banner171

Türkiye'nin ekonomi gündemi

Türkiye'nin ekonomi gündemi

Türkiye'nin ekonomi gündemi

Uluslararası piyasalarda geçen hafta, Çin ekonomisine yönelik kaygılar ve Avro Bölgesi borç krizine ilişkin gelişmeler öne çıktı.

Uluslararası piyasalarda geçen hafta,

altın fiyatları gerilerken, ABD Doları bazı önemli para birimleri karşısında değer kaybetti. Haftanın son işlem gününde ABD ham petrolünün varil fiyatı da 106 dolar seviyelerinde işlem gördü.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, İran’ın petrol ihracatında büyük bir kesinti olması halinde ekonomiler üzerinde şok etkisi yaratmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, ”İran petrolünde kesinti, hiç şüphesiz bir süre için petrol fiyatlarının artmasına yol açacak”dedi.
Lagarde, petrol fiyatlarındaki sert ve ani artışın, küresel ekonomi üzerinde ciddi sonuçlar doğurabileceğine işaret etti.

Fon, İran’ın petrol ihracatını durdurmasının petrol fiyatlarında yüzde 20-30 aralığında artışa neden olabileceğini tahmin ediyor.

Lagarde ayrıca bazı ciddi zayıflıkların küresel finansal sistemi etkilemeye devam etmesine karşın finansal durumun yılın ilk dönemlerindeki kadar kaygı verici olmadığına dikkati çekti.

Küresel ekonomik durumun istikrarına yardımcı olmak için Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından alınan önlemlere atıfta bulunan Lagarde, ”Üç ay önce yakınında olduğumuz dipsiz uçurumdan yavaş yavaş uzaklaşıyoruz”değerlendirmesinde bulundu.

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, Avrupa’nın uzun krizle zayıf düştüğünü görmek istemediklerini söyledi.

Geithner, Avro Bölgesi’ndeki borç krizini sonlandırmak için Avrupalı ortaklarının son aylarda gösterdiği çabayla kaygılarının hafiflediğini belirterek, Avrupalıların önümüzdeki dönemde ekonomik büyüme ve finansal istikrarı sağlamak için bu çabaları sürdürebileceklerine inandıklarını ifade etti.

ABD ekonomisinde toparlanmanın güç kazanmakta olduğu bu dönemde, Avrupa ekonomisinin iyi durumda olmasının ülkesinin çıkarına olduğuna işaret eden Geithner, ”Avrupa’da ekonomik büyüme yavaşladığında tüm dünyada büyümeyi etkiler” dedi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke ise ”Avro Bölgesi borç krizinden kaynaklı tehditlerin son haftalarda hafiflediğini”, ancak ABD’deki para piyasası fonlarının Avrupalı varlıklardan kaynaklı risklere maruz kalmaya devam ettiğini söyledi.

Bernanke, gelişmelerin tehlikeyi asgariye indirdiğini, Avro Bölgesi’nin Yunanistan’a ikinci kurtarma paketini onayladığını ve özel kreditörlerin Yunanistan ile tahvil takası anlaşması yaptığını bildirdi.

Ancak Avrupa’nın, bankacılık sisteminin daha da güçlendirilmesi, bir ülkedeki sorunların diğer ülkelere yayılmasını önlemek için güvenlik duvarları oluşturulması ve ”finansal dayanakların önemli oranda genişletilmesi” dahil daha fazla adım atması gerektiğine işaret eden Bernanke, ”Avrupa’nın finansal ve ekonomik durumundaki güçlükler sürüyor ve Avrupalı liderlerin sürekli istikrarı sağlamada taahhütlerini izlemesi önemli” dedi.



Kaynak : //www.internethaber.com/ekonomi-borsa-elektrik-memur-isci-bireysel-emeklilik--409964h.htm#ixzz1q8YtZ7Xj

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153