Yıldız, IŞİD'in enerji kaynakları üzerindeki kontrolüne ilişkin sorular üzerine, özellikle siyasi stabilizasyonun bozulduğu ülkelerde enerji kaynaklarının durumunun çok daha önemli hale geldiğini, Irak'ın kuzeyi ve Suriye bölgesinin bunun bugünkü en sıcak örneği olduğunu söyledi.
Söz konusu bölgede IŞİD'in bazı petrol kuyularını ve ufak çaplı rafinerileri ele geçirdiğini ifade eden Yıldız, bunların bir kısmının da ABD tarafından bombalandığını dile getirdi.
Yıldız, bütün bunların ülkedeki siyasi istikrarsızlığın başka güçlerce doldurulmasından kaynaklandığını, bunun müsebbibinin de Türkiye olmadığını vurguladı. Bakan Yıldız, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin üzerine düşen IŞİD'e finansman olabilecek bir yapıyı engellemektir. Türkiye'ye yönelik olarak özellikle son 1 aydır enerji sektöründe hak edilmeyen 3 başlık oluşturuldu. Bunlar IŞİD petrolü, İsrail'e jet yakıtı satılması iddiası ve Türkiye'nin atom bombası yapacağıyla ilgili iddiadır. Bu 3 iddia da karşılıksızdır ve külliyen yalandır. Türkiye'nin uluslararası siyasi itibarının bozulmasına yönelik yapılan çalışmalardır. Bunlar Türkiye'nin haketmediği, kasıtlı ithamlardır.
Türkiye bir hukuk devletidir ve Türkiye'nin gayri hukuku bir işlem yapması söz konusu değildir. Irak'ta Bağdat'la yaptığı anlaşmaların ve Kuzey Irak'ta yapılan sözleşmelerin çerçevesinde Irak Anayasası'nda bizi bağlayan unsurların haricinde herhangi bir ticari ilişki, muhataplık söz konusu olmaz."
Kaçakçılığın Türkiye'de IŞİD'le gündeme gelen bir konu olmadığına dikkati çeken Yıldız, kaçakçığın IŞİD olmadığında da meşru görülemeyeceğini söyledi.
Türkiye'nin her türlü kaçakçılıkla mücadelesini sürdürdüğünü vurgulayan Yıldız, bu konuda Gümrük ve Ticaret Bakanlığının çok yoğun çaba ve gayretleri olduğunu dile getirdi. Bakan Yıldız, geçen yıl katırlarla ya da başka yollarla ülkeye sokulmaya çalışılan petrol olduğunu, bu konuyla yoğun biçimde mücadele edildiğini belirtti. Taner Yıldız, şöyle konuştu:
"IŞİD petrolü Türkiye üzerinden kesin olarak satılmaz, satılamaz. Bizdeki mekanizma bu değildir. 60 milyar dolarlık bir enerji ticaret hacminiz olacak. Oradaki 2 milyar dolarlık bir ticaretin legal hale getirilmesiyle alakalı çalışma yapacaksınız. Bu olmaz, doğru bir şey değil. Kaldı ki Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'ndan aldığımız petrolün menşeilerine de bakıyoruz. Hangi kuyudan ne kadar çıkartıldı, hangi kuyu da ne kadar üretim yapıldı ve bunlar bize hangi kaynaklardan geldi..."
Yıldız, IŞİD petrolü konusundaki ithamın, "İran, Suriye ve Türkiye'ye kaçak yollardan IŞİD petrolü geldiği" şeklinde olduğuna işaret ederek, "Ama niçin Türkiye ile ilgili konular ön plana çıkartıldı? İtham başlı başına yanlış ama içerisinde bir başka yanlış var, sadece Türkiye'nin ön plana çıkartılması. Bunu da kesinlikle doğru bulmuyorum. Suriye'de illegal yollardan 30 dolara mı, 70 dolara mı, 100 dolara mı satıldığı bizi direkt ilgilendirmiyor. Bunlar da mümkündür" dedi.
Bakan Yıldız, her pazarın kendine has alıcısı olacağını belirterek, oradan Türkiye'ye gümrüklere tabi sınırlar içerisinde bir mal girişinin söz konusu olmadığını ifade etti. Yıldız, başka yollardan sokulmaya çalışılmasına karşı da ciddi çabalar olduğunu vurgulayarak, "Enerji sektörü olarak IŞİD'a herhangi bir finansman kaynağı oluşturmamız söz konusu değil, mümkün değil. Hem siyaseten, hem de teknik olarak mümkün değil. Suriye ya da başka ülkelerde satıyor olabilirler. Suriye hukukiliği tartışılan, insanlık dışı hareketlerin ve dramların yaşandığı bir ortamda... Suriye böyle bir yer şu anda. Rejimin kendisi zaten illegal bir hale gelmiştir, yapacağı işlemlerin illegal olması da bizi şaşırtmaz" diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2014, 12:42