"Yunanistan ekonomisi için tarihi bir gün yaşandığını söylemek abartılı olmaz." Bu sözler, Avrupa Birliği ile IMF'nin 130 milyar Avro'luk kurtarma paketinin peşine düşen Yunanistan'da başbakan Lukas Papadimos'a ait.
Mart ayı ortasında ödemelerini yapamaz duruma gelecek olan ağır borç yükü altındaki Yunanistan, Avro bölgesi maliye bakanlarının kurtarma paketi üzerinde uzlaşmaya varmasının ardından rahat bir nefes aldı.
Yani, iflastan kurtuldu.
Ancak sağlanan bu kaynakla, Yunanistan düze çıkmaktan uzak duruyor.
Çünkü gelen para yine borçlara gidecek. Uzun ve zahmetli bir yolun henüz başında olan Yunanistan'ın uzun vadede amacı, borçlarını dış destek olmaksızın altından kalkabilir düzeye çekmek.
Yunanistan'ın sahip olduğu borç yükü şu anda gayrısafi yurtiçi hasılanın yüzde 160'ından fazla...
Kurtarma paketine ilişkin anlaşmayla, Yunanistan'ın borçlarının 2020 yılında gayrısafi yurtiçi hasılanın yüzde 120'sine çekilmesi hedefleniyor.
Kurtarma paketi karşılığında kemerleri iyice sıkmayı taahhüt eden Yunanistan'da ekonomi, verilen sözlerin yerine getirilip getirilmediği de yakından takip edilecek.
Ancak protesto gösterilerinin zaten birbirini takip ettiği ülkede, maaşların azaltılması ve kamu sektöründe işten çıkarmaları içeren kemer sıkma paketi halkı öfkelendirdikçe öfkelendiriyor.
Son olarak ülkedeki iki büyük sendika yarın protesto gösterisi düzenlenmesi çağrısında bulundu.
Bir kamuoyu araştırması ise, kurtarma paketine ilişkin anlaşmanın arkasında duran iki partiye verilen desteğin şimdiye kadarki en düşük düzeyde olduğunu ortaya koydu.
trthaber