Zaman gazetesinden Derviş Genç'in haberine göre, İstanbul’da çevreyi kirleten taş ocaklarına ceza yağdı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sultangazi, Habibler, Malova Deresi mevkii ve Gazi Mahallesi gibi bölgelerde 16 taş ocağını denetledi. Kontroller sonucunda kırma-eleme, yükleme, nakliyat ve düzensiz depolama faaliyetleri yüzünden oluşan tozun, hava kirliliğine sebep olduğu tespit edildi. İl Özel İdaresi, eksikliklerini tamamlayana kadar taş ocaklarının faaliyetlerini durdurdu. Bakanlık, İstanbul’da çevre mevzuatına uygun üretim yapmayan 53 firmaya da toplam 1 milyon lira ceza kesti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2013 itibarıyla taş ve kum ocaklarına, üzerlerini kapatma ve çevreye minimum rahatsızlık verme zorunluluğu getirmişti. Bu kapsamda bakanlık, en çok şikâyet gelen Sultangazi’deki Cebeci taş ocaklarını ve Tuzla Tersaneler Bölgesi’ndeki firmaları denetledi. İlk üç ayda 53 firmaya 1 milyon liralık ceza kesildi. Bu ocaklara standart getirmek için çalışmalara başlandı. Tuzla tersanelerinde de atık sularla ilgili incelemeler yapıldı. Denetlenen 13 tersanede herhangi bir soruna rastlanmadı.
Bu arada bakanlık, İstanbul sınırlarındaki gemi inşa, bakım ve onarım konularında faaliyet gösteren 40 tersanenin denetimine devam ediyor. Yetkililer, denetlenen işletmelerde şu ana kadar bir sorun ile karşılaşmamasına karşın, tersanelerin ticari işlem hacimlerinde yaşanan düşüşe bağlı olarak çevre kirliliğini önlemeye yönelik yatırımları ertelediklerini tespit etti. Yapılan incelemelerde, tersanelerdeki atıkların ayrıştırılması safhasında yaşanan güçlüklerin ana nedeni olarak, tersane işçilerine çevre mevzuatıyla alakalı yeterli eğitimin verilmemesi gösterildi. Tuzla’da 27 tersanenin denetimine devam eden bakanlık, işlemler tamamlandığında eksiklikleri bulunan işletmelerin Çevre Kanunu kapsamında yükümlülüklerini yerine getirmeleri konusunda yakın takibe alınacaklarını açıkladı.
Güncelleme Tarihi: 23 Nisan 2013, 12:29