banner171

İstanbul'da bilişim suçları operasyonu

İstanbul'da düzenlenen bilişim suçları operasyonunda, bilgisayar sistemlerine yasal olmayan yollardan giren ve kullanımı engelleyen 5 kişi gözaltına alındı.

İstanbul'da bilişim suçları operasyonu
 İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Sistemleri ve Suçları Şube Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, kullanıcılarının bilgisi olmadan bilgisayar sistemlerine giren, yetkisiz erişim sağlayan, kullanımı engelleyen ve 'Bot-Net' olarak bilinen, birden fazla bilgisayarı trojan virüsleri ile ele geçirerek uzaktan toplu yönetilmesini sağlayan ve bunları genelde ticari ve sosyal internet sitelerine saldırı amacıyla kullandıkları öne sürülen grubun yakalanması için soruşturma başlatıldı.
Ekiplerin yaklaşık 8 ay süren fiziki ve teknik takibi sonucu tespit edilen adreslere düzenlenen operasyonda, 5 kişi gözaltına alındı. 

Şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda, 5 dizüstü bilgisayar, 3 harddisk, 4 cep telefonu, 7 hafıza kartı ve 34 DVD ele geçirildi. 

Malzemelerin adli incelemelerinde, şüpheliler tarafından yazıldığı tespit edilen 14 trojan virüsü, ülke genelinde ve yurt dışındaki birçok bilgisayarı uzaktan yönetmek için hazırlanan 123 'Bot-Net' kontrol paneli, 128 bin 712 Facebook kullanıcı adı ve şifresi, 5 bin 708 MSN kullanıcı adı ve şifresi elde edildi.

Grubun elebaşı olduğu belirtilen T.D. ile beraberindeki Ö.G, L.A, A.H. ve R.K'nin internetten özellikle sosyal paylaşım sitelerine yerleştirdikleri video ve fotoğraf şeklindeki görsellerle kendi yazılımları olan virüsleri yayarak, kullanıcısı fark etmeden bilgisayara yerleşip, uzaktan kontrol edilebilir, 'köle' olarak adlandırılan 'Bot-Net' bilgisayarlar sağladıkları öne sürüldü.

Şüphelilerin elinde 'Bot-Net' için kullanılabilecek yaklaşık 200 bin bilgisayar olduğu, çeşitli ticari faaliyetler için rakip firmaların internet çalışmalarını bloke etmek isteyen kişilere 'Bot-Net' şeklinde 100 bilgisayarı 100 lira karşılığında sattıkları iddia edilen şüphelilerin bu satışları internet üzerinden gerçekleştirdikleri, anlık mesajlaşma sitelerinden de teknik destek sağladıkları tespit edildi.

Şüphelilerin sattıkları 'Bot-Net'lerle birçok haber ve ticari faaliyet gösteren internet sitesini hackleyerek faaliyetlerini sona erdirdikleri, bu sitelerin tespit edilmesi için çalışmaların sürdüğü kaydedildi.

Emniyet yetkilileri, vatandaşları, lisanslı yazılım ve antivirüs programı kullanmaları, bilgisayar güncellemelerini yapmaları, 'Bot-Net' ağlarında kullanılan virüslerin geldiği sosyal paylaşım siteleri ve cinsel içerikli sitelere girmemeleri, sosyal paylaşım ve anlık mesajlaşma sitelerindeki şifrelerini sıkça değiştirmeleri konusunda uyardı.

Emniyette işlemleri tamamlanan şüpheliler, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edildi.AA

Güncelleme Tarihi: 11 Ocak 2013, 12:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153