Camii cemaatinden Feyzullah Erdinç, “Böyle tarihi bir caminin bakımsız kalması gerçekten bizim tarihimize sahip çıkmadığımızı gösteriyor.” dedi. “Türbedeki restorasyon çalışmaları önümüzdeki Ramazan ayı itibarıyla 3. senesine girecek; ancak türbede çalışma daha bitmedi.” diyen Hasan Özdemir ise, “Caminin de restore edilmesi gerekiyor.” dedi.
Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, Eyüp Sultan Camii’nin restorasyonunun ne zaman başlayacağına dair kesin bir tarih yok. Ancak önümüzdeki dönemde başlaması bekleniyor.
KADINLAR BÖLÜMÜ YETMİYOR
Caminin bir başka sorunu ise kadınların namaz kıldıkları üst katın yetersiz kalması. Tarihî camiye gelen ve ibadet etmek isteyen kadınlar, erkeklerin bulunduğu alt katta namaz kılmak zorunda kalıyor. Bu durum cami cemaatinin şikayetlerine sebep oluyor.
Eyüp Camii, özellikle cuma günleri ve kandil akşamları dolup taşıyor. Caminin 1766 yılında meydana gelen depremden etkilendiği ve büyük hasar görmesi sebebiyle III. Selim tarafından 1798 yılında tamamen yıkılıp, aynı yere yeniden bir cami inşa edildiği kaynaklarda yer alıyor. Osmanlı’nın ilk kubbeli camii olma özelliği taşıyan Eyüp Sultan Camii, yerli ve yabancı turistlerin de gözde mekanları arasında yer alıyor. Camiyi diğer tarihî camilerden farklı kılan özelliği, birçok kabrin ve türbenin burada bulunması. Eyüp Sultan Mezarlığı’nda maneviyat sultanları yanında pek çok önemli şahsın mezarının bulunması da ziyaret için bölgeye olan ilgiyi artırıyor.
ÖMER FARUK ORHAN
Güncelleme Tarihi: 26 Şubat 2014, 10:44
ÖMER FARUK ORHAN