-Evinizin çevresindeki şüphelendiğiniz kişileri 155 polis imdat hattına bildirin.
-Evinizin etrafından içeriye bakın. Pahalı elektronik eşyaların, tabloların ya da bibloların pencerelerden görünmüyor olmasını sağlayın. Eğer yoldan geçen biri bunları kolaylıkla görebiliyorsa hırsızlar da görebilir demektir.
-Tüm kapıları ve pencereleri kapatın ve hepsini ayrı ayrı kilitleyin. Kapıların arkasına ekstra sürgü taktırın.
-Bahçeye açılan camlarınız varsa sağlamlaştırın. Camların zorla açılmasını engellemek için onların arkasına da ekstra sürgü taktırın.
-Varsa garajın veya diğer bağımsız bölümlerin bağlantı kapısını her zaman kilitleyin.
-Arkanızdan uzaklarda olduğunuzu gösteren ipuçları bırakmayın. Bir yakınınızdan posta kutusuna bırakılan gazete, mektup, fatura ve el ilanlarını almasını isteyin.
-Anahtarınızı paspas altına, ayakkabı içine, elektrik ve su saati kutusuna bırakmayın.
-Evden uzun süre ayrı kalacağınızı kimseye söylemeyin, tatilinize ilişkin bilgileri sosyal paylaşım sitelerinde paylaşmayın.
-Bir yakınınıza anahtarı vererek evi zaman zaman kontrol etmesini isteyin, gerektiğinde size ulaşabileceği telefon numaralarını bildirin.
-Kapı ziline ad, soyad yerine isminizin baş harflerini ya da kapı numarasını yazınız.
-Zemin kat ve birinci katlara mutlaka demir korkuluk yaptırın.
-Önce yatak odasına bakıyorlar-
Hırsızların eve girdiklerinde ilk önce yatak odalarını karıştırdığını belirten yetkililer, evdeki küçük televizyon, müzik seti ve çelik para kasası gibi eşyaların hırsızlar tarafından çarşaf veya battaniyeye sarılarak çalındığına işaret ediyor.
Polisin hırsızlığa karşı diğer uyarıları ise şöyle:
''Evdeymiş gibi görünün. Zaman ayarlı lambalar, televizyonunuzu belli bir saatte açıp kapatan zamanlayıcılar kulanın.
-Sokak, cadde, apartman veya evinizin önünü aydınlık tutun. Bunun için düşük voltajlı ve çok enerji harcamayacak ampuller ve aydınlatma araçları kullanabilirsiniz.
-Bazı perdeleri sanki evde birleri varmış gibi açık bırakın. Hepsini sıkı sıkı kaparsanız evde olmadığınız anlaşılacaktır.
-Telesekreterinize asla tatilde olduğunuzu belirten bir mesaj bırakmayın.
-Alarm sistemi varsa kurmayı unutmayın.
-Yalnız yaşayan kadınlar-
Yalnız yaşayan kadınların, kapıda ve telefon rehberinde adının ilk harfiyle soyadını kullanmasını öneren, yetkililer, böylelikle yabancıların söz konusu adreste bir kadının mı yoksa erkeğin mi oturduğunu anlamayacağını söyledi. Yetkililerin diğer önerileri şöyle:
-Eve gelindiğinde camın kırıldığını ya da kapının aralık olduğu fark edilirse hırsızlar hala içerde olabileceğinden eve girmeyin.
-Hırsızlık olaylarında parmak izi ekipleri olay yerini tetkik edinceye kadar suç yerini karıştırmayınız, olay yerinde bırakılacak parmak izlerinin bozulmamasına dikkat edin.
-Telefona cevap verirken numaranızı söylemeyin. Sizi arayan kişi yanlış numara aramış olduğunu söyleyerek, numaranızı sorarsa kendi numaranızı söylemeyip aradığı numarayı tekrar etmesini isteyin. Asla kendiniz hakkında bilgi vermeyin ve evde yalnız olduğunuzu söylemeyin.
-Eğer gelen kişi polis, gaz veya elektrik şirketinden geldiğini iddia ediyorsa kimliğini kontrol etmekle kalmayıp polis merkezine veya şirketlerin merkezine telefon ederek kimliklerini teyit ettirin ve emin olun. Sakın size verdiği numaraları arayarak teyit etmeye çalışmayın, bu bir komplo olabilir. Kendi ajandanızdaki numaraları kullanın, ayrıca siz telefon ederken yabancının dışarda beklemesine ve kapınızın kapalı olmasına dikkat edin.
Kaynak: AA
Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2012, 14:24