Şişli Belediyesi'nin sponsor olduğu ve yazar Rinaldo Marmara tarafından kaleme alınan ''İki Dünyanın Buluşma Noktası: İstanbul'' adlı kitabın tanıtımı için İtalya'nın başkenti Roma'ya gelen Mustafa Sarıgül, Türk basınının sorularını yanıtladı.
Son dönemde ortaya çıkan anket sonuçlarında kendisine gösterilen ilgi hatırlatılan Başkan Sarıgül, "Ben yurttaşlarıma çok teşekkür ediyorum bana gösterdikleri ilgi nedeniyle. Daha çok erken. Ben şu an belediye başkanıyım, görevime devam ediyorum. Şişli'ye ve İstanbul'a yapacağım hizmetler var. O hizmetlerime aralıksız olarak devam ediyorum" dedi.
"Ben yıllardan beri dünya insanlığının barışı için çaba gösteriyorum. Bu yaptığım çalışmalar ve yurttaşlarımızın takdir duygusu da anketler de bana ve arkadaşlarıma karşı çok güzel bir ilgi gösteriyor" ifadelerini kullanan Sarıgül, din, dil, ırk, kültür ve mezhep farkı gözetmeksizin yapılan çalışmaların kişileri bir yere taşıdığını dile getirdi.
Sarıgül, anketlerde çıkan ilginin sadece şahsına yönelik olmadığının altını çizerek, "O ilgi, çalışmalara, Türkiye'de ve dünyada ürettiğimiz projelere gösterilen bir ilgi. O ilgide, anketlerde, ben yokum, binlerce arkadaşımın emeği, çalışması var. Mustafa Sarıgül ve arkadaşlarının başarısıdır o başarı" şeklinde konuştu.
-Demokrasi vurgusu-
Bir gazetecinin Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) yaşanan son gelişmeleri hatırlatması üzerine Mustafa Sarıgül, "CHP'de yaşanan gelişmelere ben girmek istemiyorum. O konuya girmem benim doğru olmaz. Ancak bir siyasi partinin ve Türkiye'deki bütün siyasi partilerin demokratik olmasını arzu ediyorum" dedi.
Sarıgül, siyasi partilerin demokratik olması için öncelikle siyasi partiler yasası ve seçim yasasının çıkması gerektiğini belirtti.
Lidere bağlı demokrasilerin değil halka bağlı demokrasilerin ön planda olmasını savunan Şişli Belediye Başkanı, "Şu anda CHP'de değil, bütün partilerde lidere bağlı bir demokrasi anlayışı var. Ben lider bağlı demokrasi anlayışının yok olup, onun yerine halka bağlı demokrasi anlayışının gelmesini yıllardan beri arzu ediyorum. Biz AB'ye girmek istiyorsak, AB ülkesi olmak için büyük çaba gösterirken, o zaman Türkiye'de seçim barajları niye yüzde 10'da? Niye milletvekillerinin atamasını, tayinlerini parti genel merkezleri yapıyor, niye üyeler yapmıyor" ifadelerini kullandı.
Düşüncelerden korkmamak ve engel koymamak gerektiğinden söz eden Başkan Sarıgül, "Düşüncelerden ne kadar korkarsanız bu ülkede demokrasi, kurum ve kurallarıyla gelişmez. Ben her partide, demokrasinin gelişmesini arzu ediyorum" dedi.
Sarıgül, adaletsizliğin ve dengesizliğin olduğu bir siyasi partide kavga çıkacağını kaydederek, "O nedenle her siyasi partide huzurun sağlanması için demokrasinin sağlanması lazım. Demokrasi de genel merkezlere bağlı bir demokrasi değil, hakka bağlı, hakkın gücünü arkasına alan, halkın emeğine saygı duyulan demokrasiyi yıllardan beri savunuyorum" diye konuştu.
-Van depremi ve olası İstanbul depremi-
Van depremi sonrasında Şişli'nin yardımlara katılışını anlatan Sarıgül, "Bölgemizde bulunan Vatikan Temsilciliğine, Ermeni, Rum, Musevi vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Tabiki bütün yurttaşlarıma çok teşekkür ediyorum ama özellikle gayrı Müslim yurttaşların gösterdiği ilgiyi yaşamanızı çok arzu ederdim. Muhteşem bir dayanışma vardı" dedi.
Şişli Belediye Başkanı Sarıgül, depremden kısa süre sonra Van'a gittiğini hatırlatarak, "Biz, Şişli olarak bütün İstanbul halkının, Van'a yaptığı katkılara kısmen öncelik ettik. Süratle bu destekleri ulaştırdık. Ben Erzincanlıyım. Erzincan depremini yaşamış bir arkadaşınız olarak, oradaki vatandaşlarımızın neler çektiğini çok hissettim ve çok duygu dolu anlar yaşadık" diye konuştu.
"Keşke bir daha bu tür olaylar yaşanmasa" temennisinde bulunan Sarıgül, Van depreminden çok şey öğrendiğini aktardı.
Sarıgül, İstanbul'da olması beklenen büyük depreme ilişkin bir soruya ise bu depremin Türkiye'nin yüzde 70'ini ilgilendirdiğine dikkati çekti.
Depreme ilişkin kendi ilçelerinde üniversiteler, bilimadamları, mimarlar odasıyla, mühendisler odasıyla çalışmalar yaptıklarını ifade eden Belediye Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Zemin yapısı itibariyle Şişli, Türkiye'nin en sağlam jeolojik alt yapısına sahip olan ilçemiz. Süratle de biz, güçlendirilmesi gereken binaları arkadaşlarımızla tarıyoruz. Şu ana kadar, 2000'in üzerinde binanın güçlendirmelerini yaptık. Onlardan da en önemlisi şudur; özellikle bütün Türkiye'de yapılması gereken konu okullarımızdır. Bir okulumuzda 2000-2500 tane öğrenci vardır. Düşünün ki en ufak deprem olduğunda o çocukların durumu ne olacak. Ama bugün Roma'dan büyük bir kıvançla, gururla, rahatlıkla söyleyebiliyorum ki Şişli bölgesindeki okullarımızın yüzde 95'ini, 12 derslik depreme dayanıklı olmayan okulları yıkarak, onların yerine 50 derslik Türkiye'nin değil, Avrupa'nın en modern, en güzel, en kaliteli ve en donanımlı okullarını Şişli'ye kazandırdık."
AA