banner171

HAYATIMIZ ÜÇ SAAT

Çocuk konuşmaya başlar başlamaz hemen sorarız anneni mi seviyorsun babanı mı? Dayını mı, amcanı mı? Beni mi, onu mu? Hep kıyas yaparak sorduğumuz sorular karşısında işimize gelen cevabı ararız. Derken ahir zaman hızlı geçiyor çocuk okula başlar. Biz sormaya devam ederiz kaça gidiyorsun? Büyüyünce ne olacaksın? Adam olmak istiyorum, eğer sınav sistemini, danışman öğretmenlerimi, tüm aile mi ikna edebilirsem istediğim bölümü okumak istiyorum der. Öğrenci sürekli ders çalışır çünkü bir yarış halindedir ve o yarışta yeri ilk sıralar olmalıdır. Benim için önemli değil ama ailem çok istiyor der çoğu zaman…

 

Sınav sabahı anne erkenden kalkar, kahvaltı hazırlar, sonra çocuğunun sınav evrakını kontrol eder. Yaz kış ihmal etmeyeceği kâğıt mendil, şeker ve pet şişe suyu da kontrol ettikten sonra bir hafta önceden gidip gördükleri okula doğru yol alırlar. Tüm aile yol boyunca sakın heyecanlanma diyerek sınavzedeye nasihatte bulunur. Okula vardıklarında sınava bir saat vardır ama önemli olan geç kalmamak diyerek rahat bir nefes alırlar. Sınava yarım saat kala öğrenciler aileleriyle vedalaşır, gurbete çıkar gibi kucaklaşır. Çocuk bu kadar ilgi ve sorumluluk karşısında üniversite sınavını hayatının en önemli yerine alarak hayatım üç saatten ibaret olmamalı diyerek isyan eder. Neyse ki herkesin çığlıklarını duyan biri var. ÖSS yerini YGS ‘ye bırakır, kademelidir, artık hayat üç saatten ibaret değildir. 

İmtihan dünyasında yaşıyoruz hayatımızın her aşamasında da sınava tabi tutulmamız normal tabi. Öğrenci ilk SBS ile tanışır ve sonra diğer YGS,LYS1-2-3-4-5, DGS, ALES, KPSS, ardı arkası kesilmez. Genç nüfusu çok olan ülkemizde sınavların çok olması da isabetlidir. Türkiye’ de eğitim alanında yapılan olumlu reformlar geleceğe olan umudumuzu her gün daha da arttırıyor. Mevcut sınav sistemi öğrencileri okula yerleştirmek konusunda çok iyi. Ancak velilerin, okul yöneticilerinin, dershanelerin ve medyanın öğrencilere uyguladıkları baskı yanlış.

Bir baskı da benden olsun niyetiyle 1 Nisan Pazar günü YGS’ ye girecek aday kardeşlerim sınav saat 10:00’ da başlayacak ama saat dokuzda binanın önünde hazır olmanız ve şeffaf pet şişe su dışında hiçbir şey yanınızda götürmemeniz yararınıza olacaktır. Sınavın yapıldığı her bir salona en az bir duvar saati, adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş gibi gereçler ile şeker, peçete ÖSYM tarafından sağlanacak. Sınava girecek 1 milyon 837 bin adaya başarılar dilerim. Allah zihin açıklığı versin.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ahmet Erdem
Ahmet Erdem - 13 yıl Önce

böyle hassas bir konu hakkındaki bilgileri dahi sıkmadan zevkle okunabilir kıldığınız için kaleminize sağlık... sınava girecek tüm adaylara başarılar dilerim

Songül KURT
Songül KURT - 13 yıl Önce

4,4 'lük eğitim sistemine merhaba...herşey daha güzel olacak çocuklarımız için...yılar boyu çalışılan,uykusuz kalınan okul yolunda ağır bilgi dolu kitapları günlerce sırtlarında taşıyan öğrenciler için adil,umut verici,istedikleri hayatı inşaa edebilecekleri eğitimi alacakları için destekliyoruz.

şafak ergün
şafak ergün - 13 yıl Önce

doğumla başlayan ve öldükten sonrda devam edecek olan yaygın umutlarımızın tezahürüdür hayatımızda bize sorulan sorular imtihanlar...seçenekler eğitimle sınırlandırılır çocukları bıraksak ömrü boyunca masal kahramanı olarak yaşarlar sınav bitmez dersane rantının bitmesi velileri rahatlatacaktır her hamle cebime dolaylı yoldan konulan paradır.. birbaskıda ben yapayım sakına sınav öncesi turşu suyu içmeyin susarsınız..:) baskılı bir yazı olmuş tebrik ederim.

banner208

banner148

banner150

banner153