banner171

TFF 2. Lig'e yükselen Gaziosmanpaşa.

Türkiye'de milyonların sevgilisi futbolda birçok yıldız adayı altyapılarda varolma mücadelesi veriyorlar. Eskiden birçok yıldızın çıktığı Türk futbolunda şimdilerde Avrupa çapında oyuncu sayısı bir elin parmakları kadar.

TFF 2. Lig'e yükselen Gaziosmanpaşa.

Profesyonel Futbolcular Gözlem Grubu'nun bu yıl üçüncüsüne imza attığı 'Avrupa'daki Futbolcuların Demografisi' isimli rapor, Türkiye'nin altyapıdaki eksikliğini gözler önüne seriyor. 2010 yılını değerlendiren ilginç notların yer aldığı rapora göre altyapıdan yetiştirdiği oyunculara en az şans tanıyan ülkelerden biri Türkiye. Türk futbolunda forvet oyuncularının sadece yüzde 3,9'u altyapıdan geliyor. Önceki sezonun şampiyonu Bursaspor, 15,4 ile altyapıdan futbolculara lig maçlarında en fazla süre veren takım. Yeşil-Beyazlıları yüzde 14,6 ile Gençlerbirliği, yüzde 11,6 ile Beşiktaş, yüzde 11,1 ile Fenerbahçe izliyor.

Türk futbolunda neden altyapıdan futbolcu çıkmıyor? Büyük kulüplerin altyapıdan A takıma fazla oyuncu çıkarmamaları başlıca sorunu teşkil ediyor. Kendi haline bırakılan altyapılar, zar zor ayakta kalıyor. Yetenekli futbolcular, yer aldığı kulübün A takımına yükselemeyince kaybolup gidiyorlar. Genç yeteneklerin bir an önce para kazanmak istemeleri de yıldız olmadan futboldan kopmalarına yol açıyor. Ülkemizdeki altyapı kulüplerinin birçoğu yeteri kadar teknik donanıma da sahip değil. Üstüne üstlük bir de altyapı futbolcuları sağlıksız koşullarda çalışıyorlar. Oynadıkları maçlarda sahada doktor bulunmuyor.

Oysa Avrupa'da saydığımız bu sorunlar çoktan aşıldığı gibi, adaylar 16'sında büyük takımlara girme hayalini kurabiliyor. Türkiye'de yokluklar içinde yüzen kulüplerimiz, önemli başarılara da imza atabiliyor. İşte Türkiye'de altyapıda başarıya imza atmış en başlıca kulüplerden bir tanesi bu yıl TFF 2. Lig'e yükselen Gaziosmanpaşa.

Gaziosmanpaşa Kulübü, son iki yılında (2008–2009 ve 2009-2010) U-17 ve 18'de Türkiye şampiyonluğunu elde etmiş. Türk futboluna damgasını vurmuş birçok yıldız Gaziosmanpaşa'nın toprak sahasından çıkmış. Kulüp, bu zamana kadar gösterdiği başarıları, oyuncuların ve teknik direktörün bireysel çabalarıyla sağlıyor. Ancak kulübün bu başarılarının arkasında dramatik bir tablo bulunuyor. Gaziosmanpaşa'nın ne doğru düzgün bir sahası ne de oyuncularına ödeyeceği parası bulunuyor. Kulüp, TFF'den aldığı parayla ayakta duruyor. Ancak gelen para A takıma verildiğinden, altyapıya hiçbir şey kalmıyor.

Her türlü zorlukların üstesinden gelmesini bilen Teknik Direktör Ercan Serbest'e göre, gençlerin altyapılarda yetişememesinin en büyük sebebi, tesisleşememe problemi. G.O.Paşa'nın idmanına gittiğimizde acı bir tabloyla karşı karşıya kaldık. Daha 15'inde pırlanta gibi gençler beton zeminde idman yapıyorlardı. Serbest, işte bu yokluklar içinde iki yıl üst üste Türkiye şampiyonu olduklarını, eğer kendilerine imkân verildiği takdirde Avrupa çapında başarıya imza atacaklarını iddia ediyor.ZAMAN


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153