Teröristlerin yakalanması, patlayıcılarla tuzaklanan çukurların kapatılması, barikatların kaldırılması, halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması için 18 Şubat'ta sokağa çıkma yasağı ilan edilen İdil ilçesinde, Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet unsurlarınca başlatılan "Şehit Özel Harekat Polisi Ersin Yıldırım Operasyonu" 43 gün sonra 31 Mart'ta başarıyla sonuçlandırıldı.
PKK'lı teröristler, operasyonlar öncesinde ilçede öğrenci ve öğretmenleri sürekli tehdit ederek, okulları boşaltarak ateşe vermesi üzerine Cumhuriyet, Veysel Karani ve Bener Cordan Ortaokulu öğrencilerine Milli Eğitim Bakanlığınca Batman ve Mardin'de pansiyonlu okullarda telafi eğitimleri verildi.
Bu okullarda eğitim alan öğrenciler, terör saldırılarına rağmen TEOG ikinci dönem sınavında başarılı oldu. Öğrencilerden biri, Türkiye birincileri arasında yer alırken, bazıları da ikinci ve üçüncü olarak ilçenin gururu oldu.
ÖĞRENCİLER MUTLU
TEOG sınavında 120 soruya doğru cevap vererek TEOG şampiyonları arasında yer alan Veysel Karani Ortaokul 8. sınıf öğrencisi Yunus Özel, yaptığı açıklamada, çok zor süreçlerden geçtiklerini, başarısını Milli Eğitim Bakanlığının sağladığı telafi eğitimi sayesinde gerçekleştirdiğini söyledi. Özel, telafi eğitiminin kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, “Okulumuzun terör olaylarından dolayı kapalı olması bizi üzdü. Gece gündüz telafi eğitimlerinde bizim üzerimize titreyen hocalarımız, başarımızda büyük bir pay sahibidirler. Hocalarımıza verdikleri destekler için teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Başarısını sabır ve çalışmaya borçlu olduğunu vurgulayan Özel, akranlarına bol bol çalışmayı ve internetten uzak durmayı tavsiye etti.
Özel, belli bir program dahilinde çalıştığını dile getirerek, "Verilen ders programına bağlı kaldım. Dünya ile bağlantımı kestim. İnterneti unuttum. Başarılı olmak için önce inanmak gerekli. Ben de buna inanarak başladım. Gecemi gündüzüme katarak bu sayede başarılı oldum. Başarılı bir öğrenci olmak için
öncelikle interneti ve televizyonu unutmak şart" dedi.
Sınavda, 120 sorunun 119'unu doğru cevaplayan Bener Cordan Ortaokulu öğrencilerinden Baran İnan da ilçede yaşanan olumsuzlukları kendi eğitimlerine yansıtmamaya çalıştıklarını belirtti. Telafi eğitimlerinde öğretmenlerinden büyük destek aldıklarını anlatan İnan, öğretmenlerinden hem eğitim hem de aile şefkatini gördüklerini, bu moral ve motivasyonunla da başarının geldiğine dikkati çekti.
Cumhuriyet Ortaokulu öğrencisi Elif Örünç de yaşanan olaylar nedeniyle psikolojisinin TEOG sınavında kendisine engel teşkil edeceğini düşündüğünü, ancak öğretmenlerinin kendisine inanması sayesinde başarılı olabildiğini dile getirdi. Telafi eğitimlerinde çok iyi bir çalışma ortamı bulduklarını ifade eden Örünç, şöyle devam etti: "Etüt dersleri sayesinde başarılı üç ay geçirdik. Geri kaldığımız derslerimizi aldık, bunun yanında TEOG sınavına hazırlandık. Çok verimli geçti. Öğretmenlerime ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Sınavda, 120 sorudan 119'u doğru cevapladım."
TERÖR EĞİTİME ENGEL OLMADI
İl Mili Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz, Mardin ve Batman'da 7 bin 265 öğrenciyi telafi eğitimi için gönderdiklerini bildirdi. Yılmaz, "Şırnak ve ilçeleri terör olayları nedeniyle büyük olumsuzluklarla karşılaştı. 60'a yakın okulumuz terör örgütü tarafından yakıldı, okullara zarar verildi. Öğrencilerimizin okula gitmesi engellendi. Sokağa çıkma yasaklarından sonra eğitim öğretime ara vermek zorunda kaldık.” diye konuştu. Öğrencileri Mardin ve Batman'da pansiyonlu okullara gönderdiklerini ifade eden Yılmaz, şu değerlendirmede bulundu: "Bir kriz vardı ortada, ama biz bu krizi fırsata çevirmeyi bildik. Öğrencilerimizin eksik kalan eğitimlerini telafi ettik. Öğrencilerimizi haftada 6 gün günde 8 saat hızlandırılmış eğitime tabi tuttuk. Bugün bu sonuçlar bizi gayet memnun ediyor. Katkılarından dolayı Milli Eğitim Bakanı ve Valimize teşekkür ediyoruz. Şırnak genelinde 7 bin 632 öğrenci çevre illerde hızlandırılmış telafi eğitimlerine katıldı. 10 bin öğrenci hafta sonları telafi eğitim görmeye devam ediyor.”
'ÖĞRENCİLER BARİKATLARIN İÇİNDEN ALINDI'
İdil ve Cizre ilçelerindeki telafi eğitimlerinin koordinatörlüğünü yürüten İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Şirin Arslan, eğitim öğretim yılı başından beri terör örgütünün okullara eğitimin engellemesine yönelik saldırıları nedeniyle öğrenci ve öğretmenlerin yaşadığı sıkıntılı sürecin Milli Eğitim Bakanlığı'nın telafi eğitim projesi ile avantaja dönüştüğünü dile getirdi.
Arslan, "Öğrencileri çukur ve barikatların içinden alıp eğitime götürdüklerini söyleyerek, şu ifadelere yer verdi: "Sokaklarda çukurların kazılması ve patlayıcıların döşenmesine rağmen öğretmenlerimiz büyük bir cesaretle, azimle okullarına eğitimlerine devam ettiler. Tabii ki bu durum örgütün zoruna gitti. Çocuklarımızı okula göndermemiz konusunda tehditler almaya başladık ve okullarımız yakıldı. Bakanlığımız bu sıkıntılı süreci görerek telafi eğitimlerle sıkıntıları minimize etti. Midyat ve Batman'daki telafi eğitimleri TEOG'ta öğrencilerin başarılılarına yansıyınca bu eğitimlerin yararlı geçtiğini görebiliyoruz. İdil'de bin 500 öğrenci telafi eğitimi aldı."
İdil'de 5 yıldır İngilizce öğretmenliği yapan Elvan Akbal, olumsuzluklara rağmen öğrencilerin TEOG sınavında aldıkları başarılı sonuçlardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Öğrencilerle beraber çok zorlu bir süreç yaşadıklarını anımsatan Akbal, eğitimi İdil dışında Midyat ve Batman'da sürdürdüklerini söyledi. Evleri ve okulları hasar gören öğrencilerle aile olmaya çalıştıklarına işaret eden Akbal, "Yeni bir okula yeni arkadaşlara adapte olmalarını sağladık. Onlar da memleketlerinde olan nahoş olayları bir yana bırakarak derslerinde başarılı oldu ve TEOG'da bize bu başarıyı getirdiler" dedi.