banner171

ABD ve İsrail en Büyük Düşmanımız

Kadir Has Üniversitesinin araştırmasına göre İsrail, bu sene tehdit sıralamasında ABD’yi geçerek ilk sıraya yükseldi.

ABD ve İsrail en Büyük Düşmanımız
 Kadir Has Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezinin hazırladığı ‘Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması’ sonuçları yayınladı. 26 ilde 18 yaş ve üzeri 1000 kişi ile görüşülerek yapılan araştırmada Türk dış politikasına yönelik halkın bakış açısını ortaya koyuyor. 
EN BÜYÜK TEHDİT İSRAİL

Araştırma sonucu halkın Türkiye’ye en büyük tehdit olarak İsrail’i yüzde 42,6 gördüğünü ortaya koyuyor. İsrail’i dost görenlerin oranı ise yüzde 0,4. ABD yüzde 35,3 ise tehdit algısında ikinci sırada. Türkiye, dört yıldır iç savaş yaşayan, komşumuz Suriye’yi yüzde 22,1 tehdit olarak üçüncü sırada görüyor. Bu ülkeleri Türkiye’nin diğer komşuları Ermenistan yüzde 20,3, İran yüzde 14,8 ve Irak yüzde 10,9 takip ediyor. Türkiye’nin dost olarak gördüğü ülkeler olarak Azerbaycan yüzde 37,5 en dost ülke olurken, onu KKTC yüzde 8,9, Bosna-Hersek yüzde 6 ve Pakistan yüzde 2,9 takip ediyor. Ortadoğu ülkelerinden Suudi Arabistan yüzde 2,8 ve İran yüzde 2,3 ise listenin en sonuna girebiliyor.

KUTSALLARA SALDIRIYOR

Araştırmanın çarpıcı sonuçlarını Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü ve Vahdet Gazetesi Dış Haberler Yayın Danışmanı Cihangir İşbilir değerlendirdi. İşbilir “Halkımızın İsrail en büyük tehdit olarak görmesinin sebebi bölgemizdeki kirli oyunların perde arkasını görmesinden kaynaklanıyor. İsrail, Filistin’de Müslümanların en kutsallarından olan Mescid-i Aksa’ya ve Müslüman kadınlara, çocuklara ve yaşlılara saldırıyor. Son olarak Mavi Marmara saldırısı ile yardım için giden Türkleri şehit etti. İsrail’in tehdit olarak algılanması İsrail’in Siyonist tutumundan kaynaklanıyor” dedi. 

ABD = KAN VE GÖZYAŞI 

İşbilir “ABD’nin Afganistan ve Irak gibi İslam ülkelerini işgal etmesi, ülkemizi tehdit eden PKK ve IŞİD gibi terör örgütlerini finanse etmesi halkın ABD’ye tehdit olarak bakmasında çok etkili olmuş görünüyor. Ermenistan’a tehdit olarak bakışın ise tarihsel süreçten gelen bir algının yansıması olarak görülmelidir. İran rejiminin mezhepçi tutumu ve Suriye savaşındaki tutumu İran’ın tehdit olarak görülmesini sağlamışa benziyor” şeklinde konuştu.

ÜMMET BİLİNCİ ŞART

Araştırmada çıkan dost ülkeler sonuçlarını da değerlendiren İşbilir “Dost görülen ülkeler arasında Mısır, Fas, Tunus veya diğer İslam ülkelerinin girmemesi ümmet bilincinin yeterince gelişmemesinden kaynaklanıyor. Halkın ümmet bilinci geliştirilir ise dost ülkelere daha fazla ülke eklenecektir” ifadelerini kullandı.

Vahdet Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 05 Haziran 2015, 11:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153