banner171

1. KONEXPO Sanayi ve Kültür Etkinliği Feshane’de Başladı

Konyalı Sanayici ve İşadamları Derneği'nce (KONSİAD), ''İki Başkentin Buluşması'' sloganıyla düzenlenen, Konya'nın kültürünü, ekonomisini ve ticaretini anlatan stantların yer aldığı ''I. KONEXPO Sanayi ve Kültür Etkinliği'' başladı.

1. KONEXPO Sanayi ve Kültür Etkinliği Feshane’de Başladı

Feshane Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen açılış töreni öncesi Eyüp Sultan Camii'nin avlusunda Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve KONSİAD Başkanı Abdullah Başçı, Eyüp Belediyesi Başkan Yardımcısı Erkan Ocak’ın da katılımıyla dua okundu. Daha sonra yöresel kıyafetli grup, mehter takımı eşliğinde Feshane'ye kadar yürüdü.

Feshane'de düzenlenen açılış töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, her bölgenin kendisine göre farklı özellikleri olduğunu söyledi. 
Türkiye'nin her şehrinin çok önemli olduğunu anlatan Topbaş, bunların başında 9 bin yıllık tarihiyle antik dönemden gelen Konya'nın bulunduğunu kaydetti. Topbaş, bu organizasyonunun çok anlamlı olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:


''Konya, geçmişteki site devletleri gibi şu an dünyada kendisini hissettiriyor. Artık dünyadaki şehirler özellikleriyle kendileri arasında yarışıyor. Konya da bu yarışta öne çıkacak bir şehir. İstanbul zaten Anadolu'nun bir özeti. Burada bütün Türkiye'nin izleri var. Bugün Konya'yı yaşıyor ve farklı bir şekilde hissediyoruz. Bu medeniyetlerin güzelliği de gelecek kuşaklara aktarılmalıdır.''

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de Konya modelinin esasını ekonomi, ticaret, sanayi ve benzeri kriterlerin değil sevgi, barış ve kardeşliğin oluşturduğunu söyledi.
Açılış öncesi kortej yürüyüşünde, 62 derneğin temsilcisinin yer aldığını belirten Akyürek, Konya'da sevgi, barış, kardeşlik gibi kavramların yüzyıllardır hakim olduğunu kaydetti.
KONSİAD Başkanı Abdullah Başçı da Konya'nın Selçuklu Devleti'ne uzun süre başkentlik yaptığını hatırlatarak, ''Osmanlı denince, Türkiye denince akla Konya geliyor. Bizler Konya'nın ekonomisini, sanayisini daha da ileriye taşıyacağız'' diye konuştu.

 Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Biz 'gel, kim olursan yine gel' anlayışıyla Hz. Mevlana'nın mesajlarını dünyaya yaymaya çalışırken, Avrupa'daki bazı faşist zihniyetlerin 'git, kim olursan yine git' anlayışı içinde olduğunu görmek üzüntü veriyor'' dedi. Etkinlikte Bağış, insanlığın dünyada büyük acılara yol açan terörle mücadele etmeye çalıştığını kaydetti.
Bağış, ''Bu belalara, bu sorunlara karşı panzehir gibi insanları kucaklayan anlayış, sevgi, İstanbul'dan ve Konya'dan adeta ışıldıyor, parlıyor'' dedi.
AB'nin de İstanbul ve Konya'nın hoşgörü mesajlarına kulak kabartmasını isteyen Bağış, şöyle devam etti:
''Biz 'gel, kim olursan yine gel' anlayışıyla Hz. Mevlana'nın mesajlarını dünyaya yaymaya çalışırken, Avrupa'daki bazı faşist zihniyetlerin 'git, kim olursan yine git' anlayışı içinde olduğunu görmek üzüntü veriyor. Ancak dün Hollanda'da gerçekleşen seçim sonuçları ümit verici. Hollanda halkı bir önceki seçimlerde maalesef değerlerimize hakaret etmeyi marifet sananlara fazla prim vermişti. Yüzde 16 civarında oy almışlardı. Ama çok şükür dünkü seçimlerin mağlubu işte onlar oldu. Bu da Eyüp Sultan'ımızın, Mevlana'mızın mesajlarının artık dünyada da yankılanmaya başladığını gösteriyor.''
Bağış, Türkiye'nin temsil ettiği hoşgörünün tüm dünya için önemli olduğunu vurgulayarak, ''Bugün Suriye'de, Gazze'de, Arakan'da, Filistin'de, dünyanın başka yerlerinde insanlar, Türkiye'den gelen hoşgörü mesajlarıyla yarınlarına umutla bakıyor. Bu nedenle bizim Türkiye olarak ecdattan gelen o mesajlara sahip çıkmaya ve bütün dünyaya yaymaya ihtiyacımız var'' diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, modern dünyanın şehri, ilişki kurma kapasitesi olarak gördüğünü belirterek, ''Bu açıdan bakıldığında bir şehir ulusal veya uluslararası anlamda ilişki kurma kapasitesini arttırdıkça şehir olma özelliği kazanıyor'' dedi.

