Cuma günü karnelerini alacak olan öğrencilerin, tatili iki hafta sürecek. Okula bu yıl başlayan 1 milyon 259 bin ilköğretim öğrencisi ilk kez karne heyecanını yaşayacak.
23 Ocak'ta başlayacak yarıyıl tatili, 3 Şubat'ta sona erecek. 2011-2012 eğitim öğretim yılının ikinci yarı ilk ders zili ise 6 Şubat Pazartesi günü çalacak. Eğitim öğretim yılı ise, 8 Haziran Cuma günü tamamlanacak.
KARNE İÇİN ÇOCUĞUNUZU KIRMAYIN
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Ar-Ge kuruluşu olan DES Stratejik Araştırmalar Merkezi (DESAM) "Türkiye Karne Sendromu" raporuna göre, veliler kırık karne getiren çocuklarına nasıl davranacağını bilmiyor.
Rapora göre, kötü karne alan çocuğuna sert ve aşağılayıcı davranan anne babalar, çocuklarında ciddi kişilik bozukluklarına sebep oluyor. Yarıyıl öncesi velilere 'karne konusunda çocuklarınıza baskı yapmayın' uyarısında bulunulan raporda, "Anne babaların hatalı davranışlarından dolayı zayıf karne getiren birçok çocuk bunalım ve depresyona girmekte, 'başarısızlığı' kişiliği ile özdeşleştirmektedir. Bazı öğrencilerin okulu ve öğretmenlerini sevmemesinin altında yatan nedenler, karne konusundaki yanlış tutumlarla oldukça ilgilidir." denildi.
"Karne Sendromu" raporuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan DES Genel Başkan Yardımcısı Lokman Erdoğan, "Hiçbir öğrenci başarısız değildir. Her öğrencinin farklı ilgi ve istidatları vardır. Dönem boyunca çocuğu ve problemleriyle ilgilenmeyip de yalnız karneyi eline alıp çocuğu sorgulamak ve karne sonucuna göre onu değerlendirmek ve kırık karneye ceza vermek çocuğun psikolojisi ve geleceği açısından tehlikelidir. Çocuğunuzu her haliyle sevdiğinizi, problemleri birlikte aşacağınızı ve ona güven duyduğunuzu hissettirin. Bir sonraki dönem başarısını artırabileceği konusunda ona güvenin ve onu yüreklendirin. Çocuğunuzun özelliklerini iyi tanıyın, özel yeteneklerini keşfedin. Çocuğunuzu kendi gelişim özellikleri içerisinde değerlendirin. Öğretmenleri ile iletişime geçin. Onlardan yardım ve işbirliği isteyin. Çocuğunuzun düzenli, planlı ve verimli ders çalışma alışkanlığı kazanması ve geliştirmesi çok önemlidir. Bu disiplini ona öğretip, kazandırmak için rehberlik servislerinden yararlanın. En önemlisi de çocuğunuzla her gün başbaşa oturup, onunla bir arkadaş gibi konuşun, günün değerlendirmesini yapın." dedi.