Trafiğin pazartesi sabahları ve cuma akşamları en yoğun saatlerini yaşadığı İstanbul'da kent sakinleri, normalde 1 saatlik mesafeyi trafik sıkışıklığı yüzünden ortalama 2 saat 4 dakikada alabiliyor. Endekse göre, trafiğin en kalabalık olduğu ilk 10 kenti ve ortalama tıkanıklık oranları şöyle sıralanıyor: "
1- Moskova (yüzde 65)
2- İstanbul (yüzde 57)
3- Rio de Janeiro (yüzde 50)
4- Varşova (yüzde 44)
5- Palermo (yüzde 40)
6- Marseille (yüzde 40)
7- Sao Paulo (yüzde 39)
8- Roma (yüzde 36)
9- Paris (yüzde 36)
10 - Stockholm (yüzde 36)"
'GELENEKSEL YÖNTEMLER, ARTIK İŞE YARAMIYOR'
Şirketin Üst Yöneticisi Harold Goddijn, durgunluktan çıkan ekonomilerde trafik sıkışıklığının arttığına işaret etti. Yeni yollar inşa etmek ve var olanları genişletmek gibi geleneksel yöntemlerin artık trafik sorunu çözmekte işe yaramadığını vurgulayan Goddijn, trafik sorununun çözülebilmesi için küresel düzeyde değişiklikler yapılması gerektiğini söyledi.
Endekse göre, dünya genelinde sürücüler, trafik sıkışıklığı nedeniyle her yıl 8 iş gününü yollarda geçiriyor. Amsterdam'da 1991 yılında kurulan TomTom'un yayımladığı Trafik Endeksi, 6 kıtada 169 kentteki trafik sıkışıklığını, trafiğin rahat olduğu saatler ile en sıkışık olduğu saatleri karşılaştırarak analiz ediyor.
3 bin 500'den fazla çalışanıyla ürünlerini 40'ı aşkın ülkede satan TomTom, endeksini başkentlerin yanı sıra nüfusu 800 binin üzerinde olan kentlerdeki trafik verilerini değerlendirerek hazırlıyor. Endeks, trafikteki araçlardan gelen gerçek seyahat süresi verilerine dayanıyor. TomTom'un trafik veritabanı, 6 trilyon veri ölçümünü içeriyor.
Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2013, 14:16