Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 32 vakıf, 8 devlet olmak üzere 40 üniversitenin bulunduğu İstanbul'un, öğrenci yoğunluğunu kaldırmadığını söyledi. Fatih Üniversitesi'nin yeni eğitim yılı açılışında konuşan Dinçer, Beyazıt, Süleymaniye ve Zeyrek'i içine alan 'üniversiteler şehri' projesinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Proje, tarihi bölgenin çok sayıda üniversitenin bir arada eğitim verdiği 'Oxford' benzeri bir yapıya kavuşturulmasını amaçlıyor. Bakan Dinçer, projeyi şu sözlerle değerlendirdi: "Tarihi yarımadamızı bir kültür ve bir üniversite şehrine çevirmek niyetindeyiz. Bölgenin eğitim ve kültür havzasına dönüşmesi, büyük bir gelişme ve sinerji oluşturacaktır."
Türkiye'deki vakıf üniversitelerinde okuyan öğrencilerin yüzde 72'sinin İstanbul'da bulunduğunu belirten Dinçer, üniversite ihtiyacının sürdüğüne işaret etti: "İstanbul 12-22 yaş nüfusu göz önüne alındığında, üniversite öğrenci sayısının çağ nüfusuna oranının yüzde 46,6 olduğu bir ilimiz. Bu da bize şehrin daha fazla üniversiteye ihtiyacı olduğunu gösteriyor." Özel üniversitelerin kurulması için gerekli hukuki düzenlemelerin yapılarak yükseköğretimi daha güçlü hale getirmek istediklerini söyleyen Dinçer, şöyle konuştu: "Türkiye, yükseköğretimde son yıllarda büyük atılımlar yaptı. Her şehre üniversite açtık. Ama bununla işimizin bitmeyeceğini biliyoruz."
Düşünce evi olan üniversitenin en önemli özelliğinin farklılıklara tahammülün kurumsallaşması olduğuna vurgu yapan Dinçer, "Fatih Üniversitesi de yeniliğe, özgür ve eleştirel düşünceye, dünyadaki gelişmelere ve yaklaşımlara açık misyonuyla bir dünya üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor." dedi.
Fatih Üniversitesi yeni eğitim yılına 'merhaba' dedi
Fatih Üniversitesi'nin yeni akademik yıl açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, öğrencilere, "Kendinizi dünya vatandaşı olacak şekilde en iyi şekilde yetiştirin." tavsiyesinde bulundu. Rektör Şerif Ali Tekalan, 1996'da küçük bir binada eğitime başlayan üniversitenin bugün 90 ülkeden 863 yabancı öğrenci ve 38 ülkeden 70 akademisyenle bir dünya üniversitesi olduğunu vurguladı. Mütevelli Heyet Başkanı Sadık Kesmeci ise Fatih Üniversitesi'nin bilginin üretiminde insana ve çevreye faydayı esas aldığına dikkat çekti.