banner171

SOMA MADEN FACİASINDA SON DAKİKA GELİŞMESİ

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki özel bir şirkete ait kömür madeninde trafo patlaması nedeniyle büyük bir facia yaşandı.

SOMA MADEN FACİASINDA SON DAKİKA GELİŞMESİ
 Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki özel bir şirkete ait kömür madeninde trafo patlaması nedeniyle facia yaşandı.  AFAD yaptığı açıklamada, 17 işçinin öldüğünü 11 işçinin yaralandığını 200'ün üzerinde işçinin mahsur kaldığını açıkladı. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

AFAD'DAN AÇIKLAMA

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki Soma Holding'e ait olan kömür madeninde trafo patlaması nedeniyle yangın çıktı. Soma kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı en az 200-300 işçinin madende mahsur kaldığını açıkladı. AFAD yaptığı açıklamada, 17 işçinin öldüğünü 11 işçinin yaralandığını 200'ün üzerinde işçinin mahsur kaldığını açıkladı. Soma'da maden ocağındaki yangın sonrası madenin içinde mahsur kalan işçilerden bazıları sağ olarak çıkarılmaya başlandı.

YERİN 2 KM ALTINDA YAŞAM SAVAŞI

Soma'da Soma Holding'e ait bir kömür ocağında meydana gelen patlama nedeniyle çok sayıda işçi mahsur kaldı. Ege Bölgesi’ndeki kömür işletmelerine ait bütün arama kurtarma ekipleri Soma’ya yönlendirildi.

Soma'da maden ocağındaki yangın sonrası madenin içinde mahsur kalan işçilerden bazıları sağ olarak çıkarılmaya başlandı.Ambulanslar Soma ve çevre ilçelerdeki hastanelere yaralı işçileri taşıyor. Eynez mevkisindeki bir maden ocağında trafoda çıkan yangın sonrası yerin 2 kilometre altında mahsur kalan işçileri kurtarmak için uzman ekiplerin çalışması devam ederken, mahsur kalanlardan bazıları arama kurtarma ekiplerince çıkartılmaya başlandı.

Madenden çıkan her işçi, yakınları tarafından alkışlarla karşılandı. İşçilerin bir bölümünün yürüyerek çıktığı, sedyeyle çıkarılan bazı işçilerin ise hayati tehlikesinin bulunmadığı gözlendi. Çıkarılan işçiler, maden önünde bekletilen ambulanslarla hastanelere sevk ediliyor.

Bu sırada çok sayıda işçi ailesinin madenin önüne yığılması nedeniyle güvenlik görevlileri kalabalığı dağıtmaya çalışıyor. Çok sayıda işçi yakınının madene ulaşmak üzere yola çıkması nedeniyle ilçe merkezi ile maden arasındaki 30 kilometrelik yolda konvoy oluştu.

Maden önünde bekleyen bazı işçi yakınlarının dua ettiği bazılarının da fenalaştığı gözlendi.

Ocakta yaklaşık 20 işçinin mahsur kaldığı bildirildi. Soma kaymakamı daha sonra bu sayının en az 200-300 olduğunu açıkladı. AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş 20 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

'ÖLÜ SAYISI ŞU AN 3 YANLIŞ BİLGİ GELDİ'

AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, Soma'daki bir madende elektrik panosunda çıkan yangının ardından ilk etapta kendisine 20 kişinin vefat ettiği bilgisinin geldiğini ancak bu bilginin yanlış olduğunu ve ölü sayısının 3 olduğunu bildirdi.

Yurttaş, yaptığı açıklamada, maden ocağındaki yangının ardından ilk etapta 20 kişiden 3'ünün vefat ettiğini, diğer 17 kişinin de yaralı olduğunu söyledi. Kurtarma çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Yurttaş, 7 kişinin daha madenden çıkarıldığını sözlerine ekledi.

CHP'Lİ 8 VEKİL OLAY YERİNDE

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise olayla ilgili görüştükleri uzmanların eğer bir göçük ya da panik nedeniyle bir olumsuzluk yoksa bu seviyede kalacağını ifade ettiğini anlattı.

Özel, CHP'den 8 milletvekilinin olay yerine gittiğini, alınan ilk bilgilere göre hastaneye kaldırılanlardan ölenlerin olduğunu anlattı.

Yangının madenin girişinde çıktığını, mahsur kalan işçilerin ise 2 kilometre aşağıda olduğuna işaret eden Özel, "İnşallah verilen oksijen arkadaşlarımızı rahatlatır ve sağ salim çıkmalarını sağlar" dedi.

GÜL'DEN SEFERBERLİK TALİMATI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Manisa'nın Soma ilçesinde, özel şirketin işlettiği madende çıkan yangınla ilgili Manisa Valisi Abdurrahman Savaş ile görüştü.  Cumhurbaşkanlığından alınan bilgiye göre, Gül, Manisa Valisi Savaş'ı arayarak konuyla ilgili bilgi aldı.

Savaş'a, mahsur kalanların kurtarılması için devletin tüm imkanlarının seferber edilmesi talimatını veren Cumhurbaşkanı Gül, gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi.

