Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eş değer parça sinin; Hazine Müsteşarlığının koordinasyonunda Türk Standardları Enstitüsü (TSE), Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği, üniversiteler ve diğer paydaşlarla yapılan yaklaşık 3 yıllık çalışma sonucunda hayata geçirildiğini söyledi.
Uygulamanın resmi olarak 1 Haziran'da başladığını hatırlatan Işık, yetkisinin 2 yıllığına TSE'ye verildiğini ifade etti. TSE'nin de o tarihten itibaren çalışmalarını tamamlayarak, başvuru almaya başladığını anlatan Işık, "Yarın 3 firmamıza toplam 25 parça için eş değer parça uygunluk belgesi vereceğiz. Böylece otomotiv sektörü için büyük önem taşıyan eş değer parça uygulaması fiilen başlamış olacak" diye konuştu.
Bakan Işık, söz konusu 25 parçanın motor kaputu, çamurluk gibi kaporta parçaları ile filtreler gibi motor aksamı ve mekanik bazı parçaları kapsadığını bildirdi. Öte yandan, TSE'de çalışmaların devam ettiğine işaret eden Işık, ilerleyen günlerde belge verilen parça sayısının artacağını kaydetti.
"Poliçe fiyatları düşecek"
Uygulamanın yerli sanayiye, sigorta şirketlerine ve tüketicilere önemli kazançlar sağlayacağına dikkati çeken Işık, bu sayede bir yandan yerli sanayinin destekleneceğini, diğer yandan da ithalatın, dolayısıyla cari açığın azaltılacağını söyledi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, sigorta şirketlerinin olası bir hasarda aracın onarımı için artık orijinal parça yerine aynı özelliklere sahip eş değer parça kullanabileceğini belirterek, böylece sigorta maliyetleri ve poliçe fiyatlarının düşeceğini sözlerine ekledi.
Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2015, 21:52