banner171

Türkiye'ye çok önemli uyarı!

Türkiye'ye çok önemli uyarı!

Türkiye'ye çok önemli uyarı!

 Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, özellikle Ege, Akdeniz ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde havaların ısınmasıyla paralel olarak sel baskınları ve taşkınların olabileceğini söyledi. Hafta sonu bütün valiliklere bir genelge göndereceklerini belirten Eroğlu, özellikle derelerdeki ıslah çalışmalarının hızlı bir şekilde yapılması gerektiğini kaydetti.


Bakan Eroğlu, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nde, Orman İşleri Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bölge müdürlükleri ile video konferans yöntemiyle toplantı düzenledi.

Toplantıdan önce basın toplantısı düzenleyen Bakan Eroğlu, vatandaşları taşkın ve sel baskınları konusunda uyardı.

Bakan Eroğlu, özellikle Ege, Akdeniz ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde artan sıcaklık ile paralel olarak sel baskınları ve taşkınların olabileceğini söyledi.

Bu hafta sonu valiliklere bu konuda bir genelge yayınlayacağını kaydeden Eroğlu, özellikle derelerdeki ıslahların hızlı bir şekilde yapılmasını istedi. Eroğlu, “Bu hafta sonu tüm valiliklere genelge göndermek suretiyle bütün kurumların alacağı tedbirleri açıkça dile getireceğiz. Taşkında ve sel baskınında herhangi bir can ve mal kaybının olmasını istemiyoruz.” şeklinde konuştu.

TAŞKIN GENELGELERİNE DİKKAT!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın taşkınlarla alakalı olarak bugüne kadar iki kez genelge yayınladığını hatırlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu genelgelere mutlaka riayet edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Derelerin DSİ Genel Müdürlüğü'nün olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Veysel Eroğlu, DSİ'den izin alınmadan derelerde hiçbir işlem yapılmaması gerekir dedi.

Yaşanacak Muhtemel Taşkınlara Karşı Bütün Valiliklere Genelge Gönderilecek

Bu hafta sonunda bütün valiliklere genelge göndermek suretiyle bütün kurumların alacakları tedbirleri açıkça ifade edeceklerine değinen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şöyle konuştu:

''Taşkında ya da sel baskınında herhangi bir can ve mal kaybı olmasını istemiyoruz. O bakımdan tedbirlerin ciddi şekilde alınması gerekir. Bilhassa Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'da sıcaklıkların yükselmesine paralel olarak sel baskınları olması muhtemeldir. Biz bunların nerelerde ne miktarda olabileceğini de belirleyeceğiz. Konuyla alakalı olarak derelerdeki kontrollerin hızlı bir şekilde yapılması lazım.

Dereler üzerine yapılan yanlış köprüler, menfezler, dere kenarlarına yapılan yollar, geçitler, bazen şişe ağzı gibi derenin önünü kapatmakta ve geri planda sel baskınlarına, can ve mal kayıplarına sebep olmaktadır. Bütün derelerin, mutlaka gözden geçirilmesi ve herhangi bir kritik nokta varsa da onların belirlenerek, ilgili kurumlar marifetiyle bunların kaldırılmasının temini gerekmektedir. Özellikle dere yataklarında hafriyat toprakları varsa bunların derhal kaldırılması lazım.

Maalesef geçmişte dere yatakları, bazı yerlerde çarpık yapılaşma neticesinde işgal edilmiş. Dereleri işgal eden bu vatandaşların da dikkatli olması lazım. En azından belediyelerin İmar Kanunu'nun 18. maddesini uygulamak suretiyle buraları en azından yeşil alan olarak ayırması lazım. DSİ tarafından belirlenen ve taşkın alanları dediğimiz alanlara herhangi bir yapı yapılması söz konusu olmaması lazım. Ama bunlara maalesef dikkat edilmiyor. DSİ'nin hesapları var. En azından 500 yıllık taşkın debisine göre derenin önünün açık olması lazım. Dere işgal ettiği alanı geri kazanır. Bunu unutmayalım. Dere yatağı hiçbir zaman işgale müsaade etmez.''

EROĞLU: YAĞIŞTA YÜZDE 60 ARTIŞ OLDU

Bakan Eroğlu, 1 Ocak-20 Şubat arasındaki tarihlerde yağışların bir önceki aynı dönemlere göre, Türkiye genelinde yüzde 60 arttığını söyledi. Bakan Eroğlu, bu yıl yağışlarda rekor kırıldığını sözlerine ekledi.

//haber.rotahaber.com/turkiyeye-cok-onemli-uyari/249404

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153