banner171

Avro/dolar paritesi zirve yaptı

Avro/dolar paritesi zirve yaptı

Avro/dolar paritesi zirve yaptı

İMKB'de bu sabah vadeli işlemlerde hafif satıcılı bir açılış gerçekleşti.Akbank Ekonomik Araştırmalar Bülteni'ne göre, dolar/TL ise haftalık yüzde 0,8 artışla 1,7643'den tamamladı.

Japon Merkez Bankası'nın varlık alım programını 10 trilyon yen (128 milyar dolar$) artırarak 65 trilyon yene yükseltme kararından bu yana USD/JPY paritesi yükselişini sürdürüyor:

Parite karardan bu yana yüzde 3 yükselişle 80,97 seviyesinden haftayı sonlandırdı.

İMKB-100, perşembe günkü yüzde 2 değer kaybının ardından cuma günü yatay bir seyir izleyerek günü 59.738'den sonlandırdı. Endeks için bu haftaki bant tahminimiz teknik olarak 58.000-62.000 aralığı. Endeksin 60.000 seviyesinin üzerinde veya altında olması, yönü açısından belirleyici olacak. İMKB'de bu sabah vadeli işlemlerde hafif satıcılı bir açılış gerçekleşti.

AVRO BÖLGESİ KURTARMA PAKETİ ETKİLİ

G-20 ülkeleri Avrupa'ya yapılacak uluslararası yardımı ertelerken, öncelikle Avro bölgesi kurtarma fonu olan Avrupa İstikrar Fonu'nun (ESF) 500 milyar Avro olan kapasitesinin artırılması bekleniyor. AB'den gelecek bu adımın, Avrupa dışındaki ülkelerin IMF için daha fazla kaynak artırımına gidebilmeleri için ''temel'' olduğu belirtiliyor. Borç krizinde kurtarma fonu olarak kurulan Avrupa Finansal İstikrar Kolaylığı'nın (EFSF) Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'e yardımdan sonra elinde kalan fon 250 milyar avro. EFSF kalıcı Avrupa İstikrar Fonu'na dönüştürülecek ve fonun toplam kapasitesi 500 milyar avro olacak.

GÜVENLİK DUVARI

G-20 Cannes toplantısında ise IMF'nin kaynaklarının artırılması sözü verilmişti. Ancak kaynaklarının ne kadar artırılacağı belli değil. Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM) toplam kaynağının krizin İspanya ve İtalya'yı etkilemesini önleyecek derecede yeterli bir ''güvenlik duvarı'' oluşturmadığı ve artırılması gerektiği gündemde olan bir konu. 2012 yılında İtalya ve İspanya'nın kamu borçlanma ihtiyacı 660 milyar avro.

ESM'nin kaynaklarının artırılmasına Almanya sıcak bakmıyor. Artırımın İspanya ve İtalya'nın reformları devam ettirme konusunda ''caydırıcı'' bir etken olacağını, istikrar fonlarının kapasitesinin artırılmasının Avrupa'daki faiz riskini nötralize etmeyeceğini belirtiyor. Ancak Almanya'nın tavrını yumuşatabileceği işaretleri olduğu belirtiliyor. İstikrar Fonunun kaynağının artırılmasını diğer ülkeler destekliyor. Avrupalı yetkililer AB zirvesinde bir artışın açıklanacağını beklemekte idi. Alman yetkililer güvenlik duvarının büyüklüğünü mart ayı içinde tekrar değerlendirecek.

ABD borsaları, cuma gününü yatay seviyelerden tamamlarken,. Avrupa borsalarında ise hafif alıcılı bir seyir izlendi: İtalya yüzde 1,1, Almanya yüzde 0,8 ve Fransa yüzde 0,6 oranında değer kazandı. Bu hafta ECB'nin yapacağı LTRO ihalesinin sonucunun Avrupa bankacılık hisseleri ve daha genel olarak dünya borsaları üzerinde etkili olmasını bekleniyor. İhalede, aralık ayında yapılan ilk ihaledeki gibi 500 milyar avro civarında talep gerçekleşmesi beklentisi hakim. Daha önceki yorumlarda bu talebin 1 trilyon avroya kadar çıkabileceğine ilişkin değerlendirmeler de yapılmıştı.

Asya borsalarında Çin'in Şangay endeksi cuma günkü yüzde 1,2 yükselişinin ardından bu sabah da yüzde 2,2 primle işlem görürken, Japonya'nın Nikkei 225 endeksi cuma günkü yüzde 0,5 artışının ardından bu sabah yatay seyrediyor.

Japon Merkez Bankası'nın varlık alım programını 10 trilyon yen (128 milyar dolar) artırarak 65 trilyon yene yükseltme kararından bu yana USD/JPY paritesi yükselişini sürdürüyor: Parite karardan bu yana yüzde 3 yükselişle 80,97 seviyesinden haftayı sonlandırdı.

Petrol fiyatları yükselişini sürdürdü: İran kaynaklı arz yönlü kaygılar nedeniyle yükselen petrol fiyatları (Brent) 125 dolar ile son 10 ayın en yüksek seviyesini gördü. Geçtiğimiz hafta boyunca doların avro karşısında değer kaybetmesine bağlı olarak yükselen altın fiyatları cuma günü yüzde 0,4 ile sınırlı düşüş gösterdi. Haftalık olarak petrol fiyatı (Brent) yüzde 5, altın fiyatı ise yüzde 3 artış kaydetti.



Kaynak : //www.internethaber.com/petrol-fiyatlari-dolar-imkb-asya-borsalari-kotasyonlari-acilis-rakamlari-27-suba-403891h.htm#ixzz1nbOQx7mO

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153