliri olduğunu söyleyen Öztürk, büyük usta rütbesine yükseldiğinde 20 bin lira ödül kazandığını da sözlerine ekledi.

GAZETE HABERTÜRK / SEFER YÜKSEL

YORUM EKLE
YORUMLAR
ahmet kırca
ahmet kırca - 11 yıl Önce

satranç oynamayı çok seviyorum

bana rakip yok
bana rakip yok - 10 yıl Önce

kimseye yenilmedim ben

SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153