15 Ocak 2012'ye kadar toplu sözleşmenin yetişmemesi halinde geçici memur ve emekli zamlarını Bakanlar Kurulu belirleyecek. Ancak uzmanlar, yapılacak itirazla zamların yeni anayasaya aykırılığı gündeme getireceğini söyledi. Memurun yeni yıl zammında sürpriz bir gelişme daha ortaya çıktı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, toplu sözleşmenin 15 Ocak 2012 tarihine kadar yetişmemesi halinde bütçe kanunundaki yetkiyle Bakanlar Kurulu'nun memur ve emeklilere geçici zam yapacağını açıkladı. Ancak Memur-Sen, yeni Anayasa'nın Bakanlar Kurulu'na zam yapma yetkisi vermediğini, dolayısıyla Bakanlar Kurulu'nun vereceği zammın Anayasa'ya aykırı olacağını savundu.
Yetki Bakanlar Kurulu'nda değil
Enerji Bir-Sen Genel Başkanı ve Memur-Sen Konfederasyonu Toplu Görüşme ve Mevzuat Sekreteri Hacı Bayram Tombul, Anayasa'da yapılan değişiklikle memur ve emeklilere yapılacak zamları belirleme yetkisinin Bakanlar Kurulu'ndan alınarak toplu iş sözleşmesi düzenine verildiğini söyledi. Tombul, Anayasa'ya uygun yasal düzenleme yapılamadığı için 2012 yılında, eskiden olduğu bütçeyle Bakanlar Kurulu'na zam yetkisi verilemeyeceğini belirtti.
Zamlar boşa düşer
Bugün Gazetesi'nin haberine göre memurun referandumla aldığı toplu sözleşme hakkının, geride kalan 1,5 yılda yasa çıkarılmadığı için uygulanamadığına dikkat çeken Tombul, memurunun zammının artık toplu sözleşmeyle belirleneceğine dikkat çekti. Tombul şöyle devam etti:
"Masada anlaşmazlık çıkarsa, hakem kurulu son kararı verecek. Mevcut Anayasa'da artık Bakanlar Kurulu diye bir ifade yok. Dolayısıyla hükümet daha sonra farkı vermek üzere 15 Ocak'ta geçici zam uygulasa bile, bu geçici zam Anayasa'ya aykırı olur. Dava açılırsa hem memur hem emeklinin ocak zammı boşa düşer. Yapılması gereken bir an önce kanunu çıkarıp masaya oturmaktır."
KİM NE DİYOR?
Kanunu bir an önce çıkmalı: CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, Bakanlar Kurulu'nun artık maaş zammını belirlemeye yetkili olmadığını söyledi. Hamzaçebi şunları söyledi: "Ancak Anayasa'yı uygulayacak kanun henüz çıkmadığı için, toplu sözleşme düzeni uygulanamadı. Bakanlar Kurulu'na yetki veren bütçe maddesini ihtiyat hükmü olarak değerlendirmek gerekir. Yapılması gereken yıl sonuna kadar ilgili kanunun çıkarılması, 15 Ocak'a kadar da toplu sözleşmenin tamamlanarak 15 Ocak'a yasal zammın yetiştirilmesidir."
Aykırılık iddia edilebilir
Anayasa hukuku profesörü Ergün Özbudun da zamlar için kanunu düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Özbudun, "Düzenleyici kanun çıkmadan hukuken bağlayıcı bir durum söz konusu değil. Kanun koyucunun yakasına, 'Anayasa değişti, şu kadar zamanda neden kanunları çıkarmadın' diye yapışamazsın. Sosyal yasalarda kanun çıkmadan Anayasa değişikliğini fiilen uygulamak mümkün olmuyor" diye konuştu.
Prof. Levent Köker ise, mevcut durumla Anayasa'ya aykırılık iddia edilebileceğini vurguladı. Köker, "Anayasa Mahkemesi'ne götürülemez diye bir şey yok. Durum, Anayasa'da yer alan bir hükme karşı işlem yapılmış olmasıdır. Ancak kanunla bir hüküm konulmadığı zaman Anayasa'da bir maddenin yazılması tek başına yeterli olmuyor" diye konuştu.
110 vekilin imzası ile İptal davası açılabilir
Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Ufuk Aydın, Bakanlar Kurulu'nun vereceği zam kararının "itiraz" ve "iptal" istemiyle iki şekilde Anayasa Mahkemesi'nin önüne gidebileceğini savundu. İtiraz seçeneğine göre, bir memur sendikasının Bakanlar Kurulu'nun kararı aleyhine Danıştay'da bir dava açabileceğini ifade eden Aydın, "Ana muhalefet partisi ya da 110 milletvekili bütçedeki ilgili maddenin Anayasa'ya aykırı olduğu istemiyle iptal davası açabilir. Burada önemli olan Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karardır" diye konuştu.
Çelik ne demişti?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, zamlı maaşların 15 Ocak'a iki türlü yetişebileceğini söylemişti. Çelik, "Birincisi toplu sözleşme yaparsanız. Toplu sözleşme kanun niteliğinde olduğu için uygulamaya girer. Eğer toplu sözleşmenin yetişmeme durumu söz konusu olursa o zaman da bütçe kanunundaki madde Bakanlar Kurulu'na yetki veriyor, oradan devreye girmiş olur" diye konuşmuştu.
Arınç: Toplu sözleşme için hazırlıklar tamam
Memura toplu sözleşme müjdesini Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç verdi. Memur-Sen Bursa Temsilciliği hizmet binasının açılış törenine katılan Arınç, ''Bütün hazırlıklarımız tamamdır. Yasada değişiklik yapılacak ve Memur-Sen'in görüşleri, mücadelesi doğrultusunda yasa değişikliği yapılıp toplu sözleşme imzalanacak. Bundan kimsenin endişesi olmasın'' dedi.