banner171

Eyüp Sultan türbesinde hassas restorasyon

Eyüp Sultan Türbesi'nde restorasyon Anıtlar Kurulu'nun denetiminde çok hassas bir şekilde sürdürülüyor. Türbede daha önce yapılan yanlış restorasyon çalışmaları yavaşlatıyor.

Eyüp Sultan türbesinde hassas restorasyon
 Türkiye'nin en kutsal mekanlarından biri olan Eyüp Sultan Türbesi'ndeki restorasyon çalışmaları 2011 yılı Ocak ayından bu yana devam ediyor. Eyüp Sultan Türbesi Restorasyonu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ihaleyle Hassa Mimarlık'a verildi. Restorasyon çalışmalarının 6 ayda bitirilmesi öngörülmüşken 23 aydır tamamlanamadı. Restorasyon çalışmalarında, Anıtlar Kurulu'nun çok hassas davrandığı ve her şeyi ince ayrıntısına kadar değerlendirdiği ve bu yüzden işin henüz bitirilemediği belirtilirken bunun bir diğer sebebinin de daha önce yapılan restorasyon ve işlemlerde, türbede yapılan tahribat olduğu ifade ediliyor.
EN ÖNEMLİ LEVHALAR ORADA

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'i Mekke'den Medine'ye hicretinde evinde misafir eden Hz. Eyyub El-Ensari'nin türbesinin duvarlarında çok sayıda padişahın manzumeleri ve önemli hattatların levhaları bulunuyor. Her cephesi, altta sivri boşaltma kemerli dikdörtgen biçimli, üstte ise sivri kemerli pencerelerle aydınlatılan türbenin içi ve dışı 16. ve 17. yüzyılın en güzel çinileriyle süslü. Türbenin ziyaret salonunda, Hz. Muhammed'in ayak izinin bulunduğu bir pano da yer alıyor. Türbeye yakın ilgi gösteren padişahlardan Sultan Abdülhamit Han, kapı ve pencere kanatlarını yeniletti ve tunç kapı kanatları önüne kendi eliyle yaptığı sedef kakmalı parmaklıklı kanatlar koydurdu.

ÇİNİLERİ HARÇLA SIVAMIŞLAR

İstanbul'un manevi ve tarihi değeri en yüksek mekanı olan Eyüp Sultan Türbesi'ndeki restorasyon çalışmasının eserlerin aslına uygun olarak yenilenmesi amacıyla yavaş ilerlediği belirtiliyor. Türbenin içindeki paha biçilmez eserlerin daha önceki dönemlerde yapılan restorasyonlarda ve gelişi güzel işlemlerde tahrip edildiği ifade ediliyor. Bunların başında, yüzlerce yıllık tarihi Osmanlı çinilerinin üzerinin harçla sıvanması geliyor. Ayrıca, çinilerin gelişigüzel sökülerek yerine üçlü priz ve benzeri elektrik tesisatı yerleştirilmesi de tarihi tahribatın bir diğer unsuru. Çinilerin üzerine perde tutacağı çakılması ise bir başka sorumsuzluk örneği olarak gösteriliyor. Türbenin özel taş döşeme zemininin üzerine tahta çakılması gibi yapılan tahribatların da çalışmaları yavaşlattığı kaydediliyor.Haber;Ali Kuş

Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2012, 10:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153