'1. KONEXPO Sanayi ve Kültür Etkinliği''nin açılışında konuşan Dinçer, salonda bulunanları şahsi misafir olarak kabul ettiğini belirtti.
Bakan Dinçer, Konyalılar'ı İstanbul'da görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Konya'nın hem Selçuklular, hem de Karamanoğulları döneminde uzun dönem başkentlik yaptığını anlatan Dinçer, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''O günden bugüne yaklaşık 550 yıl geçmesine rağmen Konya, şu 3 özelliğini hiç kaybetmedi, her zaman ağırbaşlı, kendinden emin ve çelebiydi. Konya gerçek anlamda 2 sembolü üzerinde taşıdı. Hem Mevlana'nın torunları olarak, hem de şehrin kültür ve estetiğini yansıtan bir toplum olarak... Hakikaten o zamandan beri Konya, aşkın nurunu yayan bir şehir olarak varlığını devam ettirdi. Halen bugün de en güçlü bir şekilde sadece kendi ülkemizde değil, dünyanın her yerinde Celaleddin Rumi'nin ortaya koyduğu o ışık fark ediliyor ve biliniyor. O açıdan bakıldığında bu ışığın Konya'yı her zaman ayakta tutacak ışık olduğunu söylemek lazım. Konyalılar da bunun hakkını ve kadrini biliyor.''
Modern dünyada herhangi bir şehrin tanımının, geleneksel, yerel bir şehrin tanımına göre farklılaştığını belirten Bakan Dinçer, ''Coğrafi olarak tarif edilirdi bu geleneksel şehirler. Modern dünyada sadece fiziki ve coğrafi özellikleriyle bir şehri tarif etmek, anlatmak yetmiyor. Modern dünya, şehri ilişki kurma kapasitesi olarak görüyor. Bu açıdan bakıldığında bir şehir ulusal veya uluslararası anlamda ilişki kurma kapasitesini arttırdıkça şehir olma özelliği kazanıyor'' dedi.

                                                                                   
Bakan Dinçer ile Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek,Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu ve diğer protokol üyeleri kurdeleyi keserek stantları gezdi. Bakan Ömer Dinçer, stant ziyaretlerinin ardından Eyüp Belediyesini ziyaret etti. 

İstanbul ve Konya büyükşehir belediyeleri tarafından gerçekleştirilen ve Konya'ya özgü stantların açıldığı etkinlik boyunca birçok aktivite gerçekleştirilecek. Akademisyenlerin konferanslar vereceği organizasyon boyunca vatandaşlar Konya yöresinin güzelliklerini görme imkanı bulacak.
Konya yemek kültürünün de tanıtıldığı organizasyonda etli ekmek başta olmak üzere yöreye ait yemekler, ziyaretçilere ücretsiz tattırılacak.


Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2012, 16:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153