banner171

Gaziosmanpaşa Belediyesi Meclis Başkan Vekili Sayın Mahmut YETER İle Röportaj!: Gaziosmanpaşa Belediyesi Meclis 1.Başkan Vekili Sayın Mahmut YETER İle Röportaj!

 Sayın YETER,sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
1971 yılında küçükköy’e yerleşen Gümüşhaneli bir ailenin çocuğuyum. İlk, Orta, Lise eğitimimi Küçükköy’de tamamladıktan sonra 1991 yılında Yıldız Teknik Üniversitesinden Elektronik ve Haberleşme mühendisi olarak mezun oldum. Bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra 1997-2002 yılları arasında İstanbul büyükşehir belediyesinde çalıştım ,akabinde  bir süre THY’de çalıştıktan sonra 2004 yılında Ak parti’den meclis üyesi oldum.2004-2009 yılları arasında Gaziosmanpaşa belediyesinde Teknik başkan yardımcısı olarak çalıştım.2009 yılında Kentsel dönüşüm ve eğitim alanında faaliyet gösteren şirketimizi kurarak ticaret hayatına atıldım. Ayrıca 2009’dan beri Gaziosmanpaşa belediyesinde meclis başkan vekilliği yapmaktayım. Evli ve iki çocuk babasıyım.

Sayın YETER sizin belediyedeki göreviniz olarak tanımlanan Meclis 1.başkan vekilliği ne demek?
Belediyelerde halkın oyuyla seçilen belediye başkanı hem yürütmenin hem de meclisin başkanı olarak görev yapar. Gaziosmanpaşa belediye meclisinin doğal başkanı belediye başkanımız Dr. Erhan Erol’dur. Takdir edersiniz ki sayın başkanımız iş yoğunluğu sebebiyle yer yer meclis çalışmalarına katılamamaktadır. Belediye meclisi tarafından seçilen meclis 1.Ve 2. Başkan vekilleri ise bu durumda meclis çalışmalarını yönetmekle görevlidirler. Yaklaşık 4 yıldır tarafıma tevdi edilen görevi Ak partili ve CHP’li meclis üyesi arkadaşlarımla birlikte uyum içerisinde yürütüyorum.

Belediye meclisinin görevleri nelerdir?
İlçe belediye meclisimiz, 5393 sayılı belediye kanununun belediye meclisinin çalışma görev ve yetkilerini düzenleyen yönetmeliğe göre çalışmaktadır. Kanunun 18.maddesi belediye meclisinin görev ve yetkilerini kabaca stratejik yatırım planlarını görüşmek, bütçe ve kesin hesabı kabul etmek, imar planlarını görüşmek ve onaylamak, borçlanmaya karar vermek, taşınmaz mal alım ve satımına karar vermek vb. konuları müzakere etmek ve karara bağlamak şeklinde özetlenebilir.

Meclis hangi partilerden oluşmaktadır ve sayıları kaçtır?
Gaziosmanpaşa belediye meclisi ,ilçe üçe  bölündükten sonra kalan ilçe nüfusumuz beşyüzbin kişinin altında olduğu için bu dönem 37 meclis üyesinden oluşmuştur. Üyelerimizin 28 tanesi Ak parti, 9 tanesi ise CHP meclis üyesidir. Gelecek seçimlerde nüfusumuzun beşyüzbini aşmasını beklemekteyiz. Bu durumda ilçemizden toplam 45 meclis üyesi çıkaracağız.

İlçe meclis gündemi hangi konuları içerir?
Takdir edersiniz ki ilçe belediye meclisinin gündemi ilçemizin konularıdır. Bunlar, ilçe bütçesi, faaliyet raporu, imar uygulamaları, görevlendirmeler, tarifelerin belirlenmesi gibi ilçemizi ilgilendiren konulardır. Bu konular ise vatandaşlarımızın talepleriyle gündeme alınabileceği gibi, rutin olarak belediye faaliyetleri sebebiyle meclis kararı gerektiren maddeler de olabilir.