SOMA KÖMÜR İŞLETMELERİ AŞ’DEN İLK AÇIKLAMA

Soma Kömür İşletmeleri AŞ, ilçedeki maden kazasında hayatını kaybedenler olduğunu bildirdi.

Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Manisa Soma'da bulunan kömür ocağımızda trafo patlaması nedeniyle çıkan yangın sonucu elim bir kaza yaşanmıştır. Alınan en yüksek ve sürekli denetim altında olan tedbirlere rağmen yaşanan kaza sonrasında anında müdahale gerçekleştirilmiştir. Kazanın nasıl gerçekleştiğine dair inceleme ve araştırmalar başlatılmıştır ama birinci önceliğimiz içerideki çalışanlarımızın bir an önce sağ salim kurtarılması; sevenlerine, ailelerine ve bizlere kavuşturulması yönündedir. Yaşanan tüm gelişmeler an be an kamuoyu ile tarafımızdan paylaşılacaktır. Bu elim kazada ne yazık ki hayatını kaybeden çalışanlarımız olmuştur. Vefat eden çalışanlarımıza Allah’tan rahmet, milletimize ve ailelerine başsağlığı ve sabırlar dileriz."

CHP’Lİ VEKİL: ÖNERGEMİZ REDDEDİLDİ

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Manisa Soma’daki maden faciasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. MHP ve BDP’nin desteğiyle Soma’daki madenlerin incelenmesi için Meclis komisyonu kurulmasını önerdiklerini söyleyen CHP’li Özel, bu önergenin 20 gün önce reddedildiğini açıkladı. CHP’li Özel “Manisa milletvekilleri olarak bıktık artık cenazeye gitmeye. Bu konuya TBMM, hatta Devlet Denetleme Kurulu el koysun” diye konuştu.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’in açıklamaları şöyle:

“20 GÜN ÖNCE REDDEDİLDİ”

Bizim 23 Ekim tarihinde, 60 vekilin imzasıyla 20 gün önce reddedilen meclis araştırma önergemiz vardı. Her ay üç ayda bir ölümlü ve yaralamalı kazalar oluyor. 10 kez üst üste kaza yaşandıktan sonra en son kapatılmıştı. Onlarca cezaya rağmen bunlar önlenemiyor. Benim hazırladığım meclis komisyonu kurulması önerisinde, Soma’daki kazaların mercek altına alınmasını önerdik. MHP ve BDP’nin desteği aldık. 20 gün önce maalesef reddedildi. Bu noktaya geleceği dünden belliydi.

“BIKTIK ARTIK CENAZEYE GİTMEYE”

Her gün işçi hayatının tehdit altında olduğuyla ilgili ihbarlar alıyoruz. Bu kadar ağır bedel ödedikten sonra olmamalıydı. Meclis’in hatta DDK’nın el koyması gerekiyor. Biz Manisa milletvekilleri olarak bıktık madenci cenazesine gitmeye. Bu acıya ne bizim ne ailelerin yürekleri dayanmıyor.

FUTBOL CAMİASINDAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Manisa Soma'daki bir kömür ocağında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden yurttaşlarımız için kulüpler başsağlığı mesajı yayınladı.

BAKAN YILDIZ'DAN İLK AÇIKLAMA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Soma'daki maden kazasıyla ilgili açıklama yaptı.

İşte Yıldız'ın açıklamasından satır başları: Yer altında çıkan yangından dolayı önemli bir sıkıntı var. Ben başbakanımızla görüştüm, direkt Soma’ya geçiyorum. AFAD Başkanı ile konuştum kurtarma ekipleri hem Zonguldak’tan TTK’nın ekipleri hem Soma’da bulunan kurtarma ekibimiz bu işin üzerindeler. İnşallah ümit ediyorum ki çok büyük sıkıntı çıkmaz. Şu an şehit olan işçi kardeşlerim var.

Bu safhada verilen rakamların her birisinde farklı rakamlar çıkar. O yüzden tek elden, tek ağızdan bunları takip edeceğiz. Kamuoyuyla bunları paylaşacağız. Öncelikle yer altındaki işçilerimize acilen ulaşmamız lazım. Çok fazla rakamlar üzerinde sizde, bazı yetkili arkadaşlarımızı zorlamayın, hızlıca işçi kardeşlerimize ulaşalım.

Oradaki kurtarma ekipleri bu işlerde çok tecrübeli olan ekipler. Ama ilk anda yer altına temiz havanın verilmesi önemliydi. Şimdi tahliye havası temiz hava verme kısmına çevrildi. Detaylı bilgiyi Soma’dan açıklama yapacağız. İhmaldi değildi bu konularla alakalı, bunların denetimleri teftişleri sonradan gelir. İlk anda işçi kardeşlerimize ulaşmamız lazım.

SOMA KAYMAKAMI: 20 İŞÇİ ÇIKARILDI

Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, ilçedeki özel bir madende elektrik trafosunda çıkan yangın sonucu madenin içinde bulunan 200-300 kadar işçinin mahsur kaldığını, hastaneye kaldırılan 20 işçiden 3'ünün hayatını kaybettiğini söyledi.
    
