ORTALAMA ARTIŞ 50-70 LİRA OLACAK
Bugün son şekli verilecek olan taslağa göre, intibak zammının ortalaması 50-70 TL arasında olacak. Bunun maliyeti ise 3-4 milyar lira arasında değişecek.
Emekliler arasındaki maaş uçurumunu kapatmak için hükümetin gündeminde bulunan İntibak Yasası’na bugün Bakanlar Kurulunda son şekli verilecek. SGK Başkanı Fatih Acar, “9 bin gün prim ödeyenle 3 bin 600 gün ödeyen aynı maaşı alıyor” diyerek yüksek prim ödeyenlerin daha fazla fark alacağının sinyalini verdi.
Netleşmeye başlayan yasaya göre, en düşük kazanç (asgari) üzerinden prim ödeyip 3 bin 600 veya 5 bin gün prim ödeyenler intibaktan faydalanamayacak.
İntibaktan faydalananlar ortalama 50-70 TL arasında fark alacak. En yüksek artış ise 250 TL civarında olacak. Bütçeye maliyeti 3-4 milyar TL olması beklenen İntibak Yasasından 2 milyon 743 bin emekli faydalanacak.
Prim gün sayısı 5 bin 200 günlerden sonra olanlar için en düşük artışlar başlayacak. Emeklilerden gün sayısı ile kazançları orta ve üzerinde olanlar intibak düzenlemesinden daha fazla yararlanacak. Artışlar emekli maaşlarına ortalama 50-70 TL, en yüksek ise 250 TL civarında yansıyacak. Bugün Bakanlar Kurulu’na sunulacak taslağa göre, 2000 yılı sonrası SSK emeklileri ve Bağ-Kur emeklileri için İntibak düzenlemesi söz konusu olmayacak. İntibak yöntemi 2000 yılı öncesi emekli olanların aylıklarına TÜFE ve gelişme hızı uygulanmasını öngörüyor. Buradaki amaç 2000 öncesi emekliler ile 2000 sonrası emekliler arasındaki farklılıkları gidermek.
Kimsenin aylığı düşmeyecek
Aylıkların yeniden hesaplanmasında TÜFE’nin yüzde 100’ü verilecek ancak gelişme hızının oranı alternatifli olarak maliyet hesaplarında tartışılıyor. Yüzde 50-70 arasında gelişme hızından pay verilmesi de söz konusu. Özellikle üst göstergeden aylık alanlar için artış miktarları kademeli olarak artacak. İntibak sonucu aylıkları düşenler olsa bile mevcut aylıkları ödenmeye devam edilecek. İntibak işlemi yaşlılık, malullük ve ölüm aylıkları için geçerli olacak. Bu yöntemle 2000 öncesi emeklilerin refahtan pay alması sağlanıyor. Emeklilerin mevcut aylıklarında herhangi bir düşüş olmuyor. Taslağa göre, maliyetin 3-4 milyar TL arasında olması tahmin ediliyor.
Yüksek prim ödeyen fazla maaş almalı
SGK Başkanı Fatih Acar, Sosyal Güvenlik Reformu öncesinde yapılan yanlışlar olduğunu ve belirterek, “Sosyal Güvenlik Reformu bir taraftan, bir taraftan İntibak Yasası... Haksızlıkları ortadan kaldırmaya çalışıyoruz” dedi. Acar, çok yüksek olan aylık bağlama oranını 2.6’dan 2’ye düşürdüklerini ifade ederek, “Ne kadar prim ödüyorsa insanlar o kadar emekli aylığı alabilecekleri sistemin altyapısı kurulmuş oldu. Önceden, ödediği primin çok üstünde emekli aylığı alınmasına sebep olan bir sistem vardı. Bu yanlış uygulama sebebiyle İntibak Yasası hazırlandı. 3 bin 600 gün prim ödeyen bir kişi ile 9 bin gün yüksek gelir üzerinden prim ödeyen kişi aynı emekli aylığını alıyor. 9 bin gün ödeyen kişi daha fazla almalı” diye konuştu.