banner171

İstanbul'da 38 yeni otel inşa edilecek

2012 9 milyon, 2023'te ise 20 milyon turist ağırlayacağı öngörülen İstanbul'da 38 yeni otel projesi hayata geçecek..

İstanbul'da 38 yeni otel inşa edilecek
 2012 9 milyon, 2023'te ise 20 milyon turist ağırlayacağı öngörülen İstanbul'da 38 yeni otel projesi hayata geçecek..

Sanayi kimliğinden tamamen sıyrılan  İstanbul 'un 2023'te 20 milyon  turist  hedefi 38 yeni otel yatırımı  ile  destekleniyor . 2011 yılında 8 milyon  turisti  ağırlayan  İstanbul 'un  2013  yılında yıl 10 milyon 2023'te ise 20 milyon  turiste   ev  sahipliği yapması bekleniyor. Kongre ve  kültür   turizmi etrafında yoğunlaşan talep ise  yatırımcılar  için  şehir   merkezleri  dışında E5 güzergahları ile havalimanı  bağlantı yollarını da yeni cazibe  merkezi  haline getirdi. Ağaoğlu'ndan Tuna Çelik'e, Elite Group'tan Demsa'ya kadar pek çok büyük grup 5  yıldızlı  otel  yatırımları  ile bu pastadan pay alma peşinde. 

19 adet 5  yıldızlı  otel başvurusu var

Tarihi  dokusuyla  kültür   turizminde  önemli bir  marka  olan  İstanbul , son 5 yıldır biraz Türk dizilerinin etkisi biraz da kongre  turizmindeki  gelişim ile birlikte  turizmde  önemli bir sıçrama gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yıl  Türkiye 'ye gelen 25 milyon  turistin  8 milyonu  İstanbul 'u ziyaret etti. 2013 'ün hedefi ise 10 milyon. 2023'te 20 milyon  turisti  ağırlamayı planlayan  İstanbulturist başına ortalama gelirde bin 500 ile 3 bin  dolar  arasında bir rakama ulaşmayı hedefliyor. Bu tablo irili ufaklı pek çok  yatırımcıyı  cezbetmiş durumda.

İstanbul  İl  Kültür  ve  Turizm  Müdürlüğü'ne 2011'de ve  2012 'nin ilk 6 ayında yapılan 5  yıldızlı  otel yatırım  belgesi talebi 19'a ulaştı. Bu rakam son 5 yıl baz alındığında 44 oldu.  Turizm  dışında ana yatırım  kolları İnşaat,  mobilya , madencilik olan pek çok  firma  otel  yatırımlarını  hızlandırdı. Bu durum,  Taksim , Laleli, Beşiktaş gibi ana otel bölgeleri dışında Eyüp,  Bayrampaşa , Bostancı, Bağcılar gibi  farklı   lokasyonları  da ön plana çıkardı.

Yılın  sürprizleri  Ağaoğlu ve Astaş'tan

Yeni  yatırımlarda  kongre otelleri E5 üzerinde,  kültür  otelleri  şehir   merkezlerinde  yoğunlaşıyor. Demsa Group  yatırım  için Maçka'yı  tercih  ederken, Tuna Group  Taksim 'de, Bayraktar Group Tarabaya'dan sonra Eyüp'te, Elite Group, Basın Ekspres Yolu'nda, Fokus İnşaat ise Tekstilkent'te  yatırım  yapmayı  tercih  etti. Ağaoğlu'nun Alarko'nun yer aldığı  Ortaköy 'deki arazide, Astaş'ın Mandarin Otel işletmeciliğinde Kuruçeşme'de planladığı oteller ise bu yılın ses getiren  yatırım  açıklamaları oldu. Anadolu Yakası'nda da Sabiha Gökçen, Tuzla-Kadıköy hattında da önemli  yatırımlar  söz  konusu . Oryataş'ın Mart  2013 'te Ümraniye'de açacağı Crown Plaza, Nuh Çimento'nun Bostancı'da planladığı Bostancı Nuh Otel, Kolin İnşaat'ın Tuzla'da devam eden Kolin  Hotel   İstanbul , Anadolu yakasının önemli  projelerinden .

