banner171

Çin televizyonu Türk incirini patlattı

Çin'de, Türkiye'den incir ithalatı yapan bir firmanın elevizyonlarda 'Türk inciri' reklamı yapması talebi artırdı.

Çin televizyonu Türk incirini patlattı
Yılda 100 ton kuru incir satış hedefiyle yola çıkan Çinli firma, 300 tonluk satış rakamını reklamlarla bin tona yükseltti
 
-TARİŞ İncir Birliği Başkanı Karazor: ''Çinlilere inciri sevdirebilirsek, pazar aramamıza gerek kalmayacak''
 
Çin'de, Türkiye'den kuru incir ithalatı yapan bir Çinli bir firmanın yaptığı tanıtım, 1,3 milyar nüfusa sahip ''dev pazarı'' Türk incir üreticisine açtı.
 
Dünyada Almanya ve Fransa başta olmak üzere genelde batı pazarlarına ihracatı yapılan kuru incir, Uzakdoğu ülkelerine de hızla yayılıyor. Ege'de ihracatçılar tarafından Japonya'da yapılan pazarlama faaliyetinin ardından Çin'de, Türkiye'den yaptığı ithalatla kuru inciri ulusal pazarına sunan Çinli firmanın yaptığı tanıtım çalışması, beklenenin üstünde bir ilgi yarattı.
 
Çin'de, televizyon kanalları üzerinden pazarlama yapan Zi Run adlı şirketi tarafından çekilen tanıtım filmleri, Türk incirine olan talebi önemli oranda artırdı. Birkaç yıl öncesine kadar ''tadımlık'' ihracatın yapıldığı Çin pazarına, televizyon ve internet yoluyla bir yılda 300 ton incir satıldı.
 
Çinli ithalat şirketi Zi Run şirketi yetkilileri, 100 ton hedefiyle başladığı incirde 300 tonluk satış rakımına ulaşması üzerine yeni siparişler için İzmir'e geldi.
 
İzmir'de TARİŞ İncir Birliği tesislerini ziyaret eden şirket yetkilileri, Birlik Başkanı Hüseyin Karazor ile görüştü.
 
Zi Run Üst Düzey Yöneticisi Lian Lei, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çin genelinde, alışveriş alanında yayın yapan 100'e yakın TV kanalı bulunduğunu, yeni ürünlerin pazarlanması konusunda bu TV kanallarının etkin rol oynadığını belirtti.
 
TV kanalları üzerinden satış yapan şirketleri için önceki yıl Türk ürünlerine yönelik araştırma çalışması yaptıklarını ve bu sırada Çin'de Türk ürünlerinin ticaretiyle uğraşan Yavuz Avcı ile yaptıkları görüşme ile Çin'de Türk kuru incirinin satışına ağırlık vermeye karar verdiklerini anlatan Lian, tanıtım için de bir reklam filmi çekerek 20 televizyon kanalında yayınlamaya başladıklarını kaydetti.
 
-''Daha yolun başındayız''-
 
Lian, alışveriş kanallarında yayınlanan reklam filmleri ile telefon ve internet üzerinden alınan siparişlerle yaptıkları satışın memnuniyet verici seviyede olduğunu belirtti.
 
Türkiye'nin Çin'de çok fazla tanınmadığını ancak olumsuz bir imajının da olmadığını dile getiren Lian, ''Çin'de Akdeniz ve Ege kültürünün çok iyi bir imajı var. İncir de bu kültürün bir ürünü olduğu için beğenildi. Reklamlarda Türk inciri yoluyla Türkiye'nin de tanıtımı yapılıyor. İncir ile iki ülke arasında bir bağ da kuruluyor. Biz daha yolun başında olduğumuzu düşünüyoruz. İncire olan talep çok daha yüksek seviyelere ulaşacak'' diye konuştu.
 
Çinli firmanın Türk iş ortağı Yavuz Avcı ise 2005 yılında Çin'de bir arkadaşına bir kutu kuru incir hediye ettiğini, ürünün çok beğenilmesi üzerine kendisine iş teklifleri gelmeye başladığını belirterek, tanıtım filmleriyle iyi bir çıkış yakaladıklarını, gelecek yıl için bin tonluk kuru incir satış hedefi koyduklarını belirtti.
 
-''Tadıyla ve kalitesiyle Çinlileri cezbetti''-
 
Çin'de, Afganistan, İran ve Uygur bölgesinden gelen, kalitesi Türk incirine göre çok düşük incir türlerinin bilindiğini, Türk incirinin pek çok Çinli'yi tadı ve kalitesiyle cezbettiğini ifade eden Avcı, şunları söyledi:
 
''Asya'nın en iyi alışveriş kanalı olarak gösterilen OCC kanalıyla satışa başladık. Önde gelen 20 kanalda yarım saatlik tanıtım filmimiz yayınlanıyor. 100 ton planlıyorduk, şu anda 300 tonu geçtik. Bu başlangıç için iyi talep ama Çin'de 1 milyar 300 milyon nüfus var. Gelecekte Çin en büyük incir alıcısı haline gelebilir. Televizyonun ardından şimdi marketlerde satışına da başlıyoruz. Çok yakında satış rakamların katlanarak artacağını düşünüyoruz.''
 
-''Çinlilere inciri sevdirebilirsek''-
 
TARİŞ İncir Birliği Başkanı Hüseyin Karazor ise Çin'in yakın gelecekte en büyük pazarları arasına girebileceğini, hatta oluşacak talebin Türkiye'deki üretimi artıracak denli etki yaratabileceğini ifade etti.
 
Geçen yıl 180 ton olan Türkiye'nin Çin'e yaptığı kuru incir ihracatının, bu yıl 600 tona yaklaştığını, ayakları sağlam basan bir şekilde ihracatı bu hızla devam ettirmek istediklerini belirten Karazor, ''Çinliler'e inciri sevdirebilirsek Türkiye'nin inciri için pazar aramasına gerek bile kalmaz'' dedi.
 
Karazor, Çinli firmanın hazırlattığı tanıtım filminin çok etkileyici ve kendileri açısından da örnek alınması gereken bir çalışma olduğunu dile getirdi.
 
Çin'de yayınlanan tanıtım filminde, incirin sağlığa faydaları ve kullanım alanlarına yönelik bilgiler verildiğini, ayrıca Türk aşçıların incirle yapılabilecek yiyecek tariflerine yer verildiğini anlatan Karazor, şunları kaydetti:
 
''Çekilen filmleri izledikten sonra biz de şaşırdık. Çünkü incir üreticisi bir ülke olmamıza rağmen böyle bir film Türkiye'de hiç çekilmedi. Filmleri izlediğimizde bizim bile canımız incir çekiyor. Filmlerde incirin ilginç kullanım alanlarına ilişkin bilgiler de verilmiş. Örneğin sıcak suyun içine bırakılan incirle yapılan incir çayı çok bilinen bir kullanım şekli değildir. Çinlileri örnek alarak Türk insanının da incir tüketimini artırmak amacıyla bir tanıtım film hazırlanması gerekiyor. Bu konuda Aydın Ticaret Borsası tarafından bir çalışma başlatıldı. Yüzyıllardır inciri üretiyoruz ancak tanıtımı konusunda Çinliler'i örnek alacağız.''
 
Dünyanın en büyük kuru incir üreticisi olan Türkiye, eylül ayında başlayan sezonda, bugüne kadar Avrupa ülkeleri başta olmak üzere 26 bin ton kuru incir ihraç ederek, 100 milyon dolara yakın gelir elde etti.

rotahaber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153