İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un neredeyse bir ülke standardında bir şehir olduğunu ve yaklaşık 1 buçuk milyon yapının mevcut olduğunu hatırlatarak konuşmasına başladı.
Bunların bir kısmının ikinci derece deprem kuşağına göre önceden inşa edildiğini ve bir kısmının depreme karşı çok dayanaklı olmadığını vurguladı.
İstanbul'da 50-60 Bin Civarında Bina Risk Taşıyor
Japonların yaptığı bir araştırmaya göre İstanbul'da 50-60 bin civarında bina olası bir depremde ağır hasar görebilir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yapmış olduğu daha detaylı bir araştırmaya göre ise 15-35 bin civarında bina risk taşıyor.
Bu binalarda yaşayanların tamamının büyük bir riskle karşı karşıya olduğunu söyleyen Topbaş, belediyeler ve hükümet bunun önlemini almak için bir çalışma içerisindeler dedi.
Daha sağlam binaların yapılması konusunda tereddüt olmadığı söyleyen Topbaş, yeniden yapılanma ve kentsel dönüşüm projelerine karşı çıkan ayak direyen hak sahiplerine de çağrıda bulundu. Devletin ve yerel yönetimlerin amacının mevcut binaların yıkılıp yerine daha güvenli ve risksiz binaların inşa edilmesi olduğunu söyledi. Kişilerin bunu bir fırsat haline getirmeye çalışmamaları için çağrıda bulundu ve zaten gayrimenkullerinin daha fazla değere sahip olacağını söyledi.
Kamu Binaları Durumu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak kendilerine ait olan kamu binalarını ve köprüleri tekrar gözden geçirdiklerini söyleyen Kadir Topbaş, her kurumun kendi bünyesinde mevcut yapıları inceletmesi gerektiğini vurguladı.
Şu an itibariyle İstanbul'da ilçe belediyelerinin de daha dikkatli davrandığını ve kamu binalarının çok daha incelendiğini söyledi. Kaçak yapılara kesinlikle göz yumulmadığını belirtti.
Tedbir alındığı zaman herkesin rahat uyuyacağını belirten Topbaş, İstanbul gibi bir ilde büyük bir depremin olması halinde bir çok alanda sıkıntıların olabileceğini, İstanbul depreminin diğer illere nazaran daha büyük riskler taşıdığını ifade etti.