banner171

Kentsel dönüşüm Ramazan ayı sonrası başlıyor

TBB toplantısında konuşan Bakan Bayraktar, kentsel dönüşümü Ramazan ayı sonrasında Türkiye genelinde başlatacaklarını açıklayarak, “Çalışmaları belediyelerle birlikte götüreceğiz.

Kentsel dönüşüm Ramazan ayı sonrası başlıyor

Türkiye Belediyeler Birliği’nin (TBB) Beşiktaş Conrad Otel’de düzenlediği Belediye Başkanları Bilgilendirme Toplantısı’nın gündemi kentsel dönüşümdü. Topbantıya Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, TBB ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ile İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun yanı sıra il ve ilçe belediye başkanları, İller Bankası Genel Müdürü Ahmet Candan ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar katıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının da hazır bulunduğu toplantıda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 1999’Da yaşanan Marmara depremi ile Düzce depreminin Türkiye için çok müthiş bir travma olduğunu, Türkiye'nin ekonomisinin 45 saniyede yüzde 6-7 küçüldüğünü belirterek, çıkarttıkları ''Afet Riski Alanlarının Dönüştürülmesi'' yasasının ana ekseninin insanların can ve mal emniyeti hakkının esas olduğunu söyledi.

Türkiye'deki kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında da bilgi veren Bakan Bayraktar, şu anda kentsel dönüşümde çok başarılı belediyelerinin bulunduğuna işaret eden Bakan Bayraktar, “Devlet olarak Türkiye'nin 160 noktasında kentsel dönüşüm yapıyoruz. Ama bu yeterli mi değil. Gelişmekte olan ülkelerin önünde olan bir devlet olarak artık kentlerimizi salaş ve kaçak yapılardan, mühendislik hizmeti almamış yapılardan, insanlarımıza gerçek hizmeti veremeyen yerleşim birimlerinden büyükşehirlerimizi ve kasalarımızı, Türkiyemizi kurtarmak durumdayız. Bu bizim sorumluluğumuz. Bunun biz hükümet olarak buna inandık'' diye konuştu.

Türkiye'de son 10 yılda yapılan konutların 5 milyonundan fazlasının sağlam konutlardan oluştuğunu, bütün yapıların göreceli olarak mühendislik hizmeti aldığını vurgulayan Bayraktar, “Bugün 20 milyon konut stokumuzdan 5 milyonuna iyi diyoruz, geri kalan 15 milyonda da iyi konutlar var, ama Hakkari'den başlayan bir tanesi Orta Anadolu'dan geçen ve İzmir'e geçen, bir diğeri de Kuzey Anadolu'dan Türkiye'yi kat eden 24 bin 500 kilometre uzunluğundaki diri fay hatları üzerinde olan şehirlerimizdeki konutlarımızdan 6,5 milyonu elden geçirilmeye mahkum'' dedi.

Kentsel dönüşümde bir seferberlik ruhu içinde olduklarını dile getiren Bayraktar, ''Bu konu siyaset dışı ve üstü eksenli. Bu yasa, Türkiye'ye ekonomik bakımdan hareketlilik ve kalkınma getirecek. İnşaat sektörünü geliştirecek, Türkiye'de inşaat malzemelerinde gelişmeyi tetikleyecek, standartları artıracak, fiyatlar ucuzlayacak'' şeklinde konuştu.

Belediyelerden cesur olanın, halkın refahı için reel davrananın yine halktan destek aldığını ifade eden Bayraktar, “ Şehirlerimizi artık kaçak, salaş, mühendisliği yapılmamış, enerji çalan yapılardan kurtarmalıyız. Gece gündüz demeden çalışacağız, bunu birlikte başaracağız” ifadelerini kullandı.

Başkan Topbaş; “Acele etmeden çabuk olacağız”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TBB Başkanı Kadir Topbaş da yeni mevzuatlarla ilgili çalışmaları Bakan ve bürokratlarla değerlendireceklerini belirterek, TBB toplantısının bu açıdan çok önemli olduğunu söyledi. TBB’nin çalışmalarını anlatan Başkan Kadir Topbaş, şöyle konuştu;

