banner171

Meteoroloji'den kritik uyarı !

İstanbul'dan kar ne zaman gidecek ? İşte yanıtı...

Meteoroloji'den kritik uyarı !

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Ergün Güler, hava sıcaklığının, yarın en düşük eksi 2, en yüksek 1 derece olacağını belirterek, "Kuvvetli kar yağışı öğle saatlerinden itibaren etkisini kaybedecek" dedi.

Ergün Güler, kar yağışının bugün aralıklı ve kuvvetli olarak devam edeceğini belirterek, ''Hava sıcaklığı, yarın en düşük eksi 2, en yüksek 1 derece olacak. Kuvvetli kar yağışı öğle saatlerinden itibaren etkisini kaybedecek'' diye konuştu.

Aralıklı kar yağışının görüleceği 2 Şubat Perşembe günü de, hava sıcaklığının en düşük 0, en yüksek 3 derece olacağını ifade eden Güler, 3 Şubat Cuma günü ise kar yağışının yerini yağmura bırakacağını ve hava sıcaklığının en düşük 1, en yüksek 7 derece olacağını kaydetti.

Güler, 4 Şubat Cumartesi günü, yağışın devam edeceğini ve hava sıcaklığının 3 ile 9 derece arasında olmasının beklendiğini anlatarak, yağışın devam edeceği 5 Şubat Pazar günü de sıcaklığın 4 ile 8 derece arasında olacağını söyledi.

Bir süre mevsim normallerinin altında seyreden hava sıcaklığının 3 Şubat Cuma gününden itibaren artarak devam edeceğini belirten Güler, ''Ocak ayı genelinde hava sıcaklığı mevsim normallerinin altında seyretti. Ocak ayındaki toplam yağış, normallerinin yüzde 10 üzerinde gerçekleşti. 2 Şubat Perşembe gününe kadar kuvvetli poyraz devam edecek. Gece sıcaklıklar düşük olduğu için don ve buzlanmaya karşı vatandaşlar tedbirli olmalıdır'' diye konuştu.

Güler, basına yansıdığı gibi Ocak ayında İstanbul'da son 30 yılın en soğuk ayının yaşanmadığını belirterek, Çatalca'da deniz seviyesinden 250 metre yükseklikteki otomatik bir istasyon verisinin İstanbul'a genellenemeyeceğini kaydetti.

Kartal'da, dün en düşük sıcaklığın eksi 4,7 olarak ölçüldüğünü ifade eden Güler, bunun 2000 yılından bu yana Kartal'da ocak ayında ölçülen en düşük sıcaklık olduğunu söyledi.

İstanbul'da ocak ayında en düşük sıcaklığın, 1963 yılında Florya'da eksi 12,6 derece olarak ölçüldüğünü hatırlatan Güler, ''Bu sabah itibariyle hava sıcaklığı, Bakırköy'de eksi 4, Kartal'da eksi 4, Pendik ve Samandıra'da eksi 5 olarak ölçüldü. Şile'de 7 santimetre, Sarıyer'de 8 santimetre, Bakırköy'de 10 santimetre, Pendik'te 17 santimetre ve Samandıra'da 19 santimetre kar kalınlığı ölçülmüştür'' dedi.

29 bin 757 ton tuz, 7 bin 900 ton solüsyon kullanıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentte etkili olan karla mücadele çalışmaları kapsamında yollardaki ulaşımı sağlayabilmek için 29 bin 757 ton tuz, 7 bin 900 ton solüsyon kullanıldı.
Kar yağışının devam ettiği kentte, 26 Ocak Perşembe gününden bu yana yollara 29 bin 757 ton tuz, 7 bin 900 ton solüsyon döktü. Bakırköy, Beşiktaş ve Maltepe'de 6 santimetre, Beylikdüzü, Hadımköy ve Sarıyer'de 10 santimetre, Kağıthane ve Ümraniye'de 12 santimetre, Zekeriyaköy, Alemdağ, Sancaktepe, Çekmeköy, Sultanbeyli ve Çamlıca'da 20 santimetre, Beykoz, Çatalca, Arnavutköy ve Şile'nin yüksek kesimlerine 25 ile 40 santimetre arasında kar kalınlığı bulunuyor. Metin Oktay Spor Salonu'nda ise halen 389 evsiz koruma altında tutuluyor.

