banner171

İş dünyası yeni teşvik paketi için ne dedi?

İş dünyası yeni teşvik paketi için ne dedi?

İş dünyası yeni teşvik paketi için ne dedi?

TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral: Önemli bir adım olacak''

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, yeni teşvik sisteminde, teşvikleri belirlemede illerin gelir düzeyinin yanı sıra sosyal gelişmişlik düzeyinin ve unsurlarının da değerlendirmeye alınmasının, bölgeler arasındaki gelişmişlik sorununun çözümüne katkı sağlayacak önemli bir adım olacağını belirtti.

Meral, yazılı açıklamasında, dördüncü teşvik paketini olumlu bulduklarını ifade ederek, özellikle 6. bölgede yapılacak olan yatırımlara 7 yıl SGK prim desteği, gelir vergisi stopajı, faiz desteği, stratejik yatırımlara enerji desteğinin verilmesi gibi konuların, yeni yatırımları teşvik edecek nitelik taşıdığını kaydetti.

Özellikle hizmet sektörünün teşvik edilmesinin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri için oldukça önemli bir gelişme olduğunun altını çizen Meral, ''Teşvikleri belirlemede illerin gelir düzeyinin yanı sıra sosyal gelişmişlik düzeyinin ve unsurlarının da değerlendirmeye alınması, bölgeler arasındaki gelişmişlik sorununun çözümüne katkı sağlayacak önemli bir adım olacaktır'' dedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: Yatırımcıyı 'mıknatıs' gibi çekecek

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yeni teşvik sisteminin, yabancı yatırımların Türkiye 'ye çekilmesinde ''mıknatıs'' etkisi göstereceğine inandıklarını belirterek, '' Yeni teşvik sistemi ülkemize yeni yabancı yatırımları çekerken, cari açığı itecektir. Yüksek istihdam, düşük cari açık ve ılımlı yatırım ortamı ile Türkiye rekabet gücünü artıracaktır'' dedi.

Büyükekşi, yazılı açıklamasında, olumlu buldukları yeni teşvik sisteminin, Türkiye sanayisinin ihtiyaç duyduğu teknolojik dönüşüm süreci için ateşleyici bir etki yapacağına, uygulamaya konulan il bazlı bölgesel sistemin, Türkiye 'nin ihtiyaç duyduğu sosyal barış ortamına da büyük katkı sağlayacağına, bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarını hızlı bir şekilde azaltacağına inandıklarını ifade etti.

Yeni sistemin belli bölgelere değil tüm Türkiye 'ye hitap edecek biçimde konumlandırıldığını ve yeni şartlara, yeni gelişmelere Türkiye 'yi çok daha hızlı şekilde entegre edeceğini vurgulayan Büyükekşi, yeni sistem sayesinde, Türkiye ekonomisinin , ''daha güçlü , daha dinamik daha sağlam '' temele kavuşacağını kaydetti.

Büyükekşi, ''Yeni teşvik sisteminde uygulanmaya başlayan en önemli yenilik yeni bölgesel haritanın çıkarılması ile birlikte il bazlı bölgesel teşvik sistemi ne geçilmesi oldu. İllerimizin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyine göre 6 bölgeye ayrılarak il bazlı bölgesel teşvik sistemine geçilmesini oldukça olumlu buluyoruz.

Bu yeni sistem sayesinde bölgesel gelişmişlik farkının azaltılmasının, kümelenme faaliyetlerinin desteklenmesinin, orta ve yüksek teknolojik yatırımlara öncelik verilmesinin yolu açılacak'' dedi.

Yeni sistemde cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin üretiminin, en az gelişmiş bölgelere sağlanan yatırım desteklerinin artırılmasının, bölgesel gelişmişlik farklılıklarının giderilmesinin, kümelenme faaliyetlerinin ve teknolojik dönüşümü sağlayacak yüksek ve orta-yüksek teknoloji içeren yatırımların desteklenmesinin hedeflendiğine değinen Büyükekşi, şu görüşlere yer verdi:

''Türkiye'nin uzun vadeli ve sürdürülebilir bir büyüme ortaya koyması, cari açık sıkıntısını bertaraf edebilmesi, 2023 Sektörel İhracat Hedeflerine ulaşabilmesi için yeni teşvik paketi son derece önemlidir.

İthalatın yüzde 70′inin gerçekleştirildiği demir çelik, otomotiv, makine, tekstil, kimya, tarım ve gıda sektörlerinde uygulanacak olan stratejik teşvikler, 2023 İhracat Stratejimizle omuz omuza gidecektir. Stratejik teşviklerin büyük ölçekli yatırımları özendirmede büyük etken olacağını görüyoruz.

TİM olarak 2023 Stratejimizde Türkiye'nin ihracat vizyonunu 'Atılım-Yatırım-Liderlik' şeklinde dönemselleştirdik. Bu dönemselleştirme yeni teşvik paketi ile de uyumludur. TİM olarak, yeni teşvik sisteminin yabancı yatırımları ülkemize çekilmesinde 'mıknatıs' etkisi göstereceğine inanıyoruz. Yeni teşvik sistemi ülkemize yeni yabancı yatırımları çekerken, cari açığı itecektir.

Yüksek istihdam, düşük cari açık ve ılımlı yatırım ortamı ile Türkiye rekabet gücünü artıracaktır. Türkiye'ye hakim olan güven ve istikrarın yeni teşvik sistemiyle artacağını düşünüyoruz.

Türkiye yeni teşvik sistemi ile artık cari açığı giderek azaltacak,ithalatın yüzde 70'inin gerçekleştirildiği sektörler teşvik sayesinde ülkemizde üretilen ürünleri girdi olarak kullanacak. Ekonomimiz kaynaklarını rekabetçi olduğu alanlara yönlendirecek, sağlıklı bir büyüme gerçekleşecek.

Türkiye, 74 milyonluk dinamik nüfusundan ve 50 bini aşkın ihracatçısından aldığı güce bugün yeni teşvik sisteminden alacağı gücü katarak 2023 hedeflerine bir adım daha yakın olacak.''

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş: Yerli ve yabancı yatırımcıyı özendiren bir paket >>> 2. sayfada

//www.haber7.com/haber/20120405/Is-dunyasi-yeni-tesvik-paketi-icin-ne-dedi.php

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153