“Birlik üyelerimize zaman zaman temel eğitim verilmesinin yanında, yasal uygulamalarda parlamento ve hükümet tarafından görüşlerimiz alınıyor. Kurumsal taassubu bir tarafa bırakarak Türkiye son dönemde önemli başarılar elde etti. Dünya ülkemizin ve İstanbul’un başarısına gıptayla bakıyor. Kentsel dönüşüm projelerinin nedenlerine eğilirken; işlevini yitiren yaşam alanlarının yüz yıllardır olduğu gibi geleneksel yapıyı bozmadan yenilenmesi, değiştirilmesi gerekiyor. Hep beraber siyaseti bir tarafa bırakarak ülkenin geleceğine bakmalıyız. Milletçe, halkça birlikte yürümeliyiz. Ben her şeye hazırım. İnanıyorum ki kurumsal taassubu bir tarafa bırakırsak hep birlikte hareket edeceğiz. Acele etmeyeceğiz, çabuk olacağız. Çünkü deprem riskinin gitmediğini biliyoruz”

6 milyon binada deprem riski…

Toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Bakan Erdoğan Bayraktar, CHP’nin kentsel dönüşüm Kanunu’nu Anayasa Mahkemesi’ne götürmesinin gerekçesini bilmediğini belirterek, “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu Türkiye’nin ihtiyacıdır. Kanunda bir yanlışlık varsa düzeltiriz. Bu kanunu siyaset üstü bir anlayışla götürmek istiyoruz. Tabi kanun çok güçlü bir kanun. Güçlü bir kanun olarak çıkmasının sebebi de Türkiye’deki 20 milyon yapı stokunun 6 milyonunun deprem aksı üzerinde bulunmasıdır. Bu binaları tüm siyasi yelpazenin desteğini alarak hep beraber gözden geçireceğiz. Kanunun Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesinin gerekçesini bilemiyorum ve bunu milletimizin takdirine bırakıyorum” diye konuştu.

İmar yoğunluğu vererek dönüşüm yapmanın çözüm olmadığını vurgulayan Bayraktar, “İmar düzenlemesi yapmak gerekiyor. Vatandaşlar bu yasadan yararlanarak nitelikli çoğunlukla kendi arsalarını değerlendirebilecekler. Esas yasanın ruhu budur. Biz vatandaşımıza diyoruz ki, bakanlık, valilik ve belediye olarak biz yanınızdayız. Binanızı riskli olarak görüyorsanız bu yasa kapsamında bunu yenileyin. Ama eğer vatandaş riskli binada oturuyorsa, biz de tespitini yapmışsak vatandaşın canı bizim için her şeyden önemlidir. Deprem, sel, heyelan gibi afetlerden korumak için gerekeni yapmak zorundayız” diye konuştu.

Evini yenileyemeyenlerin elinden tutulacak

“Türkiye gelişmiştir. Ülkemizi salaş, kaçak, mühendislik hizmeti almamış riskli yapılardan kurtarmak zorundayız” diyen Bayraktar, “Bu anayasamızın bize emrettiği bir sosyal sorumluluk projesidir. Bakanlık ve belediyeler olarak bunun koordinasyonunu yapacağız. Kredi ve yasal bakımdan her türlü desteği vereceğiz. Tüm partilerden en içten dileklerimle destek bekliyorum. Destek olacak ki şehirlerimizi kaynak ve enerji israfına sebep olan, yıkılma riski taşıyan binalardan kurtaralım. Bu iş zor bir iş, şeffaf olması lazım. Bir yanlışlık yaparsak da en ağır cezaya razıyız” ifadelerini kullandı.

Yıkılan binasını yapamayan vatandaşların yanında olduklarının altını çizen Bayraktar, şunları kaydetti; “Bir defa kesinlikle bir bu işi gönüllülük esasına göre yürüteceğiz. İsteyen ve belediye ile birlikte yürüyen vatandaşların evlerinden dönüşüme başlayacağız. Zaten bina oturulmayacak kadar riskliyse şu andaki kanunlarda da o binanın boşaltılması, elektrik ve suyunun kesilerek yıkılmasıyla ilgili hükümler ve böyle alınmış bir sürü kararlar var. Kesinlikle garip gureba, maddi bakımdan zayıf vatandaşlarımızın elinden tutmak da birinci görevimizdir. En önce onların elinden tutacağız. İmkanlarımızın ölçüsünde dönüşümü bu insanlarla beraber götüreceğiz.”

Toplantı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Planlama Destek Dairesi Başkanı Yılmaz Baştuğ, Bahçeşehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama Denetleme Daire Başkanı Yüksel Çelik’in sunumlarıyla devam etti. 1 Temmuzda sona erecek toplantıya yoğun katılım sağlanıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153