banner171

Hangi ülkede ne kadar bahşiş verilir?

Hangi ülkede ne kadar bahşiş verilir?

Hangi ülkede ne kadar bahşiş verilir?

Avrupa'yı komşu kapısı haline getiren Türk turistlerin gözleri artık uzak diyarlarlarda.. Peki gezdiğiniz ülkelerde sorumluluklarınızı yerine getiriyor musunuz? Mesela yeterli bahşiş veriyor musunuz? Bu konuda hazırlıklı olmak için seyahat dergisi Conde Nest Traveller'dan Emily Post'un hazırladığı ülkelere göre bahşiş araştırması işe yarayabilir.

ABD: Amerika'da garsondan berbere, bavul taşıyıcısından taksi sürücüsüne size hizmet eden her çalışan bahşiş bekler. Bahşiş oranı, faturanın yüzde 15-20'sine denk gelir.

Meksika: Bahşiş oranı yüzde 10-15. Nakit verin. Dolar da olur.

Brezilya: Garsona bahşiş bırakmak alışılageldik bir durum değil. Çünkü hesap yüzde 10 bahşiş bedeli eklenmiş olarak geliyor.

Arjantin: Bahşiş sizden beklenir. Dolar vermeniz pek önerilmez. Otel belboyuna 10 pezo vermeniz yeterli olacaktır. Ortalama bahşiş oranı yüzde 10.

İngiltere: Çoğu yerde bahşiş bedeli hesaba ilave edilir. Ama bazı yerlerde gönlünüzden kopanı verirsiniz. Yüzde 10-15 hoş karşılanacaktır. Publarda bahşiş vermekse pek adetten değildir.

Fransa: Servis mükemmel olmadıkça yabancılardan bahşiş beklenmez. Akşam yemeği için yüzde 10 bahşiş bırakılabilir.

İsviçre: Hesapların çoğuna yüzde 15 bahşiş bedeli eklenmiştir. Şayet lüks bir restorandaysanız hesap kutusuna nakit ilavesi yapmanız da beklenebilir. Şüpheye düşerseniz yan masadaki bir İsviçreli'nin ne gibi bir yol izlediğini çaktırmadan izleyebilirsiniz.

Almanya: Gittiğiniz her yerde hesaba yüzde 10-15 oranında bahşiş ilave etmeniz beklenir. Dolar da kabul edilir.

İtalya: Yüzde 10'dan fazla bahşiş bırakmanıza lüzum yok. Venedik'te gondol turundaysanız kürekçilere bahşiş bırakmayın!

Mısır: Hizmet bedeli eklenmiş hesabın üstüne yüzde 5-10 oranında nakit bahşiş bırakmalısınız. Dolar tercih edin.

Hindistan: Hesaba yüzde 10 ilave edilmiş mi diye kontrol etmenizde fayda var. Yoksa birkaç rupi işinizi görecektir. İdeal bahşiş oranı yüzde 15.

Çin: Çin'de kural, ne olursa olsun bahşiş bırakmamaktır.

Güney Kore: Otellerde taşıyıcılara çanta başına 1 dolar bırakmalısınız. Buna karşın hiçbir restoranda sizden bahşiş beklenmez.

Japonya: Japonlar bahşiş vermez. İlle de verecekseniz Japon Yeni'ni tercih edin.

Avustralya: 20 yıl öncesine kadar bahşiş vermek bir Avustralyalı adeti değildi. Fakat artık iyi bir hizmetin karşılığında yüzde 10-15 bahşiş bırakmanız bekleniyor.

Pınar Erbaş / Gazet Habertürk

//ekonomi.haberturk.com/luks-yasam/haber/723518-bahsis-vermenin-usulleri

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153