banner171

Darbecilere dünyadan tepki yağdı

Darbecilere dünyadan tepki yağdı

Darbecilere dünyadan tepki yağdı
Başta BM ve Afrika Birliği olmak üzere uluslararası örgütler darbeyi kınarken Dünya Bankası ve Afrika Kalkınma Bankası da darbeye tepki olarak bu ülkeye yardımı askıya aldı.

Batı Afrika ülkesi Mali'de askerlerin önceki gün Devlet Başkanı Amadu Tumani Ture'yi devirerek yönetime el koyması,uluslararası toplum tarafından sert tepkiyle karşılandı. Darbeci askerlere dünya genelinde kınama mesajları yağdı. BM, Afrika Birliği, Batı Afrika Ülkeleri Ekonomi Topluluğu ve İslam İşbirliği Teşkilatı, darbeyi telin ederek 'demokratik seçimle işbaşına gelmiş hükümetin derhal göreve iadesi' çağrısında bulundu.

Afrika Birliği ayrıca, Mali'nin üyeliğini askıya aldı. Dünya Bankası ve Afrika Kalkınma Bankası da darbeye tepki olarak bu ülkeye yardımı askıya aldı. Askerlere 'barakalarınıza geri dönün' çağrısı yapan BM Güvenlik Konseyi, Ture'nin güvenliğinin sağlanmasını, tutuklanan Malili yetkililerin serbest bırakılmasını ve ülkede derhal anayasal düzenin sağlanmasını istedi. ABD, Ture yönetiminin yanında yer aldığını belirtirken, Mali'nin eski sömürgecisi Fransa da darbenin ardından bu ülkeyle sürdürdüğü işbirliğini askıya aldı.

ASKERLER YAĞMA YAPIYOR

Nüfusun yüzde 90'ının Müslüman olduğu Mali'de düşük rütbeli subayların öncülük ettiği darbeci askerler ise dün 18.00 ve 06.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Darbenin ardından başkent Bamako'da gün içinde trafik yoğunluğunun azaldığı, yollarda birkaç otomobil ve motosiklet bulunduğu, dükkân ve mağazaların çoğunun kapalı olduğu görüldü. Gazeteciler ve görgü tanıkları, Bamako'da bazı askerlerin yağma yaptığını ya da özel otomobillere el koyduklarını anlattı. Askerlerin, başkanlık sarayını, devlet televizyonunu ve gümrük müdürlüğünü de yağmaladığı ifade edildi. Darbeciler ayrıca özel televizyon kanalı Africable'ın yayınlarını da engelliyor. Askerlerin ayaklanması sırasında ölenlerin sayısı 3'e çıkarken, 28 kişinin yaralandığı kaydedildi. Devrik lideri Ture'nin ise başkentte bir askerî üste olduğu, kendisine sadık devlet başkanlığı muhafızları tarafından korunduğu belirtiliyor.

Darbeci askerler, bağımsızlık talebiyle ülkenin kuzeyindeki bazı kentleri ele geçiren Tuareglere karşı izlenen politika sebebiyle darbe yaptıklarını söylüyor. Askerler, Tuareg isyanını bastırmak için kendilerine yeterli silah verilmediğini iddia ediyor. Mali'nin kuzeyinde göçebe halde yaşayan Tuareg kabilesi, Kaddafi rejimi adına Libya'da savaşmıştı. Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin ardından ağır silahlarla Mali'ye dönen paralı askerler, ocak ayından bu yana kuzeydeki bazı şehirleri ele geçirmişti.


Kaynak : //www.internethaber.com/mali-darbe-darbeciler-bm--409824h.htm#ixzz1q1j1hLSB

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153