banner171

Turkcell kronik hastaları hayata bağlayacak

Turkcell kronik hastaları hayata bağlayacak

Turkcell kronik hastaları hayata bağlayacak

İstanbul Üniversitesi ve Turkcell işbirliğiyle doktor -hasta arasında sürekli iletişim

Turkcell Sağlık Takip ile kronik hastalar her an her yerde 7/24 kontrol altında

Turkcell ’in Türkiye ’deki milyonlarca kronik hastaya dokunacak, kronik hastalıklarla mücadelede maliyetleri düşürecek mobil sağlık inovasyonu ile Türkiye ’de uzaktan sağlık takip yönetiminde yeni bir dönem başlıyor.

Tek tuşla her an her yerden doktor ile hasta arasında sürekli iletişim sunan Turkcell SağlıkTakip çözümü ile ilk etapta İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki 500 diyabet hastası 7/24 doktor kontrolü altında olacak.

Türkiye’nin lider iletişim ve teknoloji şirketi Turkcell ve alanın en saygın ve en köklü kuruluşu İstanbul Üniversitesi yaptıkları işbirliğiyle Türkiye’deki milyonlarca kronik hastanın hayatına dokunacak bir inovasyonu hayata geçirdi.

İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası’nda gerçekleştirilen basın toplantısıyla duyurulan işbirliği çerçevesinde, Turkcell Sağlık Takip çözümü sayesinde İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde diyabet hastalığıyla mücadele eden 500 kronik hastanın önemli tıbbi ölçüm verileri her an her yerden 7/24 uzaktan takip edilecek, kayıt altına alınacak. Sistem, sağlık verilerinde bir bozulma gözlemlediğinde hekimlere SMS ile uyarı gönderecek.

Tek bir tuşla kronik hastanın verileri doktorun önünde

Turkcell Sağlık Takip Çözümü, hem insan sağlığını hem de sebep olduğu yüksek maliyet ile ülkemizin sağlık ekonomisini tehdit eden 5 farklı kronik hastalığı (diyabet, aritmi, tansiyon, astım ve KOAH), en son teknoloji ve maksimum kullanım kolaylığı ile takip edebilmeyi sağlıyor.

Tamamen Turkcell Teknoloji mühendisleri tarafından yerli kaynaklarla geliştirilen Turkcell Sağlık Takip kronik her yaştan hastanın zamandan ve mekandan bağımsız olarak yaptıkları ölçümleri tek bir tuşa basarak doktorlarına iletmesine imkan tanıyan, tek bir cihaz üzerinde iki ayrı hastanın takip edilebildiği dünyadaki ilk uçtan uca uzaktan sağlık yönetim çözümlerinden biri.

Turkcell Sağlık Takip ile hastanın bakım ve yaşam kalitesinin artırılması, doktor ile hasta arasında bakım ve takip sürekliliğinin sağlanması, daha fazla hastaya daha kaliteli hizmet sunulması, komplikasyonların engellenmesi, verimliliğin artırılması ve sağlık sektöründe maliyetlerin azaltılması hedefleniyor.

Kronik hastaların yaptığı ölçümleri içindeki SİM kart sayesinde GSM şebekesi üzerinden tek tuşla doktora iletilmesini sağlayan Turkcell SağlıkMetre cihazı ve hekimlerin hastalarından gelen ölçüm değerlerini takip etmesini sağlayan internet tabanlı SağlıkTakip Sistemi’nden oluşan Turkcell Sağlık Takip ilk etapta İstanbul Üniversitesi tarafından 500 diyabet hastası için kullanılacak.

Ciliv: “Türkiye’nin Turkcell’i ve Türkiye’nin en köklü üniversitesi, tamamen yerli altyapı ve kaynaklarla sağlık alanında ülkemize çağ atlatıyor”

Basın toplantısında konuşan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, makinelerarası iletişimin sağlık sektöründe kullanılmasıyla teknolojinin hastaların hayatını kolaylaştırdığına, yeri geldiğinde hayat kurtardığına, devlete, özel sektöre ve hastalara tasaruruf sağlama imkanı sunduğuna dikkat çekti. Ciliv,

“Turkcell olarak milyonlarca kronik hastanın yaşam kalitesini arttıracak, yeri geldiğinde hayat kurtarabilecek, devlet hastaneleri, özel hastaneler ve evde bakım kuruluşlarının daha fazla hastaya daha da kaliteli ve yakın hizmet sunmasını sağlayacak, kronik hastalıkların tedavisi için yapılan harcamalardan tasarruf sağlayacak bir cihaz geliştirdik. Kullanım kolaylığı ve teknolojisi ile dünyaya referans teşkil edecek tamamen Türk mühendislerinin eseri olan bu sistemi ilk olarak İstanbul Üniversitesi ile birlikte hayata geçirmekten gurur duyuyoruz.

Türkiye’nin Turkcell’i ve Türkiye’nin en köklü üniversitesi, tamamen yerli altyapı ve kaynaklarla sağlık alanında ülkemize çağ atlatıyor. Umarız bu çalışma hem teknoloji alanında faaliyet gösteren kuruluşlara hem de sağlık sektörüne örnek teşkil eder ve insan hayatına değer katan mobil sağlık uygulamaları kısa sürede yaygınlaşır” dedi.

