banner171

İstanbul'da su sorunu olacak mı?

Orman ve su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'un su ihtiyacı olup olmadığını açıkladı.

İstanbul'da su sorunu olacak mı?
 Orman ve su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'un su ihtiyacı için hedeflerinin 2071 olduğunu söyledi. Vatandaşların endişe etmemesini isteyen Eroğlu, "Biz İstanbul'u susuz bırakmayacağız. iki üç yıl kuraklık olsa bile Melen Barajı'nın temelini atıyoruz. Melen'de İstanbul'un ihtiyacının 1.5 katı su var." dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile birlikte İstanbul'un su durumu hakkında basın toplantısı düzenledi. Bakan Eroğlu, zamanla bütün dünyada küresel iklim değişikliği sebebiyle bazen bazı bölgelerde çok büyük kuraklıklar olduğuna dikkat çekti. Bunlara karşı tedbir aldıklarını ifade eden Eroğlu, "Biz en kötü duruma göre tedbir alıyoruz. En azından 2-3 yıl kuraklık olsa dahi İstanbul'da su sıkıntısı çekilmesin diye Melen Barajı'nın temelini atmaya karar verdik. İstanbul'da genelde 7 yılda bir kuraklık oluyor. 17 yılda bir de daha büyük kuraklık oluyor. Ama merak etmeyin bir tedbirimizi alıyoruz. 2007'de 80 yılın kuraklığı yaşandı. Bunu hissettirmeyelim diye Melen'in 2012'de gelecek suyunu Ömerli'ye akıtıverdik. Bu defa da Melen Barajı'nın temelini atacağız. Melen Barajı'yla bir yıl değil, 2-3 yıl kuraklık olsa dahi suyu orada biriktirmek istiyoruz ki onun için böyle bir çalışma içerisine gireceğiz." diye konuştu. Ağva civarında da iki tane dev baraj inşa edeceklerinin müjdesini veren Eroğlu şöyle devam etti: "Bunlardan birisi Osmangazi Barajı, ikincisi de Sungurlu Barajı olmak üzere iki tane daha dev baraj inşa edeceğiz. Çünkü İstanbul çok büyük bir şehir. Avrupa'daki bir çok ülkenin nüfusundan fazla."
İstanbulluları bir saat bile susuz bırakmanın kendilerini üzeceğine dikkat çeken Eroğlu, "Değil bir gün 2 gün, bir saat bile susuz bırakmak bizi üzer. İstanbul çok güzel bir şehir, İstanbul'a hizmet etmek de bizim için ibadettir. O bakımdan ibadet aşkı ve şevki ile çalışıyoruz." dedi.
PERŞEMBE GÜNÜ YAĞIŞ GELİYOR

Barajlardaki su durumunu açıklayan Bakan Eroğlu, geçen sene bu tarihte İstanbul barajlarındaki doluluk oranının yüzde 63, bugün ise yüzde 33 civarında olduğunu söyledi. Gerekli tedbirleri aldıklarını kaydeden Eroğlu, "Yeşilçay ve Melen'i sürekli İstanbul'a aktarıyoruz, gerekli işletme tedbirlerini de alacağız. Dolayısıyla İstanbul'a sıkıntı yaşatmayacağız." diye konuştu. Eroğlu, meteoroloji bilgilerine göre önümüzdeki hafta Perşembe gününden itibaren, İstanbul tarafından Trakya'dan yağışlar geleceğini söyledi.
Sadece İstanbul'u değil bütün Türkiye'ye susuzluk yaşatmayacaklarını, içme suyuyla ilgili 81 ilde eylem planı hazırladıklarını belirten Eroğlu, "Bu eylem planı mucibince büyük yatırımlar yaptık. Eylem planı gereği, 76 şehrimiz ve büyük ilçeye su, 2050-60-70 yılına kadar temin ettik." dedi.
Melen Barajı'nın temelini bu ay ya da Şubat içerisinde atacaklarını kaydeden Eroğlu, şöyle devam etti: "Melen'de İstanbul'un ihtiyacının 1.5 katı kadar su var. Biz 3 yıl kuraklık olması halindeki planları yapıyoruz. 2071 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacak planlar."

TOPBAŞ: İSTANBULLULAR DOĞAL KAYNAKLARI DİKKATLİ KULLANSINLAR
Barajlardaki su rezerv oranının oldukça düşük olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Geçmiş yıllarla mukayese ettiğimiz zaman yüzde 35, yüzde 37'lerden bahsediyoruz. Bir gerçek daha var Türkiye'de son 50 yılın en kurak dönemi diye bahsediliyor. Tedbirleri almak suretiyle çok dikkatli ve hassas davranarak, insanları mağdur etmeden yaşamını etkilemeyecek hale getirmek için gece gündüz demeden çalışmaktayız." dedi.
Su konusunda hassasiyetlerinin devam ettiğine dikkat çeken Topbaş, şöyle devam etti: "Yaz aylarında günde 3 milyon metreküp su kullanan bir kentte suyun tedariki konusunda, içme kalitesinin Avrupa standartlarının üstünde olduğu, hatta kapalı satılan suların bir çoğundan çok daha kaliteli olan içme suyu musluklara kadar getirildi."
Dünyadaki doğal kaynakların hızla tükendiğini ifade eden Topbaş, dengeli kullanmanın önemine değindi. İstanbulluların hassas olmasını isteyen Topbaş, "Şehirlilik, bir medeniyet göstergesi olarak kaynakları doğru kullanmak, davranış biçimlerini doğru koymaktan geçer. Burada dışa bağımlı olduğumuz başta enerji olmak üzere, akaryakıt, doğalgaz, her birinde hassasiyet gösterilmeli. Suyun musluğa gelinceye kadar olan maliyetinin yüzde 85'inin enerji olduğunu düşünürsek hassasiyet göstermek gerekir. İstanbullular o geçmişte yaşanılan bidonlarla su taşıma, tankerlerle su dağıtım dönemleri artık bir nostaljinin ötesinde geçmişte kaldı." diye konuştu.
Kaynak: CİHAN

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2014, 14:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153