METEOROLOJİ'DEN UYARILAR

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların, Marmara'nın doğusu, Batı ve Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Tokat ve Sivas çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (Ani sel, su baskını, ulaşımda aksamalar vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

BUZLANMA VE DON UYARISI: Marmara'da orta kuvvette, iç ve doğu bölgelerde kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (ulaşımda aksamalar vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI: Rüzgarın; Marmara, Ege ve Batı Akdeniz'de kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (50-70 km/saat) şeklinde esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (ulaşımda aksamalar vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

ÇIĞ UYARISI: Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda eğimin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

İzmir'de sıcaklık eksi 9 derece civarına kadar düştü

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyrettiği İzmir'de, gece sıcaklık eksi 2 dereceye düşerken, rüzgarın etkisiyle hissedilen sıcaklığın eksi 9 derece civarında olduğu bildirildi.

Meteoroloji İzmir Bölge Müdürü Murat Şahin, son 4 ayda bölgedeki yağışlarda ortalama değerlere göre yüzde 24 artış olduğunu, hava sıcaklıklarının ise kasım ayından bugüne ortalamanın 1-2 derece altında seyrettiğini belirtti.

İzmir'de Ocak ayında ölçülen en düşük sıcaklığın eksi 4 derece olduğunu bildiren Şahin, gece hava sıcaklığının eksi 2 dereceye kadar düştüğünü ve ''son 30 yılın en soğuk 31 Ocak gecesinin'' yaşandığını söyledi. Şahin, şunları kaydetti:

''Rüzgarın etkisiyle hissedilen sıcaklık eksi 9 derece civarına kadar düştü. Bugün hava açık, sıcaklığın 7 dereceye kadar çıkmasını bekliyoruz. Ama gece sıcaklığın yine eksi 2, eksi 3 dereceye, kentin yüksek kesimlerinde ise eksi 7 dereceye kadar düşeceği tahmin ediliyor. Buna göre hissedilen sıcaklık İzmir için eksi 10 derece, iç kesimler için eksi 14, eksi 15 derece olacak. Ege Bölgesi, çok soğuk bir sistemin etkisinde bulunuyor. Zirai açıdan kıyılarda orta don, iç kesimlerde ise kuvvetli don bekleniyor.''

Bölgenin perşembe sabahından itibaren yağışlı sistemin etkisine gireceğini ifade eden Şahin, ''Manisa, Balıkesir ve Çanakkale'nin tamamında kar, İzmir'de karla karışık yağmur bekliyoruz. İzmir'in yüksek kesimlerinde de kar yağabilir. Yağış, akşam saatlerinde yağmura dönecek. Cuma gününden itibaren ise sıcaklıklarda artış bekliyoruz'' diye konuştu.

İzmir'deki yakın dönemde ölçülen en düşük sıcaklık, 14 Şubat 2004'te eksi 5 derece olarak gerçekleşmişti.

DONDURUCU SOĞUKLAR AVRUPA'DA 54 CAN ALDI

Avrupa'nın doğusunu etkileyen yoğun kar yağışı ve dondurucu soğuklar nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 54'e yükseldiği bildirildi.

Yetkililer, hava sıcaklığının -23 dereceye kadar düştüğü Ukrayna'da çoğu evsiz 30 kişinin öldüğünü açıkladı. Ülkede kreşler ve okullar, gelecek haftaya kadar tatil edildi.

Hava sıcaklığının -28'e düşmesinin beklendiğini söyleyen yetkililer, başkent Kiev'de evsizler için sıcak içecek ve yiyecek dağıtan çok sayıda ısıtmalı çadır kurulduğunu belirtti.