Prof. Dr. Satman: Komplikasyon oranlarını azaltmak, maliyetleri düşürmek için yeni stratejiler şart

Prof. Dr. İlhan Satman da basın toplantısında yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Türkiye’de diyabet hastalarının %60’ında en az bir sistem komplikasyonu var. Türkiye’de mevcut diyabet hastalarının yarısında kabul edilebilir düzeyde kan şekeri kontrolü sağlanamıyor, hastaların 2/3’ünde ideal ölçüde kan şekeri kontrolü yok. Yüksek tansiyon hastalarının yarısında kan basıncı kontrolü yeterli değil. Diyabetli hastaların, özellikle eşlik eden sorunlar ve diyabete özgü komplikasyonlar nedeniyle tedavi ve takip maliyetleri oldukça yüksek. 2010 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kronik hastalıkların tedavisi için yaptığı harcama 33 milyar TL. Diyabet hastalarının hekime ulaşmalarını kolaylaştırmak, tedaviye uyumlarını artırmak; böylece komplikasyon oranlarını azaltmak ve tedavi maliyetlerini düşürmek için yeni startejiler geliştirmemiz lazım. İstanbul Üniversitesi ile Turkcell tarafından bugün başalatılan Mobil Sağlık projesi tam da böyle bir amaca hizmet etmek için tasarlanmıştır.”

Kutu 1: Sistem nasıl çalışıyor?

• Turkcell’in geliştirdiği Turkcell SağlıkMetre cihazı ve İstanbul Üniversitesi’nin tercih ettiği şeker ölçüm cihazı (glukometre) üniversitenin belirlediği 500 hastaya tek bir kutu içeresinde kullanıma hazır halde verilecek.

• Hasta eve geldiğinde kutuyu açtığı anda herhangi ek bir şey yapmasına gerek kalmadan ölçüm yapmaya başlayabilecek ve bu veriler anında hekimine iletilecek.

• Şeker ölçüm cihazı ile ölçüm yapmadan önce Turkcell SağlıkMetre cihazı üzerinde bulunan kendisine önceden tanımlanmış profil tuşuna basılması yeterli olacak. Bundan sonra hasta rutin ölçümünü her zamanki şekilde yapacak. Bu tuşa basıldığı anda Turkcell SağlıkMetre, Şeker Ölçüm Cihazı ile tamamen otomatik olarak Bluetooth üzerinde iletişime geçecek ve veriyi alacak.

• Alınan ölçüm verileri cihaz içerisindeki Turkcell SIM kartı sayesinde tamamen güvenli bir formatta GSM şebekesi üzerinden İstanbul Üniversitesi’ndeki sorumlu hekimlerin görebileceği veritabanına gönderilecek. Hastanın tercih etmesi durumunda bu veriler daha önceden seçmiş olduğu yakınlarına da gönderilebilecek.

• İstanbul Üniversitesi doktorları, web tabanlı Turkcell Sağlık Takip sistemini kullanarak ister bilgisiyarları isterse de mobil cihazlarında internet üzerinden hastalarından gelen verileri takip edebilecek.

• Hastanın yaptığı ölçümlerde, daha önceden doktorunun belirlediği sınırların dışına çıktığında ayrıca hekiminin cep telefonuna, hatta dilerse yakınlarınaSMS gönderilecek, hastanın durumundan anında haberdar olması sağlanacak.

• Hekimler dilerse Sağlık Takip Sistemi aracıılığıyla hastaların cep telefonlarına hastalıkların daha iyi yönetebilmelerini sağlayacak eğitim amaçlı SMS, MMS ve video içeriklerini düzenli olarak gönderip mobil sağlık koçluğu hizmeti verebilecek.

Kutu 2: Diyabetin Türkiye’ye maliyeti yılda 13 milyar TL

• Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı Kronik Hastalıklar Raporu’na göre Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı Kronik Hastalıklar Raporu’na göre Türkiye’de yaklaşık 14 milyon yüksek tansiyon, 7.2 milyon diyabet, 17 milyon obezite, 3 milyon KOAH ve 2 milyon koroner kalp hastası var. Bu hastalıkların ikisi ya da üçü bir arada bulunabiliyor.

• Diyabet hastalarının % 40’ında obezite ya da hipertansiyon, %40’ında hem obezite hem de hipertansiyon var.

• Türkiye nüfusunun yüzde 30’u en az bir kronik hastalıkla yaşıyor.

• Kronik hasta sayısının 20 yıl içerisinde iki katına çıkacağı öngörülüyor.

• 2010 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kronik hastalıkların tedavisi için yaptığı harcama 33 Milyar TL

• Diyabetin 2010 maliyeti dünyada 500 milyar dolar, Türkiye’de 13 milyar TL

• Diyabet hastalığı, dünyada yılda yaklaşık 4 milyon insanını yaşamını yitirmesine neden oluyor.

//www.haber7.com/haber/20120328/Turkcell-kronik-hastalari-hayata-baglayacak.php

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153