Belediye meclis toplantılarının çok kısa sürdüğü, indir kaldır şeklinde hiç tartışılmadadığı gibi bir kanaat oluşturulmaya çalışılıyor. Bu konudaki görüşleriniz nelerdir?
Bizde zaman yerel basında buna benzer eleştiriler okuyoruz. Bu konuda tüm meclis üyelerine haksızlık edildiği kanaatindeyim. bilidiği gibi biz Gaziosmanpaşa belediye meclis toplantılarını kanun gereği her ayın ilk pazartesi gününde yaparız. İlk günkü oturumlarda hemen hemen bütün maddeler, detaylı görüşülmek üzere ihtisas komisyonlarına havale edilir. Tüm komisyonlarda Akparti'li ve Chp’li meclis üyesi arkadaşlarımız bulunmaktadır. Bu arkadaşlarımız uzmanlık alanlarına göre komisyonlarda görev almaktadır. Örneğin İmar komisyonundaki tüm arkadaşlarımız İnşaat mühendisi veya mimardır. Hukuk komisyonundaki arkadaşlarımız ise çoğunlukla Avukatlardan oluşmuşlardır. Bu komisyonlar kendilerine havale edilen dosyaları incelerken, ihtiyaç duymaları halinde ilgili başkan yardımcısı veya müdürden bilgi almaktadırlar. Arkadaşlarımız bürokratlardan bilgi aldıktan sonra kendi kararlarını vermektedirler. Komisyonlarda alınan tüm kararlar meclis üyelerinin kendi teknik değerlendirmeleri neticesinde oluşur. Komisyonlardan gelen raporlar ise Perşembe günleri yapılan ikinci oturumda mecliste müzakere edilir.

Meclisin indir kaldır şeklinde noter gibi çalıştığı iddialarına ne diyeceksiniz?
Bu şekilde bir yakıştırmayı son derece yakışıksız bulduğumu belirtmeliyim. Bu yorumlar hem Akparti hem de CHP’ye karşı büyük bir saygısızlık. Gündemdeki tüm maddeler ilgili ihtisas komisyonlarına gönderilerek hem Akparti’nin hem de CHP’nin görüşlerine sunulur. Meclis oturumlarından önce her iki parti’de İlçe başkanlarının başkanlığında Grup toplantılarını yaparlar. Bazen bu grup toplantıları saatler sürer ve çok hararetli konuşmalar yapılır. Alınan kararlar bu grup toplantılarında Partilerin siyasi süzgeçlerinden de geçmektedir. Komisyonlardan Teknik olarak olumlu gelen bazı maddelerin parti grubunda siyasi olarak değiştirildiğine de şahit olmuşumdur. Bu konuda Ak parti grubu son derece demokratik davranmaktadır. Keza CHP’li arkadaşlarımız da siyasi duruşlarını aldıkları tüm kararlarda önemli bir parametre olarak göstermektedir.

Meclis üyelerinin özlük hakları nelerdir?
Belediye meclis üyeliği belli bir maaş karşılığı yapılan ücretli bir hizmet değil. Meclis üyelerimiz aylık oturum başına yaklaşık 70 TL civarı bir huzur ücreti alırlar ki bu da ayda 2 oturum olduğundan 140 TL gibi bir rakama tekabül eder. Birçok meclis üyemizin ise bu huzur haklarını hayır kurumlarına bağışladığını biliyorum. Bu meblağın belki onlarca katını siyasi faaliyetlerde harcadıklarına çok şahit olmuşluğum vardır. Ak partili veya CHP’li fark etmez birçok meclis üyemiz mesailerinden ciddi bir kısmını belediye çalışmalarına harcamaktadır.

Bir de Hollanda gezisi  var tabii!
Bu konu bence gereksiz yere gündemi meşgul ediyor. Konu bize ilk geldiğinde başkanımızın kamu bütçesinden gidilmemesi üzerine bir mutabakatı vardı. Zaten öğrendik ki giden arkadaşlarımız harcamaları da kendileri yapmışlar, dolayısı ile herkes istediği yere gitmekte özgürdür bu ülkede!

Dr. Erhan EROL’un ustalık dönemi projeleri için ne diyeceksiniz?
Gaziosmanpaşa siyasi istikrarı sağladığı yıllarda oldukça önemli atılımlar yapmıştır. Belediye başkanımızın şu anda üzerine titrediği bir dönüşüm projesi var hepimizin malumu. Sarıgöl’de 727 dairelik birinci kısmın temeli yakında atılacak. Bunun dışında ciddi bir yol kat edildi kentsel dönüşüm uygulamalarında. Bölgeyi de yakından takip eden birisi olarak Gaziosmanpaşa’nın komşu ilçelerinden çok ilerde olduğunu söyleyebilirim. Bence dönüşümün %51’lik kısmı bitti. Tabii bu %51’lik bölüm işin bürokratik kısmını da içerdiğinden halkımızın çoğunluğu tarafından pek bilinmemektedir. Fakat binalar yükselmeye ve ilçenin silueti değişmeye başladığında birçok vatandaşımız bu değişimin ilçemize kattığı değeri takdir edeceklerdir.

Teşekkürler.
Ben teşekkür ederim ve başarılar dilerim.

banner208

banner148

banner150

banner153