Gaziosmanpaşa Belediyesi, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD) ile birlikte Suriyeli Mültecilerin Yerel Halk ile Barış İçinde Yaşamasının Desteklenmesi Projesi’ni hayata geçirdi.
Projede, Türkler ve Suriyeliler arasında entegrasyonu sağlamak ve bu doğrultuda yerel halk ile mültecilerin barış ve güven olgusu içerisinde yaşayacakları bir ortam oluşturulmasına katkı sağlamak amaçlanıyor.
Projeye seçilen 6 yerel yönetimden biri olan Gaziosmanpaşa Belediyesi, ilçede yaşayan ve çoğunluğu kadın ve çocuktan oluşan Türk ve Suriyeli mültecileri, düzenlenen kahvaltı programında bir araya getirdi. Türk ve Suriyeli kardeşlerimizi birbirleriyle kaynaştırmak ve barış içinde yaşamalarını sağlamak amacıyla düzenlediğimiz programa, Gaziosmanpaşa Kaymakamı Oktay Çağatay, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı Başkanı Mehmet Duman, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği temsilcisi Dinçer Taşçakır’ın yanı sıra çok sayıda Türk ve Suriyeli bayan katıldı.
Programda konuşma yapan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, birlik, beraberlik ve kardeşliğe vurgu yaptı. İlçede 25 bin Suriyelinin yaşadığını dile getiren Usta: 500 bin nüfusu olan Gaziosmanpaşamızda 25 bin Suriyeli kardeşimize kapımızı açtık, onları misafir ettik. Bu proje, 2 farklı toplumun nasıl uyum içinde yaşadığını bizlere gösterdi. İşte bu sürdürülebilir anlayışla, birbirimize karşı duyduğumuz güvenle sizlerle birlikte kardeşçe yaşadığımızı görüyoruz. Bu program gösterdi ki Müslüman olan her toplum, dayanışma gösterdiği sürece aşamayacağı zorluk yoktur. Bizlerin kaynaşmasına önem veren, bir araya gelmemize fırsat veren başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bu projede emeği geçen herkese teşekkür ederim’’ dedi.
Projede Gaziosmanpaşa’nın yanı sıra Başakşehir, Avcılar, Beylikdüzü, Esenler ve Bağcılar, seçilen 6 pilot ilçenin içinde yer alıyor. Proje kapsamında her ilçenin yerel belediyesi, mültecilerin uyum süreci kapsamında etkinlikler düzenliyor. Bu etkinliklerde bir araya gelen çoğunluğu kadın ve çocuktan oluşan 50 Türk ve 50 Suriyeli birbirleriyle kaynaşıyor.
El sanatları kurslarında tanışan bayanlar, düzenlenen kahvaltı programında bir araya geldi. Böylece sadece ilçedeki Türk ve Suriyeliler değil farklı ilçede bulunan mülteciler de Türklerle bir araya gelerek vakit geçirme imkânı buldu.
Aynı zamanda El sanatları kursunda eğitim gören Türk ve Suriyeli kadınların el emeği göz nuru ürünleri kahvaltı programında sergilendi. Program sonunda günün anısına davetlilere broş hediye edildi.
El Sanatları Kursu, Kültürel Geziler, Futbol Organizasyonları ve İzcilik Kamplarıyla devam eden Türk ve Suriyeli göçmenlerin entegrasyonu projesi yıl sonuna kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek.
Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2017, 10:00