Gece sıcaklığın -28'e düştüğü Polonya'da ise son 4 gün içinde dondurucu soğuklar nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 15'e yükseldi.

Romanya Sağlık Bakanlığı, ülkede hava sıcaklığının -20'ye düştüğünü ve 8 kişinin öldüğünü açıkladı. Rusya'nın başkenti Moskova'da da bir kişi dondurucu soğuklar nedeniyle yaşamını yitirdi.

BAZI İLLERDE HAVA DURUMU

Bazı illerde bugün hava durumu ve sıcaklık değerleri şöyle olacak:

İSTANBUL: Çok bulutlu ve yer yer kuvvetli olmak üzere aralıklı kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgar kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına şeklinde (50-70 km/s) esecek. (-1)

ANKARA: Parçalı bulutlu (-3)

İZMİR: Parçalı ve çok bulutlu. Rüzgar kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına şeklinde (50-70 km/s) esecek. (5)

ADANA: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı (12)

ANTALYA: Parçalı ve çok bulutlu. Rüzgar kuzeyli yönlerden kuvvetli (40-60 km/s) olarak esecek. (13)

SAMSUN: Çok bulutlu, aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların kuvvetli olması bekleniyor. (1)

ERZURUM: Çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı geçecek. Yağışların kuvvetli olması bekleniyor. (-2)

VAN: Çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların kuvvetli olması bekleniyor. (2)

DİYARBAKIR: Parçalı ve çok bulutlu, yer yer kuvvetli olmak üzere aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı (2)

BÖLGELERİMİZDE BUGÜN HAVA

MARMARA: Parçalı ve çok bulutlu, bölgenin doğusunun aralıklı kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Kar yağışlarının, İstanbul, Yalova, Sakarya ve Kocaeli çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar; kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına şeklinde (50-70 km/sa) esecek. Bölge genelinde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

EGE: Parçalı ve çok bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgar; kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına şeklinde (50-70 km/sa) esecek. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin kıyı kesimlerinde hafif, iç ve yüksek kesimlerinde kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı bekleniyor.

AKDENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, Orta ve Doğu kesimlerinin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların kıyılarda sağanak, iç kesimlerde kar şeklinde olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin kıyı kesimlerinde hafif, iç ve yüksek kesimlerinde orta ve yer yer kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı bekleniyor. Rüzgar; Batı Akdeniz'de kuzeyli yönlerden kuvvetli (40-60 km/sa) olarak esecek.

İÇ ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, bölgenin güney ve doğusunun aralıklı kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, sabah saatlerinde Sivas çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Bölge genelinde kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı bekleniyor.

BATI KARADENİZ: Çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Kar yağışlarının bölgenin kıyı kesimlerinde kuvvetli olması bekleniyor. Bölgenin kıyı kesimlerinde hafif, iç ve yüksek kesimlerinde orta ve yer yer kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı bekleniyor.

ORTA VE DOĞU KARADENİZ: Çok bulutlu, aralıklı yağışlı geçecek. Yağışların kıyılarında karla karışık yağmur ve kar, diğer yerlerde kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Kar yağışlarının Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz ile Tokat çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin kıyı kesimlerinde hafif, iç ve yüksek kesimlerinde orta ve yer yer kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı bekleniyor. Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde eğimin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

DOĞU ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Kar yağışlarının bölge genelinde kuvvetli olması bekleniyor. Bölge genelinde kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı bekleniyor. Bölgenin kuzey ve doğusunda eğimin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

GÜNEYDOĞU ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışlar genellikle karla karışık yağmur ve kar, güneyinde yağmur ve karlakarışık yağmur şeklinde olacak. Yağışların; bölge genelinde kuvvetli olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin kuzeyinde buzlanma ve don olayı bekleniyor.



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153