Gazetecilere açıklama yapan Atçı, Eynez mevkisinde özel bir şirketin işlettiği madenin elektrik trafosunun yanması sonrası duman nedeniyle madenin içindeki 200-300 işçinin mahsur kaldığını söyledi.
    
Atçı, "Şu anda kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bir vardiya işçi, 200-300 civarında içeride, bu işçilerden 20 tanesi çıkarılabildi, hastanelere sevk edildi. İki tanesinin vefat ettiği bilgisi geldi" dedi.

CHP HEYET GÖNDERDİ

CHP, olay sonrası Soma'ya bir heyet gönderdi. Manisa Milletvekilleri Hasan Ören, Sakine Öz, Özgür Özel ile İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, İzmir Milletvekilleri Musa Çam, Mustafa Moroğlu ve Alaatin Yüksel'den oluşan heyet, patlamanın meydana geldiği ocakta incelemeler yapacak.

BAKANLIK HEYETİ YOLA ÇIKTI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, Soma'da özel şirketin işlettiği kömür madeninde çıkan yangınla ilgili inceleme yapılması amacıyla 3 iş müfettişi görevlendirildi.  Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, Soma'daki maden ocağında çıkan yangının ardından İzmir Teftiş Grup Başkanlığından 3 iş müfettişine inceleme görevi verildi.

Öte yandan, İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel de Soma'ya gitmek üzere Bursa'dan hareket etti.

AKÇUL: 300 İŞÇİ YERİN 1,5-2 KİLOMETRE ALTINDA

Soma Eynez Bölgesi'ndeki İmbat Maden İştetmeleri'ne ait maden ocağında, 598 işçinin vardiya değişimi sırasında, trafo patlaması nedeniyle yangın çıktı. Yangına müdahale edilerek söndürülürken, ocaklar duman altında kaldı. Çıkışlara yakın olanlar dışarı çıkarak kurtulurken yaklaşık 300 işçi, yerin 1.5-2 kilometre altında ocaklarda mahsur kaldı.

Olay duyulur duyulmaz çok sayıda kurtarma ekibi, itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. İşçilerin yakınları da madene akın ederken jandarma kurtarma çalışmalarının olumsuz etkilinmemesi için çevrede güvenlik önlemi aldı.

Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, kazanın vardiya değişimi sırasında meydana geldiğini; saat 18.30 itibarıyla kendilerine gelen bilginin 5 işçinin öldüğü yolunda olduğunu açıkladı. Hastenede dumandan etkilenen 4 işçinin de tedavisinin sürdüğü öğrenildi.

ÜNAL: TALİHSİZ BİR KAZA OLMUŞ

Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Vedat Ünal olayla ilgili şunları söyledi: “Böyle bir talihsiz kaza olmuş. Nasıl yaşandı, trafo nasıl patladı, uzmanlar gelecek tespitlerini yapacak. Müfettişlerin tutanağından sonra ortaya çıkacak. Bugün bir trafo patladı. Tam vardiya dönüşündeyken, henüz net rakamı tespit edemedik. Ne kadar ölü var, yaralı olanları hastaneye götürüyorlar.”

TEMİZ HAVA POMPALANIYOR

Yerin metrelerce altında kalan maden işçilerinin bulunduğu galerilere temiz hava pompalanmaya başlandı. Maden- İş Sendikası Ege Bölgesi Şubesi Başkanı Tamer Küçükgencay, mahsur kalan işçi sayısı hakkında bilgilerinin bulunmadığını söyledi. Küçükgencay, "Ekipler müdahale ediyor. Yangının bir an önce söndürülmesi gerekiyor. Temiz havayla işçilerin buluşturulması için de çalışma yapılıyor. Madenin içine temiz hava pompalanıyor. Şu ana kadar kimseye ulaşılmış değil. Yangın içerideki oksijeni yok ettiği için arkadaşlar sıkıntıda. Gaz maskeleri var ama onun da dayanma süresi var" dedi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN VE KILIÇDAROĞLU SOMA'YA GİDECEK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan olayda yerin altından çıkarma çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Haber Kameramanları Derneği'nin ödül gecesinde konuşan Başbakan Erdoğan, kömür ocaklarında yaşanan olayla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Manisa Soma ilçesindeki kömür ocaklarında çıkan yangın sebebiyle ebediyete intikal edenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Çıkarma çalışmaları devam ediyor. Çıkan kardeşlerimiz var. Temennimiz diğer kardeşlerimizi kurtarabilme imkanını yakalarız. Tüm ailelere sabırlar diliyorum. Yaralı ailelerine sabırlar temenni ediyorum. Bölgedeki tüm birimlerimizle kurtarma çalışmalarımız başlatılmış durumda. Mahsur kalan işçilerimizin kurtarılması için AFAD başta olmak üzere ekipler çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki saatlerde daha net bilgiler almayı ümit ediyoruz."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Soma'da meydana gelen patlamada yaşamını yitiren işçilere rahmet, yakınlarına ve işçi dünyasına başsağlığı diledi.

Bugün 

Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2014, 00:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153