İstanbul 'da ilk  yatırımını   Taksim  Bölgesi'nde yapan Elite World Otelleri, Maltepe, Küçükçekmece ve Atatürk  Havalimanı 'nda yeni otel  yatırımları  planladı. Mayıs ayında Atatürk Havalimanı  Bölgesi'ndeki oteli faaliyete geçiren şirket, önümüzdeki yıl en büyük yatırımına Basın Ekspress Yolu üzerinde imza atacağını açıkladı. Elite World Otelleri Yönetim Kurulu Üyesi Emel Elik, otelin 450 odalı olacağını söyledi. Elik, Atatürk  Havalimanı  yakınındaki otelin de Mayıs 2013'te hizmete gireceğini açıkladı.

İstanbul, kongre turizminde 7'nci sırada

Elik, geçmişte daha çok şehir merkezinde konaklamayı tercih eden turistlerin kongre turizminin gelişmesi ile birlikte farklı lokasyonları talep etmeye başladığına işaret etti. İstanbul'un kongre turizminde dünyada 7'nci sırada yer aldığını açıklayan Elik, Türkiye'nin önümüzdeki dönemlerde ilk 5 içinde yer alacağını aktardı. İstanbul'un hem turistler hem de yatırımcılar açısından her geçen gün daha da cazip hale geldiğini aktaran Elik, önümüzdeki dönemlerde farklı bölgelerde farklı fiyat aralıklarında yeni yatırımların devam edeceğini açıkladı.

Maksim Gazinosu 2013'te hayat bulacak

İnşaası devam eden önemli otellerden biri de Tuna Çelik tarafından yapılan Taksim'deki Maksim Otel. Ana faaliyet alanı Ofis mobilyaları olan Tuna, bu yatırım ile turizme de adım atıyor. Yeni yatırımın Majik sineması ile Maksim Gazinosu'na yeniden hayat vereceğini kaydeden Tuna Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Tuna, 100 milyon dolarlık yatırımın 2013 sonbahar aylarında faaliyete geçeceğini söyledi. Tuna, bu otelin İstanbul'daki turizm planlarının ilk adımını oluşturduğunu ileterek, "İşletme için burada yabancı zincirlerle çalışacağız. Bu oteli turizmde sadece o noktada kamak için yapmadık. Bundan sonraki süreçte yeni yatırımlarımız devam edecek. İstanbul'da şehir otelciliği alanında büyümeyi hedefeliyoruz. Görüşmelerimiz bazı lokasyonlar için devam ediyor. İstanbul'un turizm şehri olduğu hepimizin bilidiği bir gerçek" ifadeleri ile İstanbul'da yeni otel yatırımlarıa devam edeceklerinin sinyallerini verdi.

Turist başına 1500 $ yatırımcıyı cezbetti

Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Turgut Gür, İstanbul'daki talep patlamasının yatırımlara büyük hız kazandırdığına işaret etti. Gür, 2023 için İstanbul'da 20 milyon turist hedeflediklerini anlattı. Kültür turizminde aktif olması nedeniyle turist başına ortalama 700 dolarlık gelirin İstanbul'da 3 bin dolarlara çıkabileceğine işaret eden Gür, şu değerlendirmeleri yaptı: "İstanbul gibi bir bölgeye gelenler kültür için eğlence için geliyor. Aynı zamanda inanç turizmi için geliyor. Sultanahmet Camii'ne geliyor, Kariye'ye geliyor. Orada kaldığı sürece arabalara biniyor, restoranlara gidiyor, müzeleri geziyor. Her aksiyonda para harcıyor. Bu nedele önemli miktarda gelir bırakıyor. 20 milyon turist hedefinde turist başına gelir ise bin 500 ile 3 bin dolar arasında olacaktır."

Kaynak: Dünya

Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2012, 12:56
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ali YILDIRIM
Ali YILDIRIM - 12 yıl Önce

bu haberi yapan arkadaşa teşekkür ediyorum.gerçekleri su yüzüne çıkartmış.eleştiri yapınca sayın belediye başkanımız kızıyor.allah aşkına bizim ilçemizde acaba kaç tane otel yapıldı,ya da otel yatırımı düşünen kaç yatırımcı firma var bunları açıklar mı sayın başkan?gaziosmanpaşa sanki istanbul'un ilçesi değil de köyü.hani i̇stanbul'un orta yeri diye üstü kapalı reklamlar yapılan projeler vardı ya orada adını açıklamazsan ilçenin,korkkarsan sonuç ta bu tablo ortaya çıkar arkdaşlar.

SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153