AMAÇ PERSONELİ DAHA VERİMLİ ÇALIŞTIRMAK
Halen hazırlıkları devam eden kamu personel rejiminin değiştirilmesine ilişkin çalışmalarda, memurların özlük ve sosyal haklarının yanı sıra, çalışma saatleri de masaya yatırıldı. Çalışmalar esnasında, trafik sorununa çözüm getirmek, kamu personelini daha verimli çalıştırmak ve güvenlik sorunu nedeniyle hizmet götürülemeyen vatandaşlara hizmet sağlamak amacıyla esnek çalışma modelinin kamuya da uygulanması kararlaştırıldı.
ESNEK ÇALIŞMA MODELLERİ
Düzenleme öncesinde, Avrupa ülkelerindeki örnekler incelendi. Yapılan incelemede, birçok Avrupa ülkesinde, kamu kurumlarında değişik esnek çalışma modellerinin uygulandığı görüldü. Uygulamalar doğrultusunda Türkiye için de bir esnek çalışma sistemi oluşturulması öngörüldü. Düzenleme öncelikle, pilot olarak bazı kamu kurumlarının bazı illerdeki birimlerinde uygulanacak. Başarı sağlanması durumunda, diğer kamu kurumlarına ve tüm illere de yaygınlaştırılacak.
ÜÇ ALTERNATİF ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR
Uygulamaya geçilmesi planlanın esnek çalışma modelinde, kamu personelinin nasıl çalışacağı henüz netleşmedi. Ancak konuyla ilgili olarak değişik alternatifler üzerinde duruluyor. Bu alternatiflerin başında, mesai saatlerinin değiştirilmesi yer alıyor. Örneğin, esnek çalışma modeli ile 08.00 olan mesai saati başlangıç saatinin 10.00’a çekilmesi ve bitiş saatinin de ona göre ayarlanması öngörülüyor. Bu sistemde de memurlar, yine haftada 40 saat süreyle çalışacaklar.
EVDE ÇALIŞMA SİSTEMİ
İkinci olarak üzerinde durulan alternatifte evden çalışma sisteminin getirilmesini içeriyor. Birçok işleminin bilgisayar ortamında yapıldığına dikkate alan uzmanlar, bazı bölümlerdeki kamu görevlilerin işlerini evlerinden yapabileceklerini belirlediler. Ancak burada kontrolün nasıl sağlanacağı konusunda bazı endişeler var.
PART-TİME PERSONEL
Üzerinde çalışılan üçüncü alternatif ise kamu