banner171

Banka kartlarıyla bir yılda 546 milyar TL harcadık

Kredi ve banka kartlarıyla yapılan harcamalar 2011 yılında da hız kesmedi.

Banka kartlarıyla bir yılda 546 milyar TL harcadık

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, söz konusu kartlarla yıl genelinde 546 milyar liralık harcama yapıldığını açıkladı. Canko, bir önceki yıla göre kredi kartlarında yüzde 24, banka kartlarında ise yüzde 54'lük ticaret hacmi artışı görüldüğünü söyledi. Aynı zamanda kredi kartı sayısının yüzde 9'luk artışla 51 milyonu geçtiğini, banka kartı adedinin de yüzde 17 artarak 81 milyona çıktığını belirtti.

BKM, kart ödemelerine ilişkin verileri Genel Müdür Soner Canko'nun katıldığı bir toplantıyla açıkladı. Verilere göre, 2011 yılında bir önceki seneye göre kredi kartlarıyla yapılan harcamalar yüzde 24, banka kartları ile yapılan harcamalar ise yüzde 54 artış gösterdi. Kredi kartları ile yıl boyunca toplam 2 milyar 278 milyon adet işlem ile 290 milyar 634 milyon liralık harcama yapıldı. 2010 yılı ile karşılaştırıldığında işlem adedinde yüzde 11 oranında artış kaydedildi. 2011'de banka kartlarıyla yapılan işlemlerin adedi 1 milyar 69 milyon adedi bulurken, banka kartı işlemlerinin cirosu 255 milyar 80 milyon lira oldu. 2011, önceki yıl ile karşılaştırıldığında, banka kartlarının işlem adedinde yüzde 15 oranında artış görüldü. Kredi kartlarıyla nakit çekimi konusunda tüketicilerin geçmişe göre daha dikkatli olduklarını aktaran Canko, "Bir tehlike yok, gayet kontrollü.'' dedi.

Taksitli tutarların toplam kredi kartı harcamalarının yüzde 24'ünü oluşturduğuna dikkati çeken Canko, "Taksitte de yaşanan tehlikeli bir gidişat, bir çılgınlık yok. Tüketici, neyi ne zaman ve ne şekilde alacağı konusunda bilinçli. Ortalama taksitlerde işlem tutarı 350 lira.'' diye konuştu. Kredi kartlarının tüketimi artırdığı yönündeki eleştirilerle ilgili Canko, şu görüşleri dile getirdi: ''Kendime 'biz sadece tüketime yönlendiren bir iş mi yapıyoruz?' diye sordum. Ancak baktığımda gördüm ki kredi kartı hacminin yüzde 5'i ile sigorta satın alıyoruz. Bunun içinde bireysel emeklilik sigortası da var. Eğitim ve sağlık da içinde mevcut. Bu tüketim midir? Bence değildir. Zorunludur. Market ve yakıt, kart harcamalarında en büyük yüzdeyi tutan alanlardır. Bunlar da zorunlu harcamalar. Tüketim, aslında zorunlu ihtiyaçların dışında tamamen kendi zevkimi, duyularımı, hobilerimi tatmin etmek için yaptığım ekstra, hatta kısmen lüks harcamalar... Kartlı ödeme sistemleri üzerindeki 'tüketici' ve 'tüketim' kelimelerini, 'kart kullanımı' ve 'kart harcamaları' diye değiştirmek istiyorum. Aksi takdirde biz her ortamda 'tüketimi coşturan, nakit avansa pompalayan, yoğun şekilde kötü alışkanlıklara sevk eden' sektörmüşüz gibi algılanmamalıyız diye düşünüyorum.'' Canko, 2012 ile beklentileri hakkında da bir değerlendirmede bulundu. Bu yıl banka kartı sayısının ve banka kartının işlem sayısının daha da artacağını, hatta ön ödemeli kartların çok daha popüler olacağını ifade eden Canko, ancak kredi kartlarıyla ilgili daha yataya yakın bir seyir göreceğimizi dile getirdi. "Tüketici, artık bilinçlendi. Üye işyerleri artık çok daha seçici, yönlendirici. Belli bir raya oturdu. Dolayısıyla banka kartları ve ön ödemeli kartlarda daha çok artış olacak.'' diyen Canko, 5,5 milyon kartın cüzdana girdiğini söyledi ve ekledi: "Temassız kartlar toplam kart pazarının yüzde 11'ine ulaştı. Temassız kartlar önceki seneye göre yüzde 68 arttı."

Yabancı bankalara ait banka ve kredi kartı işlem hacminde de yüzde 18 oranında artış sağlandı. 2011 yılı verilerine göre, yabancı bankalara ait banka ve kredi kartlarıyla Türkiye'de yapılan işlemler sonucunda 7,8 milyar dolar döviz girdisi sağlandı. Bu tutar, 2010 yılı ile karşılaştırıldığında yüzde 18 oranında artışla Türkiye'ye giren döviz miktarının her geçen yıl arttığı gözlendi.

zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153