banner171

Utanıyoruz..

İstanbul'da en fazla kadın koruma talebinde bulunan ilçelerin en önlerinde yine Gaziosmanpaşa var .

Utanıyoruz..


İstanbul'da en fazla kadın koruma talebinde bulunan ilçelerin en önlerinde yine Gaziosmanpaşa var .


Günde 25 kadının can güvenliği talep ettiği İstanbul'da polis korumasına alınan kadın sayısı son iki ayda üçe katlanarak 680'e yükseldi


Koruma istediği halde talebi reddedilen, eski eşi tarafından sokak ortasında öldürülen ve kadına şiddetin simge isimlerinden olan Ayşe Paşalı polise ders oldu. AKŞAM'ın 'Hayat kadınına polis koruması' başlığıyla manşette taşadığı Maltepe'de bir işçisine aldığı tehdit üzerine koruma verilmesi de hassasiyetin boyutunu gözler önüne serdi.

- Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı bünyesinde 'Aile İçi Şiddetle Mücadele Şube Müdürlüğü' kuruldu.

- 245 uzman eğitici yetiştirilerek Türkiye genelinde 40 bin polise eğitim verilmesi sağlandı.

- Emniyet istatisliklerine göre son üç yılda Türkiye'de 121 kadın öldürüldü. Aile içi yaralamaların sayısıysa yaklaşık 3 bin. İstanbul'da 2010'da 36 kadın, 2011'de 23 kadın 'namus' bahanesi yüzünden cinayete kurban gitti.

- Kadına yönelik şiddetin en yoğun olduğu İstanbul'da artık Emniyet 'beni koruyun' diye gelen her dilekçeyi dikkatle değerlendiriyor.

-

İstanbul'da en fazla kadın koruma talebinde bulunan ilçeler arasında Küçükçekmece, Gaziosmanpaşa, Bağcılar ve Esenler gelirken en az koruma talep edilen ilçeleri, kıyı ilçeler olarak bilinen ve nüfusu az olan Adalar, Silivri ile Şile oldu.



-  Emniyet verilerine göre İstanbul'da günde yaklaşık 20-25 kadın, polise 'beni koruyun' diye dilekçe veriyor. Bu dilekçeler değerlendirmelerden geçip gerçekten tehdit altında olduğu kanaatine varılan kadınlara valilik oluruyla koruma polisi veriliyor.

- 2011 yılının ortalarında koruma altına alınan kadın sayısı 20'ydi. Aralık 2011 itibarıyla bu sayı 220'yi buldu. Kadın cinayetleri gündeme gelip emniyet biriminde kurulan özel ekipler devreye girince bu rakam iki ayda tam 3 katına çıkarak 680'i buldu.

-  İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 39 ilçedeki emniyet müdürlüklerine bağlı asayiş büro amirliklerinde 2 polisi şiddet mağduru kadınlara tahsis etti. Bir kadın ve bir erkekten oluşan ekip, yalnızca kadına şiddet konularıyla ilgileniyor.

YASA DEĞİŞTİ ADIM ATILDI



Kadınlarla Dayanışma Vakfı Üyesi Gülnur Elçik:
'Ayşe Paşalı cinayetinden sonra polis korumasının aciliyeti iyiden iyiye gündeme geldi. Eylül 2011'de Koruma Hizmetleri Yasası'nda yapılan değişiklikle şiddet gören kadına koruma verilmeye başlandı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü her ilçeye en az iki memur düşecek şekilde 'şiddet timi' kurmuş. Ancak meselenin çözümünün hala görevlilerin inisiyatifine bağlı olması ve aksi durumda yaptırım olmaması temel sorunlar. Bir gencin öğrenci servisini taraması olayında öldürülen kız  9 kez korunma talebinde bulunmuş. Diğer yandan işçisinin korunma talebine yanıt veren bir valilik söz konusu. Nitekim bu nedenle Şiddete Son Platformu, son yasayla ilgili Bakanlık'la  toplantılarda Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde tüm teşkilatı şiddet konusunda eğitecek ve denetleyecek bir birim kurulmasını talep etmişti.

Bir günde 3 kadın kurban

AİLE içi şiddetin karanlık çetelesine üç kurban daha eklendi. İstanbul'da bir adam, eşini iki çocuğunun gözleri önünde öldürdü. Niğde'de 'Karım kayıp' diye ihbarda bulunan erkeğin katil zanlısı olduğu ortaya çıktı. Ankara'da bir baba kızını öldürdü.

BAHANE: FACEBOOK'A GİRDİ

PENDİK'TE Sezer Yılmaz (26) 4 yıl önce kaçırarak evlendiği Beyza Yılmaz'ı (19) 1 ve 3 yaşlarındaki kızlarının gözleri önünde silahla vurarak öldürdü. Çift arasındaki tartışmanın, genç kadının Facebook'ta hesap açması nedeniyle çıktığı öne sürüldü. Babası Süleyman Topçu, 'Dün kızım beni aradı. Eşinin işten ayrıldığını söyledi. Damadım çocukları da dövüyordu. Kızımı kaçırarak almıştı. Evlenmesi için kızımım yaşını büyütmüştük' diyerek gözyaşlarına boğuldu. 

BAHANE: AYRI EVE ÇIKACAKTI

NİĞDE'DE iki aylık eşi Fatma Ç. (22) için iki gün önce polise kayıp ihbarında bulunan Selim Ç. (28) şüphe çeken ifadesi sonucu yapılan sorguda eşini bir bahçede bıçaklayarak öldürdüğünü itiraf etti. Zanlı ifadesinde anne ve babasının evinde yaşadıklarını ve Fatma Ç.'nin ayrı eve taşınma isteği nedeniyle tartıştıklarını söyledi.

BAHANE: KIZIM EVE GELMEDİ

ANKARA'DA bir baba tartıştığı kızını silahla vurdu. Taksici İsmail K. (46), komşularına giderek kızını öldürdüğünü söyledi. Komşuların ihbarıyla eve gelen polis, Eda K'yş (22) silahla öldürülmüş olarak buldu. Tutuklanan zanlı baba ifadesinde, kızının zaman zaman eve gelmeyip dışarıda kaldığını öne sürdü



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153